Share This Post

Frontpage / Trending / Οδηγοί

Quiet PC – Το όνειρο που μπορείς να το πραγματοποιήσεις!

Quiet PC – Το όνειρο που μπορείς να το πραγματοποιήσεις!

11Σίγουρα όλοι έχουμε παραπονεθεί για τον “υπερβολικό” θόρυβο που προέρχεται από τον υπολογιστή μας, και ειδικά όταν δεν χρησιμοποιούμε ακουστικά και βλέπουμε είτε ταινία είτε παίζουμε κάποιο παιχνίδι είτε ακούμε μουσική από τα ηχεία που πληρώσαμε 100 ευρώ και δεν μπορούμε να τα χαρούμε εξαιτίας του θορύβου, ή κάνουμε ηχογράφηση, ή τον αφήνουμε να κατεβάζει κτλ κτλ κτλ (υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι που μας την σπάει).
Αυτός ο οδηγός υπάρχει για να σας δώσει οδηγίες για το πως να κάνετε πιο ήσυχο τον υπολογιστή σας ή και τελείως αθόρυβο!

Ο θόρυβος προέρχεται από πολλά πράγματα. Οι πιο βασικές πηγές είναι η στοκ ψύκτρα επεξεργαστή, η κάρτα γραφικών, το κουτί και τα ανεμιστηράκια. Γενικώς, προσπαθούμε να αποφύγουμε μηχανικά μέρη, όπως αντλίες, ανεμιστηράκια, σκληρούς δίσκους κτλ ή να μειώσουμε την ταχύτητα των μηχανικών μερών όσο το δυνατόν περισσότερο.
Υπάρχουν δύο επιλογές για να βρείτε την ησυχία σας:

1) Επιλογή κατάλληλου υλικού.
Η πρώτη επιλογή είναι η επιλογή σωστών εξαρτημάτων, είτε κατά την αγορά, είτε αργότερα έτσι ώστε να μειώσετε τον θόρυβο. Εδώ υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες εξαρτημάτων!

α) Κουτί
Εδώ πρέπει να κάνετε προσεκτική επιλογή και να μην τσιγκουνευτείτε. Διαλέξτε κουτί με θέσεις για αρκετά ανεμιστηράκια καθώς και αρκετό χώρο για διαχείριση καλωδίων (cable management).
Τα πολλά ανεμιστηράκια, θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε τις στροφές τους τόσο χαμηλά έτσι ώστε να είναι αθόρυβα αλλά χωρίς να αυξηθούνν οι θερμοκρασίες των διάφορων εξαρτημάτων.
Η διαχείριση καλωδίων, θα επιτρέψει στον αέρα να κινείται πιο εύκολα, με αποτέλεσμα μειωμένη θερμοκρασία και τα ανεμιστηράκια να μην λειτουργούν σε υψηλές στροφές για να “περάσει” ο αέρας.
Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να ΜΗΝ είναι πολύ ανοιχτό το κουτί, να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο mesh (οπές εξαερισμού). Δηλαδή προτιμήστε κουτί “κλειστού” τύπου, με solid side panel, αν αυτό είναι δυνατό.

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιλεχθεί κουτί κατάλληλα κατασκευασμένο για ησυχία με υλικό απορρόφησης ήχου. Ναι, ισχύει αυτό, αλλά μόνο αν το σύστημα σας δεν καίει πολλά watt, καθώς αν καίει πολλά watt, θα ζεσταίνεται παραπάνω. Ο λόγος είναι ότι τα συγκεκριμένα κουτιά δεν έχουν θέσεις για πολλά ανεμιστηράκια ή έχουν πολύ μικρές οπές για εξαερισμό και εισροή αέρα, που σημαίνει ότι δεν είναι θα μπαίνει αρκετός αέρας μέσα ΕΚΤΟΣ και αν αγοράσετε ειδικά ακριβά ανεμιστηράκια (αλλά και πάλι δεν θα λυθεί το πρόβλημα όπως θα θέλαμε).

β) Ψύκτρες
Εδώ η αποφυγή AIO watercooling (υδρόψυξης δηλαδή) είναι ένας “κανόνας” για τους λάτρεις των ήσυχων συστημάτων. Τα συστήματα υδροψύξεων έχουν αντλία, η οποία κάνει αρκετό θόρυβο. Επιλέγουμε, λοιπόν, αερόψυξη για τον επεξεργαστή μας (κατά προτίμηση High-End όπως Noctua ή Be Quiet). Η επιλογή αερόψυξης, όχι μόνο μειώνει το θόρυβο (αν κάνουμε σωστή επιλογή πάντα), αλλά μας δίνει και εγγύηση ότι δεν θα καταστραφεί κάτι, καθώς οι περισσότερες δέχονται το ελάχιστο 2 ανεμιστηράκια (οπότε και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει για κάποιο λόγο η ψύξη του εξαρτήματος) και δεν υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής όπως στις υδροψύξεις. Διαφορά στις θερμοκρασίες ανάμεσα σε μια High-End αερόψυξη και σε μια υδρόψυξη, δεν θα δείτε ή θα είναι ελάχιστη. ΠΡΟΣΟΧΗ στο μέγεθος της αερόψυξης, σιγουρευτείτε ότι χωράει στο κουτί που επιλέξατε!

