Share This Post

Οδηγοί

Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά νέου υπολογιστή;

Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά νέου υπολογιστή;

Πολλοί από εσάς σκέφτεστε να αγοράσετε νέο υπολογιστή. Τι πρέπει όμως να προσέξετε στην αγορά του έτσι ώστε να πάρετε κάτι που, όχι μόνο θα αξίζει τα λεφτά του, αλλά θα κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ τα πράγματα που ζητάτε;
Αυτός ο οδηγός είναι εδώ για να λύσει τις “γενικές” απορίες σας, γι’αυτό δεν πρόκειται ακριβώς να σας πούμε τι να πάρετε, πχ τον τάδε επεξεργαστή, ram κτλ, αλλά θα σας δώσουμε γενικότερα μια ιδέα του τι ψάχνετε.
Ξεκινάμε λοιπόν!
Κουτί: Εδώ αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το αν θα χωρέσει το υλικό που θέλετε. Τα κουτιά έχουν περιορισμό στο ύψος αερόψυξης που μπορούν να δεχθούν, κάτι που μπορείτε να τσεκάρετε στο επίσημο site της εταιρείας συνήθως. Για υδρόψυξη, σχεδόν όλα δέχονται μονή αερόψυξη στο πίσω μέρος αν έχουν θέση για 120mm ανεμιστηράκι. Για διπλή, δεν φτάνει μόνο να ελέγξετε το αν έχει θέση στο πάνω μέρος, αλλά και το αν χωράει το ψυγείο μαζί με τα ανεμιστηράκια χωρίς να “χτυπάνε” στην μητρική. Για ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά, κοιτάξτε εικόνες στο google καθώς και ψάξτε για άλλους με την ίδια ψύξη και κουτί. Προσέξτε επίσης αν σας ικανοποιούν οι θέσεις για σκληρούς και αν η μητρική χωράει στο κουτί. Δώστε σημασία στα φιλτράκια αν θέλετε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη καθώς και στα πόσα ανεμιστηράκια παίρνει και το αν υπάρχουν “εμπόδια” όπως HDD trays που μειώνουν το airflow. Από κάτω το σύστημα του Χρήστου Α. με το NZXT 530, κουτί υψηλών επιδόσεων αλλά και με επαρκή μόνωση κατά του θορύβου (τσεκάρετε το άλλο άρθρο μας για Quiet PC).

Leds: Αν θέλετε πιο όμορφο σύστημα και πιο “επιθετικό”, τότε μπορείτε να διαλέξετε led stripes ή ανεμιστηράκια με leds. Δείτε παρακάτω πόσο όμορφο φαίνεται, σε χαμηλό φωτισμό το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο ωραίο. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι του Βαγγέλη Γ., ενός μέλους της ομάδας μας!

Τροφοδοτικό: Σημαντικό είναι το να πάρετε καλό τροφοδοτικό. Αν πάρετε κάποιο μη επώνυμο (κινέζικο κατά τα άλλα) ή ένα που προορίζεται για υπολογιστή γραφείου τότε είναι πιθανόν να έχετε προβλήματα σταθερότητας, να σας καεί κάποιο εξάρτημα ή να ακούσετε ένα ξαφνικό μπαμ και να σβήσει ο υπολογιστής. Στην τρίτη περίπτωση, να ελπίζετε ότι δεν κάηκαν τα πάντα, καθώς έσκασαν οι πυκνωτές του τροφοδοτικού. Πάρτε λοιπόν κάποιο επώνυμο. Προσοχή να έχει αρκετά καλώδια για το υλικό που θα βάλετε και που έχετε σκοπό να αγοράσετε μελλοντικά. Επίσης, προσέξτε να έχει 80plus πιστοποίηση. Αν θέλετε πιο “όμορφο” και “στυλάτο” σύστημα, μπορείτε να αγοράσετε semi-modular ή full modular (τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια, είτε μερικώς είτε πλήρως). Υπάρχουν ακόμα τροφοδοτικά που έχουν περιλαμβανόμενα καλώδια ίδιου χρώματος (τα συναντάμε στα full modular κυρίως) καθώς και πολλές εταιρείες προσφέρουν sleeved cables διαφόρων χρωμάτων. Εδώ, άλλα δύο συστήματα από δύο μέλη μας (αριστερά του Αραμ Κ. και δεξιά του Γιώργου Κ.), δείχνουν το πόσο αλλάζει το look του συστήματος με sleeved cables + full modular τροφοδοτικό!

