Share This Post

Frontpage / Οδηγοί

Πως να αποκτήσετε εύκολα και δωρεάν το δικό σας e-shop

e-shop

Μέσα στην κρίση της αγοράς, με αυξημένη την ανάγκη περιορισμού των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, πολύς λόγος γίνεται για τη δημιουργία e-shop στο διαδίκτυο προκειμένου να αυξηθεί ο τζίρος. Επίσης διάφοροι μικροεπιχειρηματίες που διατηρούν μια οικογενειακή επιχείρηση ψάχνουν τρόπους να προσεγγίσουν νέους πελάτες και να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Ας δούμε, λοιπόν, το θέμα του ηλεκτρονικού εμπορίου όσο μπορούμε καλύτερα.

Το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι μία ιστοσελίδα που περιλαμβάνει όσα προϊόντα θέλουμε να πουλήσουμε σε πελάτες. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να υπάρχουν σε στοκ (ή να μπορούμε να τα έχουμε πολύ γρήγορα εφόσον παραγγελθούν) και να μπορούμε να τα αποστείλουμε στους πελάτες μας. Για την πληρωμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια τράπεζα (ασφαλής συναλλαγή μέσω Ιντερνετ) ή το paypal (διαδεδομένο σε νεαρές ηλικίες) ή η κλασική αντικαταβολή. Το περιεχόμενο του καταστήματος μπορεί να αλλάζει από την ίδια την επιχείρηση με τα νέα προϊόντα, τις αλλαγές τιμών, τις προσφορές.

Γενικά στο ηλεκτρονικό κατάστημα συνηθίζεται να υπάρχουν καλύτερες τιμές από αυτές του φυσικού καταστήματος. Απλά, διότι δεν απασχολείται πωλητής για την πώληση. Ενα κίνητρο παραπάνω λοιπόν για τον πελάτη. Με τη χρήση μίας μεταφορικής μαζικά, μπορείτε να πετύχετε εξαιρετικές τιμές αποστολής ακόμα και 2€ για δέματα έως 2 κιλά σε όλη την Ελλάδα. Στις συναλλαγές σας, η τράπεζα χρεώνει συνήθως 1-3% προμήθεια, αλλά τα χρήματά σας κατατίθενται απευθείας στον εμπορικό σας λογαριασμό σε 1 εργάσιμη ημέρα.

Πως μπορούμε να αποκτήσουμε το δικό μας e-shop εντελώς δωρεάν;

Αρχικά, για να δημιουργήσουμε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα χρειαζόμαστε μια πλατφόρμα στην οποία θα “πατήσει” το κατάστημά μας. Η πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιήσουμε εμείς είναι η πλατφόρμα του freewebstore. Μία πολύ φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι σου δίνει την δυνατότητα να έχεις “Online” το e-shop σου εντελώς δωρεάν. Μπορεί βέβαια αυτό να γίνεται με λίγους περιορισμούς, σε σχέση με το να αγοράσεις κάποιο πακέτο πρόσθετων (Premium) υπηρεσιών, αλλά δεν παύει να είναι online και ΔΩΡΕΑΝ.

Για να ξεκινήσουμε, αρχικά πρέπει να επισκεφτούμε το site της πλατφόρμας του freewebstore και να πατήσουμε στην επιλογή “Get Started”, όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα. Θα μας εμφανιστούν διάφορα templates με τα οποία μπορούμε να προσαρμόσουμε την εμφάνιση του ηλεκτρονικού μας καταστήματος. Επιλέγουμε αυτό που φαίνεται να μας ταιριάζει περισσότερο (για αρχή, γιατί έτσι και αλλιώς στην συνέχεια θα έχουμε την δυνατότητα να το αλλάξουμε όσες φορές θέλουμε) και πατάμε “Select Design”. Στην συνέχεια δίνουμε το όνομα που επιθυμούμε να έχει το e-shop μας, το ονοματεπώνυμό και το email μας. Μόλις δημιουργείσαμε τον λογαριασμό μας στην πλατφόρμα. Το e-shop μας είναι σχεδόν έτοιμο. Μπαίνουμε στο email που δηλώσαμε και επιβεβαίωνουμε την εγγραφή μας στην πλατφόρμα πατώντας “Click Here to Activate”. Θα λάβουμε ένα μήνυμα επιτυχίας και στην συνέχεια μας δίνετε η δυνατότητα να συνδεθούμε στον πίνακα ελέγχου τoυ site μας (“Visit the Control Panel”), εκεί δηλαδή από όπου θα διαχειριζόμαστε και θα μεταβάλλουμε τα πάντα μέσα στο κατάστημά μας.

Μόλις κάνουμε “log in”,  μας εμφανίζεται ένας οδηγός για τις αρχικές ρυθμίσεις του site μας (τοποθεσία, url του e-shop και αν θα υπάρχει ηλικιακό όριο για τους επισκέπτες σας (18+).

