Share This Post

Frontpage / Οδηγοί

Απλές συμβουλές για αρχάριους για το πρώτο PC Build

PC Build

Όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας φτιάξαμε τον πρώτο μας υπολογιστή κομμάτι κομμάτι. Άλλοι για λόγους οικονομίας και άλλοι γιατί έτσι θέλουμε. Μας αρέσει το συναίσθημα να βάζουμε μόνοι μας ένα ένα τα κομμάτια, να κάνουμε σωστή διαχείριση των καλωδίων, να ξέρουμε που μπαίνει τι και γιατί και ζούμε τα συναισθήματα την στιγμή που το σύστημά μας θα μπει για πρώτη του φορά σε λειτουργία. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα θέλαμε να σας πούμε μερικά “tips” για ένα πετυχημένο πρώτο build.

Απλές συμβουλές

1) Μην αγχώνεσαι! Δεν είναι πυρηνική φυσική ούτε διαφορικές εξισώσεις τρίτης τάξης.

2) Ένα κατσαβίδι φτάνει για να χτίσεις ολόκληρο τον υπολογιστή.

3) Το YouTube και το Google είναι φίλοι μας. Χαρακτηριστικά θυμάμαι το βίντεο με την εγκατάσταση της CoolerMaster Hyper 212 EVO που είδα πάνω από 15 φορές για να μην κάνω κάποιο λάθος. Βίντεο που ανέλυε με ποια σειρά να βάλω τι (αν και ποτέ δεν ακολουθώ κάποια συγκεκριμένη, ο,τι πέσει εκείνη τη στιγμή στο μάτι). Στο Google εκτός από την αρχική αναζήτηση για τα κομμάτια έψαξα και τα manuals της μητρικής για να βάλω σωστά τα μικρά καλωδιάκια του front panel του κουτιού.

4) Δοκιμάζουμε τον υπολογιστή αν λειτουργεί πριν τον βάλουμε στο κουτί. Θα σας γλυτώσει αρκετή ώρα και πολύ βίδωμα αν απλά ανοίξετε για να δείτε αν ποστάρει το μηχάνημα.

5) Μην σας τρομάζουν τα καλώδια. Τα βασικά καλώδια είναι: Το καλώδιο τροφοδοσίας της μητρικής (συνήθως 24pin),η τροφοδοσία του επεξεργαστή (συνήθως 4+4pin), η τροφοδοσία της κάρτας γραφικών (συνήθως 6+8pin), η τροφοδοσία των σκληρών δίσκων και των οπτικών μέσων (Sata τροφοδοσίας), ενώ σε παλαιότερα τροφοδοτικά υπάρχουν και Molex για να συνδεθούν άλλες συσκευές όπως case fans που δεν φτάνουν ή δεν χωράνε στην μητρική. Μην ξεχνάμε και τα σπαστικά καλωδιάκια του κουτιού που περιλαμβάνουν συνήθως κάποιο sata 2 η sata 3 και το hd audio.

PC Build

6) Μην πιέζετε τα καλώδια εκτός των ορίων τους απλά και μόνο για την εμφάνιση. Αν κάποιο καλώδιο δεν κάνει καλή επαφή μπορεί να κάψει το συγκεκριμένο hardware. Καλύτερα να γίνεται καλή επαφή παρά οριακά μόνο και μόνο για να είναι “όμορφο”.

7) Προτιμήστε τα γωνιακά καλώδια Sata (90 μοιρών) και να τοποθετείτε τους σκληρούς με την σωστή πλευρά, δηλαδή τα καλώδια να είναι από την πλευρά που έχει περισσότερο χώρο έτσι ώστε να γλυτώσετε την φθορά.

8) Το πιο σύνηθες λάθος είναι να μην κούμπωσαν καλά οι RAM ή να μην έχουν μπει σωστά τα καλώδια του front panel του κουτιού και το κουμπί του Power On να δυσλειτουργεί. Διπλοτσεκάρετε αυτά τα δύο.

9) Άλλο το καλώδιο της τροφοδοσίας του επεξεργαστή και άλλο της κάρτας γραφικών. Μοιάζουν αλλά δεν είναι τα ίδια.

10) Ο “μύθος” του στατικού ηλεκτρισμού, που στοιχιώνει κάθε PC Build και μπορεί να κάψει ακριβά και μη συστήματα, τρομάζει μέχρι και σήμερα αρκετούς. Η αλήθεια είναι πως με το πέρασμα των χρόνων, το να κάψεις κάποιο κομμάτι hardware από στατικό ηλεκτρισμό είναι αρκετά δύσκολο. Καλό είναι να γειώνουμε τα χέρια μας πριν την όλη διαδικασία, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Όπως λέει και ο λαός, που πάντα έχει δίκιο, φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά. Αντιστατικά βραχιόλια, γάντια και κάθε είδους τέτοιες προστασίες, μόνο κόλπα marketing θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθώς ο καθένας μας μπορεί να γειωθεί ακουμπώντας απλά αντικείμενα τριγύρω του με γυμνά χέρια.

Αποτέλεσμα

Απλές και καθημερινές συμβουλές, που ίσως αρκετοί όμως να μην έχουν κατά νου κατά την διάρκεια που φτιάχνουν το πρώτο τους σύστημα. Ένας αρχάριος στον χώρο του PC Building θα πρέπει να προσέχει ασφαλώς, αλλά από την άλλη να μην αντιμετωπίζει την διαδικασία σαν κάτι δύσκολο και ξένο. Ελπίζουμε οι αρχάριοι να βρήκατε το άρθρο χρήσιμο και να σας απομάκρυνε κάθε άγχος που είχατε και οι πιο έμπειροι να κάνατε μια καλή επανάληψη εφ όλης της ύλης. Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας συμβουλές, προτάσεις και εμπειρίες από την διαδικασία συναρμολόγησης του συστήματός σας.

 

Share This Post

Leave a Reply