Share This Post

Frontpage / Οδηγοί

Μνήμη RAM, εικονική μνήμη και Windows ReadyBoost!

ram

Η μνήμη RAM είναι η πρωτεύουσα μνήμη του υπολογιστή μας. Σε αυτήν φορτώνονται τα αρχεία για το boot, οι διάφορες υπηρεσίες και διεργασίες των Windows, τα διάφορα προγράμματα που ανοίγουμε καθώς και οι διάφορες διεργασίες που τρέχουμε. Είναι εξαιρετικά γρήγορη, με ταχύτητα στις μέρες μας τουλάχιστον 8Gb/s και εξαιρετικά σημαντική για την καλή και ομαλή λειτουργία τους συστήματος. Όσο περισσότερη, τόσο το καλύτερο, με προτεινόμενα τα 8Gb για τους σταθερούς και τα 16Gb να είναι το ¨τέλειο¨σημείο. Τι γίνεται όμως όταν αρχίζει και γεμίζει;

Εδώ μπαίνει η “εικονική μνήμη”. Η εικονική μνήμη (Virtual Memory) είναι ένα αρχείο στον σκληρό το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά της RAM μεταφέροντας αρχεία προγραμμάτων κ.α. όταν δεν χρησιμοποιούνται, από την RAM στο συγκεκριμένο αρχείο. Το αρχείο ονομάζεται pagefile.sys και είναι είτε κυμαινόμενου μεγέθους (default) είτε fixed size (από τον χρήστη). Όσο λιγότερη RAM έχετε, τόσο περισσότερο χρησιμοποιείται από το σύστημα.
Ειδικά αν έχετε έναν υπολογιστή με κάτω από 3 Gb ram και χρησιμοποιείτε Windows Vista/7/8/8.1/10 τότε ΣΙΓΟΥΡΑ η εικονική μνήμη χρησιμοποιείται από το σύστημα σχεδόν πάντα, ειδικά όταν παίζετε ή έχετε πολλές καρτέλες ανοιχτές στον περιηγητή σας.
Αν έχετε όμως σκληρό δίσκο, και ειδικά αν είναι παλιός ή/και SATA2 ή/και 5400 rpm, θα έχετε παρατηρήσει “κολλήματα” που διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα, καθυστερήσεις στην ανταπόκριση και στην φόρτωση σελίδων, διάφορων προγραμμάτων κτλ. Αυτό γίνεται εξαιτίας της εικονικής μνήμης, γιατί μεταφέρει πολλά αρχεία και ο σκληρός σας είναι αργός.

Οι λύσεις, λοιπόν, είναι 4, και μπορείτε να τις συνδυάσετε:

1) Απενεργοποίηση της εικονικής μνήμης ή μεταφορά της σε άλλο σκληρό δίσκο (εσωτερικό).
Το πρώτο πολλοί το κάνουν, όμως έχουν πάνω από 8Gb ram και πολύ απλά δεν την χρειάζονται. Ωστόσο εμείς μιλάμε για σύστημα με κάτω από 3Gb ram, οπότε είναι ΜΗ συμφέρουσα λύση καθώς θα εμφανιστούν πολλά προβλήματα με το ¨τρέξιμο¨προγραμμάτων. Για το δεύτερο, αν έχετε και άλλον σκληρό δίσκο στο σύστημα μας (δεύτερο σκληρό δίσκο, όχι διαμέρισμα), μπορείτε να μεταφέρετε την εικονική μνήμη στον δεύτερο σκληρό.
Για να εντοπίσετε τις ρυθμίσεις της εικονικής, πατήστε Start (εικονίδιο των Windows στο πληκτρολόγιο) και Pause, μετά “Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους”, στην καρτέλα “Για προχωρημένους” κάτω από το “Επιδόσεις”, πατήστε “Ρυθμίσεις”, μετά εντοπίστε την καρτέλα “Για προχωρημένους”, και κάτω από την “Εικονική μνήμη”, επιλέξτε αλλαγή, από-επιλέξτε το “Αυτόματη….δίσκου”. Έχετε τρεις επιλογές πλέον, κάθε επιλογή λειτουργεί ξεχωριστά για το κάθε διαμέρισμα/σκληρό.
Για απενεργοποίηση της διαλέξτε “Χωρίς αρχείο σελιδοποίησης” και μετά ορισμός και επανεκκίνηση.
Για μεταφορά της σε άλλον σκληρό, κάντε το παραπάνω και μετά διαλέξτε το γράμμα του σκληρού (πχ D:) που αντιστοιχεί στον 2ο σκληρό σας και είτε βάλτε Fixed size (πρώτη επιλογή), είτε βάλτε να διαχειρίζεται αυτόματα (δεύτερη επιλογή).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε SSD, μην κάνετε καμία απολύτως αλλαγή!