Πολύ βασικό επίσης είναι πως η πλατφόρμα δεν κρατάει καμία προμήθεια από τις μελλοντικές πωλήσεις σας. Σαν προεπιλογή δυνατότητας πληρωμής για τους πελάτες σας υπάρχει η Paypal αλλά φυσικά έχετε την δυνατότητα να προσθέσετε και άλλες μεθόδους πληρωμής, οι οποίες μπορεί να είναι πιο φιλικές προς εσάς (πχ αντικαταβολή).

Σαν δωρεάν χρήστης, έχετε δικαίωμα να τοποθετείσετε μέχρι 20 προϊόντα στο κατάστημά σας. Με αγορά Prenium λογαριασμού, μπορείτε να αναβαθμίσετε αυτόν τον χώρο. Με μηνιαία συνδρομή 9,00€ μπορείτε να έχετε έως 50 προϊόντα, με 15,00€ μηνιαία συνδρομή 150 προϊόντα, με 25,00€ μηνιαία συνδρομή 300 προϊόντα και με 40,00€ μηνιαία συνδρομή 30.000(!) προϊόντα.

Πως διαμορφώνουμε το e-shop μας;

Ίσως το πιο βασικό κομμάτι. Η εμφάνιση μιας ιστοσελίδας, πόσο μάλλον ενός e-shop, είναι πολύ σημαντική στο να προκαλέσει κάποιον ύποψήφιο αγοραστή να προβεί σε μία αγορά. Κακοφτιαγμένες εικόνες, ορθογραφικά λάθη, κείμενα με λάθος συντακτικό κτλπ σίγουρα θα έβαζαν σε σκέψεις κάποιον υποψήφιο πελάτη. Το πως διαμορφώνουμε το e-shop μας είναι αρκετά εύκολο μέσω της επιλογής του κεντρικού μενού “Design”.  Αν δεν τα πάτε καλά με συνδυασμούς χρωμάτων και γενικότερα με σχεδιασμό, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα και να πάρετε ιδέες για το πως έχουν διαμορφώσει τον ιστότοπό τους.

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι κάποιος θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα με την συγκεκριμένη πλατφόρμα.  Η πλατφόρμα του freewebstore είναι πολύ φιλική προς τον χρήστη καθώς περιέχει εύκολες επιλογές, με επεξήγησεις στο κάτω μέρος της κάθε σελίδας, τόσο με χρήση εικόνων όσο και με χρήση βίντεο, και που για κάποιον που έχει στοιχειώδη γνώση της αγγλικής γλώσσας θα είναι αρκετά εύκολο. Έτσι σιγά σιγά θα αρχίσει το site σας να παίρνει την μορφή που θα του δίνετε και θα ξεκινήσει να γεμίζει με τα δικά σας προϊόντα.

Να τονιστεί ότι είναι πολύ βασική η ύπαρξη δικού σας Domain. Το να χρησιμοποιείτε σαν διεύθυνση του e-shop σας το url που προσφέρει η πλατφόρμα δεν θα ήταν το ιδανικό. Εξάλλου η εμφάνιση, το όνομα, καθώς και η ποιότητα των προϊόντων του κάθε e-shop, είναι και αυτά που το χαρακτηρίζουν κατά κύριο λόγο και το αναδεικνύουν ανάμεσα σε άλλα.

Βασικό κομμάτι φυσικά σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι οι όροι εγγύησης και η περιγραφή των χαρακτηριστικών. Είναι πολύ άσχημο να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ παραγγελίας και παραλαβής. Και το ακόμα χειρότερο, οι αγοραστές σχολιάζουν σε διάφορα φόρουμ, σελίδες του Facebook κτλ τους κακούς εμπόρους και άρα χάνετε εν συνεχεία και άλλους αγοραστές που διάβασαν τις κακές κριτικές.

Η δυνατότητα φόρμας επικοινωνίας των πελατών είναι πολύ σημαντική. Το freewebstore παρέχει μία τέτοια φόρμα για εσάς. Η μεταπωλητική συμπεριφορά των διαδικτυακών καταστημάτων είναι τρομακτικός παράγοντας αύξησης του πελατολογίου. Λάθη μπορούν να συμβούν. Αν τα αντιμετωπίσεις σωστά, έγκαιρα και προς όφελος του πελάτη, θα σου δημιουργήσουν καλό όνομα και ροή νέων πελατών.

Τέλος, να ευχηθώ καλή αρχή σε όλους όσους ασχοληθούν, καλές πωλήσεις και να θυμάστε πως το μεγάλο πλεονέκτημα του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι ότι πουλά για εσάς 24 ώρες/365 ημέρες τον χρόνο! Περιμένω ερωτήσεις/απορίες/σχόλια καθώς και αν επιθυμείτε να έχουμε έναν πιο αναλυτικό οδηγό πάνω στην πλατφόρμα του freewebstore

 

Share This Post

Leave a Reply