Share This Post

Frontpage / Hardware / Trending / Οδηγοί

Πως να κάνετε overclock Ryzen επεξεργαστή με ASRock B350/X370 μητρική!

Ryzen CPU

Αρκετοί πλέον έχουν Ryzen CPU από την AMD αλλά ελάχιστοι έχουν βγάλει σωστούς οδηγούς για overclock στην Ελλάδα. Έτσι, με την δεύτερη γενιά επεξεργαστών Ryzen της AMD να πλησιάζει, και την Intel να μην έχει στα σχέδια κάτι πιο νέο, πήραμε την πρωτοβουλία να σας φέρουμε έναν εύκολο και γρήγορο οδηγό για Overclock σε Ryzen CPU.

Μέσα σε μισή ώρα θα μπορέσετε να ανεβάσετε τον επεξεργαστή σας στα 3.8-3.9Ghz κατά μέσο όρο (οι πιο άτυχοι πιο κάτω, οι πιο τυχεροί πιο πάνω), αν και καλό θα ήταν να τεστάρετε αρκετά παραπάνω την σταθερότητα του συστήματος και τις θερμοκρασίες.

Η μέθοδος overclock που χρησιμοποιήσαμε είναι σταθερής συχνότητας, καθώς είναι η πιο σταθερή για καθημερινή λειτουργία συστήματος, αν και ανεβάζει λίγο την κατανάλωση ρεύματος.

Αν και εμείς χρησιμοποιήσαμε ASRock μητρική, συγκεκριμένα την Fatal1ty X370 Gaming X, η διαδικασία είναι σχεδόν σε κάθε μητρική η ίδια (ολόιδια αν πρόκειται για ASRock), με την διαφορά να εμφανίζετε στα ονόματα κυρίως. Σας προτείνουμε να ανατρέξετε σε κάποιον οδηγό άλλου (υπάρχουν άπειροι για όσους ξέρετε αγγλικά) για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα κάνετε κάτι λάθος αν έχετε μητρική άλλης εταιρείας.

Τι θα χρειαστούμε;

1) Ενημέρωση BIOS στην τελευταία έκδοση που προσφέρει ο κατασκευαστής της μητρικής. 
Μην προχωρήσετε προτού το κάνετε, είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς προσφέρει παραπάνω επιλογές και σταθερότητα.
2) Overclockable μητρική. 
Οι B350 (ή AB350) και X370 μητρικές είναι εκείνες που προσφέρουν την δυνατότητα Overclock σε AMD Ryzen συστήματα.
Με A320 δεν μπορείτε να κάνετε overclock.
3) Σιγουρευτείτε ότι η μητρική έχει καλά VRM.
Αν δεν έχει καλά VRM (δες εδώ τι είναι), δεν θα σηκώσει τον επεξεργαστή ψηλά σε συχνότητα και θα χρειαστεί παραπάνω vcore, ή θα έχετε VRM Thermal Throttle (η μητρική σταματάει να δίνει αρκετό ρεύμα στον επεξεργαστή για να μην καούν τα VRΜ λόγω θερμοκρασίας) ή αν είστε άτυχοι, κάψιμο μητρικής (και επεξεργαστή συνήθως).
Οι μητρικές που προτείνουμε, ειδικά οι ASRock, έχουν VRM υψηλής ποιότητας.
4) Καλό τροφοδοτικό και όχι no-name ή TurboX ή Corsair VS.
Ένα καλό τροφοδοτικό θα παρέχει χωρίς πρόβλημα και ανεβοκατέβασμα τάσεων αρκετό ρεύμα στο σύστημα μας.
Μην αποπειραθείτε να κάνετε overclock χωρίς καλό τροφοδοτικό, το πιο πιθανό είναι να καεί το τροφοδοτικό, όπου είναι πολύ πιθανόν να πάρει κάτι μαζί του στον τάφο (πχ μητρική) ή να κάψει την μητρική λόγω ασταθής τάσης (και τον επεξεργαστή συνήθως) και πάει λέγοντας.
Όλα τα τροφοδοτικά που προτείνουμε είναι αρκετά καλά για το ανάλογο σύστημα που τα βάζουμε στα προτεινόμενα συστήματα μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κοιτάξετε για PSU Tier κτλ, είναι παντελώς άσχετες και μη ρεαλιστικές αυτές οι λίστες.
5) Καλή ψύκτρα επεξεργαστή και καλό airflow. 
Ένα ανεμιστηράκι μπροστά και ένα πίσω ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ όσο αφορά το κουτί, σε καλές στροφές να ανανεώνουν τον αέρα στο σύστημα μας.
Όσο αφορά την ψύκτρα επεξεργαστή, οι περισσότεροι Ryzen έρχονται με καλή στοκ ψύκτρα, που θα σας επιτρέψει να ανεβάσετε την συχνότητα απροβλημάτιστα μέχρι 3.7-3.8Ghz (με max 1.3vcore, άνετα 1.35 αν έχετε καλές θερμοκρασίες).
6) Πρόγραμμα παρακολούθησης θερμοκρασιών και voltages.
Εμείς επιλέξαμε το HWMonitor από CPUID, ένα από τα καλύτερα προγράμματα για την συγκεκριμένη δουλειά!
7) Stress Test Tool.
Εδώ εμείς επιλέξαμε το AIDA64, αν και μπορείτε να επιλέξετε το Prime95.
Αν και το σύστημα μπορεί να ανοίξει και να κάνει boot στο λειτουργικό μας, το οποίο κατά προτίμηση να είναι Windows, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σταθερό.
Με ένα stress test tool θα φτάσουμε τον επεξεργαστή στο 100%, με μέγιστη θερμοκρασία και κατανάλωση ρεύματος.
Θα τον αφήσουμε αρκετή ώρα για να σιγουρευτούμε ότι το σύστημα μας θα είναι πάντα σταθερό, καθώς αν είναι σταθερό στο 100% load με μέγιστη θερμοκρασία, θα είναι σταθερό σε ότι load και αν του ρίξουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα overclock μπορεί να μην είναι σταθερό, παρόλο που το stress test είναι.