Επεξεργαστής: Διαλέξτε κάποιον επεξεργαστή που θα σας καλύπτει σε αυτά που θέλατε, προσέξτε να είναι ξεκλείδωτος αν θέλετε να κάνετε overclock και να είναι καλός στο να κάνει αυτό που πρέπει ακόμα και αν κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, πχ αν κάνετε streaming να μπορεί να τρέξει στο background τα προγράμματα που θέλετε, να κάνει το stream, να τρέξει το chat του stream καθώς και το παιχνίδι ταυτόχρονα χωρίς μείωση επιδόσεων. Βέβαια, αυτό είναι τρελό σενάριο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…
Ψύκτρα επεξεργαστή: Αρκετά σημαντικό κομμάτι του υπολογιστή. Οι stock ψύκτρες είναι μέτριες πιο χάλια, ειδικά της AMD είναι συνήθως θορυβώδεις και δεν έχουν επαρκή ψύξη ώστε να κρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότεροι λοιπόν, ειδικά αν πάρουν ακριβό επεξεργαστή ή/και στοχεύουν σε overclock,  παίρνουν aftermarket αερόψυξη ή υδρόψυξη. Πρέπει να προσέξετε τι θα πάρετε και το οποίο να είναι ανάλογο των απαιτήσεων σας. Οι πιο ακριβές αεροψύξεις είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ, γι’αυτό να δώσετε και προσοχή στο αν χωράει, αν υπάρχουν θέματα με το ύψος της ram, 1ο pci-e slot κτλ. Οι υδροψύξεις χωρίζονται στις AIO (All In One) και στις custom. Οι AIO είναι είτε μονές είτε διπλές. Οι πιο ακριβές αεροψύξεις είναι το ίδιο καλές με τις υδροψύξεις, με την διαφορά ότι κάνουν πολύ λιγότερο θόρυβο και δεν υπάρχει η πιθανότητα διαρροής υγρού ή να σταματήσει η αντλία και να προκαλέσουν ζημιά οι υψηλές θερμοκρασίες. Οι πιο ακριβές αεροψύξεις διαθέτουν πολλά ανεμιστηράκια βέβαια. Εδώ, είναι δικό σας θέμα τι θα πάρετε. Από κάτω το σύστημα του Μάριου Π. με την Corsair h80i.

Μητρική: Μην τσιγκουνευτείτε ΠΟΤΕ από το συγκεκριμένο εξάρτημα. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του υπολογιστή σας. Πάνω στην μητρική κουμπώνουν τα πάντα, επιτρέπει μελλοντικές αναβαθμίσεις, σας επιτρέπει πιο σταθερό και καλύτερο overclock. Ειδικά πλέον που έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα οι τιμές ακόμα και σε μητρικές που έχουν τρομερές δυνατότητες, είναι αρκετά χαζό να πάρετε μια φθηνιάρικη.
Μνήμη RAM: Εδώ δεν μετράει και τόσο η συχνότητα. Η προτεινόμενη είναι 1600 Mhz για τους Intel (εκτός της νέας γενιάς με DDR4 που είναι 2133/2400 Mhz) και 1866 Mhz για τους AMD. Αν πάρετε επεξεργαστή AMD (δηλαδή APU) και χρησιμοποιείτε τα ενσωματωμένα γραφικά, RAM υψηλότερης συχνότητας (2133 και 2400) θα αυξήσει κατά πολύ τα fps. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ταχύτητα ανταπόκρισης, η παθητική ψύξη, το πόσο “ψηλές” είναι οι RAM (σε περίπτωση που θα βάλετε μεγάλη αερόψυξη πιθανόν να έχετε προβλήματα και να μην χωράνε) και κυρίως το μέγεθος. Για απλή χρήση και ελαφρύ gaming προτείνετε 4 Gb ram, για μέτρια χρήση και βαρύ gaming 8 Gb ram ενώ για τους πιο “τρελάρες” που τρέχουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ανοίγουν πολλές καρτέλες και κάνουν streaming/βαρύ gaming ταυτόχρονα, τα 16 Gb είναι μονόδρομος. 32/64 Gb είναι υπερβολή για τους περισσότερους, αν και για video rendering, τα 32 Gb βοηθάνε πολύ στην ταχύτητα απέναντι στα 16 Gb. Θυμηθείτε ότι στο rendering η ram σχεδόν πάντα φτάνει το μέγιστο και όσο περισσότερη έχεις, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η μετατροπή.
Κάρτα γραφικών: Είναι το εξάρτημα που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στο gaming.  Πάντα να πάρετε non-reference κάρτες εκτός αν δεν έχετε άλλη επιλογή. Διαλέξτε κάτι που θα σας καλύψει στα παιχνίδια που παίζετε κυρίως, αλλά μην πέσετε στην παγίδα και πάρετε κάτι που δεν παίζει καλά τους τελευταίους τίτλους, καθώς είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι μόλις θα έχετε κάτι στα χέρια σας που παίζει τα πάντα, τότε θα κατεβάσετε ότι σας κατέβει στο κεφάλι. Ορισμένες κάρτες γραφικών αξίζουν να τις πάρετε σε sli/crossfirex. Πχ GTX 970 ή GTX 980 ή R9 290. Ορίστε ένα pc με sli, είναι του Θανάση Χ.

