Quantum Break - Review

Share This Post

Quantum Break

Η παρακάτω κριτική απευθύνεται αποκλειστικά στην Steam έκδοση του Quantum Break και όχι σε αυτή του Windows Store.

Δεν υπάρχουν spoilers ή κάτι το οποίο να μην έχει προβληθεί από την ίδια την Remedy κατά την διάρκεια του launch.

Το Quantum Break είναι ο τελευταίος τίτλος της Remedy. Προοριζόταν ως exclusive για το Xbox One και ταυτόχρονα αποτέλεσε έναν από τους πρώτους τίτλους οι οποίοι υποστήριζαν αποκλειστικά DirectX 12, με σκοπό την προώθηση των Windows 10. Έξι μήνες μετά το πρώτο launch του παιχνιδιού στο Windows Store και τα παράπονα των χρηστών όσων αφορά το optimization δεδομένου του γεγονότος ότι το παιχνίδι κόστιζε 70 ευρώ, η Remedy κυκλοφόρησε το Quantum Break στο Steam. Ωστόσο, πλέον υποστηρίζεται μόνο το DirectX 11 αν και από ό,τι φαίνεται ο τίτλος δεν χάνει την οπτική του πρωτοτυπία.

Ιστορία

Η Remedy, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία του Alan Wake έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη φήμη για τα story telling παιχνίδια της. Το Quantum Break το επιβεβαίωσε.Το παιχνίδι εκτυλίσσεται σε δύο διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Αρχικά, ο Jack Joyce, ο πρωταγωνιστής και αφηγητής της ιστορίας μιλά σε μία “συνέντευξη” για τα γεγονότα τα οποία έζησε. Παράλληλα, καλούμαστε να παίξουμε ως ο ήρωας την χρονική στιγμή που εκτελούνται τα γεγονότα. Η πλοκή δεν είναι προκαθορισμένη καθώς είναι αρκετές οι φορές στις οποίες κάποια αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του παιχνιδιού ή κάποια από τις επιλογές τις οποίες καλείστε να κάνετε θα σας δείξουν κάτι επιπλέον σε κάποιο cinematic ή θα επηρεάσουν ριζικά τόσο το άμεσο μέλλον και τους συμμάχους σας, όσο και τον τερματισμό. Το προηγούμενο feature ήταν κάτι το οποίο προσωπικά λάτρεψα και με κράτησε ακόμα και μετά από τον τερματισμό προκειμένου να δω το λεγόμενο ” αν όμως είχα κάνει…”. Επιπρόσθετα, η Remedy πρωτοτύπησε και στο στερεότυπο των cinematics. Το τέλος κάθε επεισοδίου συνοδεύει ένα cutscene γυρισμένο με ηθοποιούς διάρκειας από 20 ως και 40 λεπτά. Ταυτόχρονα, αρκετές είναι οι περιπτώσεις τις οποίες καλείστε να παίξετε ως ο Paul Seurene, ο οποίος είναι και αυτός που κάνει τις σημαντικότερες αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι. Καθώς εξελίσσεται η πλοκή, μερικοί θα έλεγαν πως μας δίδονται υπερβολικά πολλές πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε. Η απάντηση εκτός από την συνέχεια του παιχνιδιού βρίσκεται και στα διάφορα notes-collectibles τα οποία συναντούμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Quantum Break

Quantum Break

Optimization

Πληθώρα παραπόνων έπληξε την Remedy μετά το launch του παιχνιδιού στο Windows Store. Η μεταφορά του τίτλου σε DirectX 11 σίγουρα πρόσφερε ως και 5 fps boost αλλά προσωπικά σε πράγματα όπως το lighting detail και το texture filtering δεν είδα διαφορές ανάμεσα στα ultra και στα medium εκτός από τα επιπλέον fps. Το παιχνίδι παίζει ικανοποιητικά δεδομένου του γεγονότος  πως σχεδόν τα πάντα κινούνται στην οθόνη όπως επίσης σίγουρα και το Level of Detail ακόμα και στα low υπήρξε ικανοποιητικό. Χωρίς αμφιβολία πάντως, θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη δουλεία σε αυτό τον τομέα από την πλευρά των devellopers. Ένα κάπως ευχάριστο feature είναι το γεγονός πως οι χρήστες καρτών γραφικών παλαιότερης τεχνολογίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το upscale mode το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει το 720p σε 1080p. Βέβαια είναι αισθητή η διαφορά ανάμεσα στα δύο αλλά το μεγάλο προσόν του παιχνιδιού είναι αποκλειστικά η ιστορία.Quantum Break