Τα κάνατε όλα; Είστε έτοιμοι; Πείτε “Μάλιστα καπετάνιε” και πάμε!

Πρώτα, πάμε στο λεξιλόγιο.
Core Frequency ή CPU Frequency είναι η συχνότητα του επεξεργαστή μας. Μετριέται σε Mhz στο BIOS και σχεδόν παντού σχεδόν πάντα. 1000Mhz = 1Ghz.
CPU Voltage ή Core Voltage ή VCore είναι η τάση ρεύματος που παίρνει ο επεξεργαστής μας. Μετριέται σε volt (ναι οκ, άχρηστη πληροφορία).
SMT Mode είναι το Simultaneous Multi Threading, κάτι που η Intel αποκαλεί HyperThreading. Είναι το αντίστοιχο των AMD επεξεργαστών και εμφανίζεται εφόσον υποστηρίζει την τεχνολογία ο επεξεργαστής σας.
Core Performance Boost ή Asus/Gigabyte κτλ Performance Boost είναι τεχνολογία αντίστοιχη του Turbo Boost της Intel και ουσιαστικά κάνει ένα μικρό αυτόματο overclock στον εκάστοτε πυρήνα, ανάλογα με το πόσους πυρήνες χρησιμοποιούμε, για να αυξήσει προσωρινά τις επιδόσεις του συστήματος.
Global C-State Control ή C-State Control κτλ είναι η τεχνολογία αυξομείωσης συχνότητας και τάσης επεξεργαστή, για την μείωση κατανάλωσης όταν δεν απαιτείται η μέγιστη ισχύ.

Προσοχή: Έχουμε στο νου μας ότι παίζει το CPU Lottery, που σημαίνει ότι μπορεί να πάτε πιο ψηλά σε συχνότητα από τις ρυθμίσεις που έχουμε εδώ, με λιγότερο CPU Voltage (vcore) ή χαμηλότερα με παραπάνω CPU Voltage (vcore). Οι Ryzen γενικά δεν πάνε εύκολα πάνω από 3.9Ghz, άντε 3.95.

Το MAX Safe VCore (CPU Voltage) για τους Ryzen είναι 1.375 αλλά προτιμήστε να μείνετε κάτω από 1.35!