2) Αναβάθμιση της μνήμης ram.
Επειδή πάλι μιλάμε για κάτω από 3Gb και για αργό σκληρό, η αγορά ram μάλλον είναι σχετικά ακριβή λύση, ειδικά αν έχετε σύστημα με DDR2 όπου μπορεί να μην είναι καν επεκτάσιμη σε περισσότερα Gb.
Για να δείτε πόση ram δέχεται το σύστημα σας, πάτε στην σελίδα της μητρικής σας ή πατήστε στο Google το μοντέλο του chipset σας μαζί με τις λέξεις ¨Intel ARK¨ ή ¨AMD Chipset¨. Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν. Επιλέξτε την δεύτερη μέθοδο ΜΟΝΟ αν δεν μπορείτε να κάνετε την πρώτη.

3) Αγορά νέου δίσκου, κατά προτίμηση SSD.
Ένας SSD είναι 10-1000 φορές πιο γρήγορος από τον κλασσικό σκληρό δίσκο, πράγμα που βοηθάει στην ταχύτητα ανταπόκρισης και ομαλής λειτουργίας του συστήματος σας. Χάρη στην ταχύτητα του λοιπόν, ακόμα και με 1Gb ram θα παρατηρήσετε υψηλή αύξηση ταχύτητας. Αν και πάλι όμως δεν θέλετε να δώσετε τα λεφτά, ή δεν τα έχετε, πάμε στην τελευταία λύση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν, τελικά, αποφασίσετε να πάρετε SSD, μην ενεργοποιήσετε το ReadyBoost και μην απενεργοποιήσετε την εικονική μνήμη. Αφήστε τα όπως είναι ή κάντε fixed size την εικονική στα 2048-4096Mb. Είναι τόσο υψηλή η ταχύτητα του, που δεν θα δείτε καμία διαφορά στις άλλες επιλογές.

4) Windows ReadyBoost.
Πρακτικά δημιουργεί ένα αρχείο cache με το όνομα ReadyBoost.sfcache σε ένα USB stick (φλασάκι). Ο σκοπός του είναι η αντικατάσταση της χρήσης της εικονικής μνήμη με την χρήση αυτού του αρχείου, και είναι κάτι που πράγματι το κάνει. Προσέξτε όμως, γιατί χρειάζεστε ένα φλασάκι με μέγεθος τουλάχιστον 256Mb, διαμόρφωση σε NTFS, 2.5Mb/s ή παραπάνω ταχύτητα τυχαίων αναγνώσεων 4-KB και 1.75Mb/s ή παραπάνω ταχύτητα τυχαίων εγγραφών μεγέθους 1-MB.
Επιπλέον, σας συμβουλεύω να μην χρησιμοποιήσετε το βασικό φλασάκι σας, καθώς υπάρχει πιθανότητες να μειώσει την διάρκεια ζωής του ή να το ¨σκοτώσει¨. Ο έλεγχος των ελάχιστων απαιτήσεων γίνεται με το που συνδέσετε το φλασάκι στον υπολογιστή σας και αν έχετε ενεργοποιημένο το Autoplay, θα σας εμφανίσει την επιλογή “Windows ReadyBoost” για το φλασάκι.
Αν δεν σας την εμφανίσει, μπορείτε να πάτε στην ¨Εξερεύνηση των Windows¨ ή ¨Ο Υπολογιστής μου¨, να εντοπίσετε το φλασάκι, δεξί κλικ πάνω του, ιδιότητες και μετά πάτε στην καρτέλα ¨ReadyBoost¨. Αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φλασάκι, θα σας εμφανίσει 3 επιλογές. Η δεύτερη απλά χρησιμοποιεί όλο τον ελεύθερο χώρο για την λειτουργία ReadyBoost και η τρίτη σας επιτρέπει να ορίσετε εσείς το μέγεθος.
Μιλώντας εκ προσωπικής πείρας, είναι πολύ καλή λύση.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
1) Αν ανοίξετε την καρτέλα διεργασιών, θα δείτε μια αρκετά υψηλή χρήση σκληρού δίσκου ακόμα και σε περιήγηση στο Internet. Είναι κάτι λογικό, καθώς τα Windows ¨ξεγελιούνται¨ και νομίζουν ότι το φλασάκι είναι μέρος του σκληρού (το αρχείο ReadyBoost για να το πούμε καλύτερα).
2) Kαλύτερα να ενεργοποιήσετε το ReadyBoost μετά από μια επανεκκίνηση του συστήματος.
3) Μην αφαιρέσετε το φλασάκι χωρίς να απενεργοποιήσετε το ReadyBoost.
Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε και το άρθρο μας για να αυξήσετε την ταχύτητα του συστήματος σας εδώ!

Share This Post

2 Comments

  1. Έxω 8GB RAM(ddr3) κι έχω ενεργοποιήση και την εικονική μνήμη και το ready boost, υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσω κανένα πρόβλημα?

    Reply
  2. Η μνήμη RAM είναι η πρωτεύουσα μνήμη του υπολογιστή μας..

    Reply

Leave a Reply