Quantum Break

Mechanics

Μετά από μισή με μία ώρα παιχνιδιού, ο Jack Joyce έρχεται σε πρώτη επαφή με τις δυνάμεις του. Εξαιτίας ενός ατυχήματος, ο ήρωας μας μπορεί να ελέγξει τον χρόνο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Προσωπικά αγάπησα το λεγόμενο Time Rush. Για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο χρόνος παγώνει για τον υπόλοιπο κόσμο, ο Jack μπορεί να τρέξει πάνω σε κάποιον από τους εχθρούς και να τον εξουδετερώσει με ένα takedown, κάτι το οποίο αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο όταν υπήρξα περικυκλωμένος από εχθρούς. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία και προχωρούν τα Levels υπάρχουν κρυμμένα skill points τα οποία επιτρέπουν την αναβάθμιση των δυνάμεών του Jack. Ακόμα και σε αυτό χρειάζεται κριτική ικανότητα καθώς όχι όλα τα skills είναι το ίδιο χρήσιμα στα διαφορετικά gameplay styles των παικτών. Γενικότερα τα mechanics ήταν αισθητά ευχάριστα ως ένα Time Manipulation παιχνίδι αλλά όχι τέλεια και σίγουρα επιφέραν μερικές βελτιώσεις. Κάτι το οποίο έλειψε όμως ήταν η δυνατότητα να πυροβολήσεις χωρίς να χρειαστεί να βγεις από το “cover” ή να χρησιμοποιήσεις το δεξί κλικ. Η απουσία του Close Combat επίσης είναι αισθητή καθώς πολλές είναι οι περίεργες στιγμές τις οποίες λόγο κάποιου λάθους βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με κάποιον εχθρό χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι πέραν του spray n’pray.

Quantum Break

Quantum Break

Γενικά Σχόλια

Για την τιμή των 36,99€ στο Steam, το μέγεθος του παιχνιδιού όσων αφορά την διάρκεια είναι ικανοποιητικό ακόμα και για αυτούς που αναζητούν την ποσότητα και όχι την ποιότητα. Αν δεν ανταποκρίνεστε στα Minimum Requierments δεν συνίσταται να αγοράσετε αυτό το παιχνίδι εκτός και αν θέλετε να δείτε μια καλογραμμένη ταινία, γιατί αυτό είναι στην ουσία το Quantum Break. Είναι μια καλογραμμένη διαδραστική ταινία. Αρκετές είναι οι στιγμές τις οποίες εκεί θα θεωρείτε κάτι δεδομένο θα γίνει κάποιο Plot Twist και θα αλλάξει την κοσμοθεωρία σας για τα events του παιχνιδιού. Από τις καλύτερες στιγμές αποτελεί σίγουρα η τελική σκηνή του τερματισμού όπως και το cutscene που έπεται τους τίτλους του τέλους, στο οποίο τίθεται ένα ερώτημα το οποίο με οδήγησε να χαρακτηρίσω το παιχνίδι “έπος” πάντα αναφερόμενος ως προς το story.


Quantum Break

Αξίζει τελικά;

Εξαρτάται. Αν είστε λάτρεις μιας καλής ιστορίας ή ταινίας αξίζει το κάθε του ευρώ. Αν θέλετε τα 60 fps Ultra Settings, δυστυχώς χάσατε. Όπως γράφω και παραπάνω, δεν θα χάσετε σχεδόν τίποτα αν ρίξετε ένα με δύο settings στα medium, και ακόμα και μια gtx 1080 θα βρει τις δυσκολίες τις στις εναλλαγές μεταξύ cutscene και gameplay και αυτό γιατί βλέπουμε το ίδιο 720p 30 fps cinematic με τους Xbox One players. Αν δεν έχετε επίσης μια mid με high end κάρτα γραφικών και 16 gb RAM επίσης δεν θα πρότεινα να το αγοράσετε, αν σκοπεύετε να παίξετε σε native 1080p στα 60 fps. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα βέβαια να χρησιμοποιήσετε το upscale mode καθώς για εμένα το σενάριο ήταν αυτό που ξεχώρισε αυτό το παιχνίδι.

Quantum Break

Quantum Break

Αξιολόγηση

Σε γενικές γραμμές, το Quantum Break αποτέλεσε μια αξιοπρεπέστατη προσπάθεια από την Remedy να συνδυάσει τον κινηματογράφο με τα παιχνίδια. Ένα εκπληκτικά καλογραμμένο για εμένα σενάριο με τα πάνω και τα κάτω του, ένα “πιασάρικο” concept σαν το Time Manipulation και τέτοια mechanics κέρδισε μια θέση στην καρδιά μου. Σίγουρα οι Devellopers έχουν πολλά να βελτιώσουν ακόμα αλλά δεδομένης της τιμής θεωρώ πως είναι ανεκτό. Τα οπτικά εφέ και τα cutscenes με ηθοποιούς δείχνουν τις δυνατότητες της Remedy όπως και τα Sound Effects. Αν θέλετε μια καλή ταινία, το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Quantum Break
Το παιχνίδι μπορείτε να το βρείτε εδώ

 

 

 

 

Share This Post

Leave a Reply