Ξεκινώντας, μπαίνουμε στο BIOS. Θα δούμε περίπου κάτι τέτοιο.
Έχοντας ASRock μητρική, πάμε στην καρτέλα OC Tweaker. Εδώ αλλάζουμε την ρύθμιση CPU Frequency and Voltage Change σε Manual.
Εδώ θα αλλάξουμε το CPU Frequency, το οποίο εμφανίζεται σε Mhz, καθώς και το CPU Voltage (vcore).
Πάμε σύμφωνα με τα παρακάτω!
Stock ψύκτρα: 3800 CPU Frequency, enter να “μπει” και CPU Voltage 1.30 (πάλι enter)
Aftermarket ψύκτρα: 3900 CPU Frequency, enter να “μπει” και CPU Voltage 1.35 (πάλι enter).Πάμε στην καρτέλα Advanced. Εδώ μπαίνουμε στην υποκατηγορία AMD CBS και μετά Zen Common Options.
Αλλάζουμε τις ρυθμίσεις Core Performance Boost και Global C-State Control σε Disabled. Ανάλογα με το μοντέλο μητρικής μας, μπορεί να είναι σε διαφορετικό σημείο ή με διαφορετικό όνομα.
Μπράβο, αυτό ήταν προς το παρόν. Πάμε στην τελευταία καρτέλα και πατάμε Save Change and Exit και επιβεβαιώνουμε!

Τώρα, υπάρχουν 3 περιπτώσεις!
1) Το σύστημα δεν ξεκινάει καθόλου ή/και κάνει συνεχώς Cycle (ανοίγει και κλείνει ξανά και ξανά).
Κάνε CMOS Reset σύμφωνα με τις οδηγίες της μητρικής στο manual. Για αρχή, δοκιμάζεις με CPU Frequency το πολύ 3900 και με VCore (CPU Voltage) 1.35, ανέβασε το VCore ή κατέβασε το CPU Frequency μέχρι να ανοίξει.
2) Το σύστημα περνάει το BIOS Post αλλά δεν κάνει Boot στα Windows.
Είτε σου πετάει μπλε οθόνη, είτε ανοίγει και σβήνει ξαφνικά, είτε κολλάει. Θέλεις παραπάνω VCore (CPU Voltage), εκτός αν το παράκανες σε συχνότητα ή θερμοκρασίες.
3) Το σύστημα ανοίγει κανονικά και κάνει Boot στα Windows.
Συγχαρητήρια. Προχωράς παρακάτω!

Εφόσον έκανε Boot στα Windows, είμαστε σε καλό δρόμο. Τώρα, μένει να τεστάρουμε την σταθερότητα του συστήματος, στην συγκεκριμένη περίπτωση φέρνοντας σε μέγιστο load (100%) τον επεξεργαστή ώστε να φτάσει και μέγιστη θερμοκρασία. Αν δεν έχουμε πρόβλημα εδώ, τότε δεν θα έχουμε σχεδόν ποτέ.

Ανοίγουμε το AIDA64 και το HWMonitor. Στο πρώτο, πάμε στην καρτέλα Tools επιλέγουμε System Stability Test. Τσεκάρουμε μόνο την επιλογή Stress CPU και πατάμε Start.

Για το πρώτο Test, αν δεν έχει κάνει fail στα πρώτα 5 λεπτά είμαστε εντάξει. Το αφήνουμε για 2-12 ώρες ακόμα τουλάχιστον, εφόσον θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για την σταθερότητα του συστήματος.
Εννοείται πως ταυτόχρονα παρακολουθούμε τις θερμοκρασίες και στο HWMonitor.
Υπόψιν, ότι λόγω bugs, μπορεί να σας εμφανίζει λάθος θερμοκρασία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η θερμοκρασία που θέλουμε να βλέπουμε, είναι το CPUTIN (στο AIDA64 το εμφανίζει σωστά).
Προσοχή: Μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από 70-75 βαθμούς κελσίου. Και μην ανησυχείτε αν είναι κοντά εδώ, δεν πρόκειται να δείτε ποτέ τέτοιες θερμοκρασίες σε real life usage.

Τι γίνετε στην περίπτωση Fail; Απλά επιστρέφουμε στα βήματα πιο πάνω και συνήθως, ανεβάζουμε Voltage καθώς ο επεξεργαστής δεν παίρνει αρκετό ρεύμα.
Υπάρχουν περιπτώσεις που θα χρειαστεί να το κατεβάσετε και το Voltage αλλά και την συχνότητα του επεξεργαστή.
Σε άλλες μητρικές, θα χρειαστεί να κάνετε LLC (Load Line Calibration), κάτι που στις ASRock σχεδόν πάντα αφήνουμε στο Auto, καθώς είναι ήδη καλό από μόνο του.

Τι αποτελέσματα πετύχατε εσείς;

Share This Post