Σκληρός δίσκος: Αυτός θα τρέχει το λειτουργικό, τα προγράμματα και τα παιχνίδια μας. Αγοράστε κάποιον με αρκετή χωρητικότητα, γρήγορο, υψηλών στροφών (οι 7200 rpm είναι καλοί, παρακάτω πέφτει η ταχύτητα). Αποφύγετε τύπου Green γιατί στοχεύουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που ρίχνει τις επιδόσεις. Αν πρόκειται να κάνετε βιντεοσκόπηση, θα σας πρότεινα να πάρετε 2 σκληρούς, ο ένας να τρέχει τα παραπάνω και ο δεύτερος να αποθηκεύει βίντεο που θα γράφετε και οτιδήποτε άλλο κατεβάσετε. Μερικοί διαλέγουν ssd χαμηλής χωρητικότητας (60-120 Gb), πράγμα που προσωπικά θεωρώ πεταμένα λεφτά, γιατί πρακτικά πληρώνουν το γρήγορο boot που στα 8.1 ακόμα και με σκληρό δεν ξεπερνάει τα 10 δευτερόλεπτα!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ TIPS!!!
1) Προτού αγοράσετε ένα σύστημα, δείτε στο youtube πως τρέχει κάποιο αντίστοιχο και δείτε και benchmarks για το κάθε εξάρτημα ξεχωριστά.
2) Κάντε έρευνα αγοράς ώστε να ξέρετε από που συμφέρει να το αγοράσετε, αφού βέβαια διαλέξετε το τελικό build.
3) Προσέξτε να σας καλύπτει και σε μελλοντικές αναβαθμίσεις. Εκτός αν σας ενδιαφέρει μόνο το τώρα.
4) Μην πάρετε ποτέ μα ποτέ έτοιμο. Εκτός να τον προορίζεται αποκλειστικά για γραφείο. Στους έτοιμους συνήθως πληρώνεται το σηματάκι της εταιρείας.
5) Πρακτικά υπάρχουν τρεις τύποι υπολογιστή. Με έμφαση στον επεξεργαστή, με έμφαση στην κάρτα γραφικών και με εξισορρόπηση. Ο πρώτος χρησιμεύει στον να τον κρατήσεις πολλά χρόνια και να αλλάζεις μόνο την κάρτα γραφικών ανά 2-4 χρόνια, ο δεύτερος είναι ο “χαζός” τύπος του FULL GPU POWER ΤΩΡΑ με ελάχιστες δυνατότητες αναβάθμισης καθώς ο CPU είναι ίσα ίσα δυνατός ώστε να καλύψει την συγκεκριμένη κάρτα γραφικών και ο τρίτος τύπος είναι ο εξισορροπημένος που θα επιτρέψει μελλοντικές αναβαθμίσεις στα πάντα. Προσωπικά, προτιμώ την πρώτη επιλογή του τούμπανο επεξεργαστή γιατί κρατάει πολλά χρόνια και δεν χρειάζεται να ξοδεύω συνεχώς λεφτά για αναβαθμίσεις, δίνω 200-300 μια φορά ανά 2-4 χρόνια και το κάνω 2-3 φορές αυτό χωρίς πρόβλημα με bottleneck κτλ.
Αν είστε πρωτάρηδες στο να φτιάχνετε pc, η πρώτη σας απόπειρα θα μοιάζει όπως ενός μέλους μας. Με τον καιρό θα βελτιωθείτε, ενώ μετά από λίγο καιρό μπορείτε αν το “διορθώσετε”.
Ορίστε πως θα φαίνεται:

Ελπίζω ο οδηγός μου να σας βοηθήσει!

Share This Post