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΨΥΚΤΡΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΜΑΜΑ¨ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΨΥΚΤΡΑΣ. Το λύνετε με αλλαγή του κατώτερου ορίου στροφών των ανεμιστήρων της ψύκτρας μέσω BIOS.

Ψύκτρα ωστόσο έχει και η κάρτα γραφικών και το τροφοδοτικό.
Για το τροφοδοτικό, ψύκτρα θεωρείται το απλό ανεμιστηράκι που έχει. Υπάρχουν fanless τροφοδοτικά (χωρίς ανεμιστηράκι δηλαδή) που έχουν παθητικό σύστημα ψύξης καθώς και τροφοδοτικά με κυμαινόμενη ταχύτητα ανεμιστήρα ανάλογα με το “φορτίο”. Η δεύτερη κατηγορία, πολλές φορές κλείνει το ανεμιστηράκι ή το λειτουργεί σε χαμηλές στροφές. Για να λειτουργεί σε χαμηλές ή μηδενικές στροφές ακόμα και σε full load, μπορείτε να επιλέξετε ένα overkill επώνυμο τροφοδοτικό με πιστοποίηση Gold και πάνω, πχ 750-1200 watt, για το σύστημα σας που καίει 500W max, που σημαίνει ότι θα λειτουργεί σε χαμηλό ή μέτριο φορτίο, άρα θα ρίχνει τις στροφές!

Για την κάρτα γραφικών, προτιμήστε non reference, καθώς οι reference (με στοκ ψύκτρα δηλαδή) κάνουν ΠΟΛΥ θόρυβο. Εδώ δεν υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες με διαφορά. Επιλέξτε ότι θέλετε μετά από αναζήτηση.  Υπάρχουν και aftermarket λύσεις από διάφορες εταιρείες που περιλαμβάνουν και αεροψύξεις αλλά και υδροψύξεις.

γ) Ανεμιστηράκια
Προσοχή εδώ. Τα στοκ ανεμιστηράκια που έρχονται με το κουτί, είναι κατά πλειοψηφία θορυβώδη ή έχουν ελλιπή ικανότητα ψύξης (χαμηλό airflow/στατική πίεση), ειδικά όταν το κουτί είναι “φθηνιάρικο”.  Το πρόβλημα λύνεται με τα aftermarket. Οι κορυφαίες εταιρείες είναι η Noctua, Be Quiet, Noiseblocker, Phanteks και Corsair, με την σειρά που αναφέρθηκαν. Ωστόσο, ειδικά οι δύο πρώτες, είναι αρκετά ακριβές.
Για την επιλέξετε κατάλληλα ανεμιστηράκια, πρέπει να προσέξετε ορισμένα πράγματα.

Κοιτάξτε για υψηλή στατική πίεση (static pressure), αν πρόκειται να τα βάλετε σε ψυγείο υδρόψυξης ή μπροστά από σκληρούς δίσκους ή ψύκτρα επεξεργαστή ή γενικώς σε σημείο που δύσκολα ρουφάνε ή/και σπρώχνουν αέρα. Να έχετε πάντα στο νου σας, ότι αυτά με υψηλή στατική πίεση (static pressure fans) θα κάνουν πιο πολύ θόρυβο από τα (airflow fans).

Η υψηλή ροή αέρα (airflow), βοηθάει στο να μπαίνει (ή βγαίνει) πολύς αέρας. Ωστόσο, πρέπει να συνδυαστεί με όσο το δυνατόν λιγότερες στροφές στο ανεμιστηράκι.
Στροφές των έλικων του ανεμιστήρα, επιλέξτε λίγες (στο μέγιστο) για να μην έχετε θόρυβο. Γενικώς, επιλέξτε ανεμιστηράκια με μέγιστες στροφές τις 1200 (άντε το πολύ 1500), τα οποία θα τα λειτουργήσουμε μέχρι τις 800 στροφές, και προσέξτε να είναι PWM κατά προτίμηση και κυμαινόμενης ταχύτητας (όχι fixed rpm δηλαδή, η ταχύτητα στροφών να κυμαίνεται από πχ 300 μέχρι τις 1200).

δ) Σύστημα ελέγχου ταχύτητας συστήματος ψύξης
Εδώ υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι έλεγχος με υλικό και ο δεύτερος έλεγχος με λογισμικό. Μπορείτε να τους συνδυάσετε κιόλας!
Στον πρώτο χρησιμοποιούμε κυρίως fan controllers και περιλαμβάνει τα ανεμιστηράκια και τις aftermarket ψύκτρες, στον δεύτερο ελέγχουμε τα πάντα μέσω του λειτουργικού με ειδικά προγράμματα που μας τα δίνει ο κατασκευαστής της μητρικής ή/και τρίτοι. Για τις κάρτες γραφικών, υπάρχει το MSI Afterburner, ενώ για τις ψύκτρες επεξεργαστή και τα ανεμιστηράκια, υπάρχουν ειδικά εργαλεία που τα προσφέρει ο κατασκευαστής της μητρικής.
Ο στόχος είναι να λειτουργούν τα πάντα σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες στροφές. Το πόσο χαμηλές, εξαρτιέται από το τι υλικό επιλέξατε και τι θερμοκρασίες θέλετε να έχετε.

2) Μέσω modding με συνδυασμό κατάλληλου υλικού
Εδώ δεν πρόκειται να σας δώσω οδηγίες για το “πως” αλλά απλά ένα link για βίντεο που το περιγράφει απόλυτα.

Share This Post