Share This Post

Internet / Οδηγοί

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για το Deep Web

Deep Web

Έχετε φανταστεί ποτέ ότι όταν κάνετε μία αναζήτηση στο Google (ή το Bing, μην το αφήνουμε στην απ’ έξω), τα “άπειρα” αποτελέσματα που βλέπετε, είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ μικρό μέρος όλων εκείνων των πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο (Web), με την συντριπτική τους πλειοψηφία να παραμένει άγνωστη για εσάς; Φανταστείτε πως το περίφημο “βαθύ” διαδίκτυο, το Deep Web, είναι όλο εκείνο το δίκτυο από διασυνδεδεμένα συστήματα που αποτελεί το Web και αυτό που δεν βλέπουν οι κοινοί χρήστες. Το Deep Web, είναι αρκετά μεγαλύτερο απ’ ότι χρησιμοποιούμε ή βλέπουμε στις μηχανές αναζήτησης όπως και αρκετά μεγαλύτερο από το “καθιερωμένο” Web που χρησιμοποιούμε τόσο καιρό. Η καλύτερη αναπαράσταση μάλιστα του Web, είναι με την μορφή ενός παγόβουνου. Όπου το Web που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι είναι το ορατό μέρος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και το Deep Web, όλος ο πάγος που βρίσκεται από κάτω.

 

Τι υπάρχει στο Deep Web;

Ως γνωστόν, οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν αποτελέσματα χρησιμοποιώντας κάποιους αλγόριθμους που βάζουν σε “λίστες” τις ιστοσελίδες και λέγονται crawlers. Οι crawlers όμως δεν βρίσκουν τα πάντα. Υπάρχουν κρυφοί πόροι στο διαδίκτυο που, χοντρικά, ας πούμε πως κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες.

 • Δυναμικό περιεχόμενο: δυναμικές σελίδες στις οποίες έχει κάποιος πρόσβαση μόνο μέσα από φόρμες στις οποίες συμπληρώνει στοιχεία.
 • Μη συνδεδεμένο περιεχόμενο: σελίδες που δεν συνδέονται με άλλες σελίδες. Έτσι, τα crawlers που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης, δεν μπορούν να τις “βρουν” από άλλες σελίδες που εξετάζουν.
 • Private Web: ιστοσελίδες που χρειάζεται να κάνετε login με username και password.
 • Contextual Web: είναι οι σελίδες εκείνες το περιεχόμενο των οποίων προσαρμόζεται ανάλογα με τον τρόπο που έχει κανείς πρόσβαση σε αυτό. Παραδείγματος χάριν, οι σελίδες εκείνες που, αν έχετε πρόσβαση σε αυτές με μία διεύθυνση ΙP από την Ελλάδα, βλέπετε διαφορετικό περιεχόμενο από το αν θα επισκεπτόσασταν την ίδια σελίδα από μία IP των ΗΠΑ.
 • Περιεχόμενο περιορισμένης πρόσβασης: ιστοσελίδες που περιορίζουν την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους με τεχνικούς τρόπους (Robots Exclusion Standards, CAPTCHAs και άλλα)
 • Scripted content: σελίδες που είναι διαθέσιμες μόνο από συνδέσμους που παράγονται από JavaScript καθώς και περιεχόμενο που κατεβάζεται από Web servers μέσω Flash π.χ.
 • Non-HTML/text content: περιεχόμενο κειμένου που είναι κωδικοποιημένο σε αρχεία multimedia ή συγκεκριμένα formats που δεν μπορούν να διαβάσουν οι μηχανές αναζήτησης.
 • Οτιδήποτε δεν ακολουθεί το πρότυπο HTTP/HTTPS.

Είμαστε σίγουροι πως όλα τα παραπάνω σας φαίνονται “κινέζικα”, αλλά όλοι θα έχετε συναντήσει ιστοσελίδες και περιεχόμενο το οποίο δεν διατίθεται δημόσια, ή όλοι θα έχετε συνειδητοποιήσει στη ζωή σας στο διαδίκτυο ότι πίσω από μία εφαρμογή, ή ένα βίντεο που παρακολουθείτε, υπάρχει μία υποδομή, μόνο το αποτέλεσμα της οποίας βλέπετε εσείς στον browser σας. Ας το κρατήσουμε σε αυτή τη γενίκευση λοιπόν.

Πως μπαίνω στο Deep Web;

Το κλειδί για να μπει κάποιος στο Deep Web είναι (συνήθως) το Tor. Το Tor, είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από μηχανήματα εθελοντών που επιτρέπει την ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο εφόσον ουσιαστικά, η πληροφορία που στέλνετε ή λαμβάνετε χρησιμοποιώντας το, περνά από διάφορα στάδια κρυπτογράφησης και διάφορες διαδρομές, μέχρι τα δεδομένα να φτάσουν στον προορισμό που εσείς θέλετε, ή να έρθουν σε σας από τον προορισμό που έχετε επιλέξει. Το τυχαίο της διαδρομής που θα ακολουθήσει η πληροφορία σας, είναι εκείνο που ουσιαστικά διασφαλίζει, τόσο την ανωνυμία στην περιήγησή σας, όσο και την δυσκολία σε κάποιον κακόβουλο να παρακολουθήσει τη δραστηριότητά σας. Πάνω σε αυτή την τυχαία διαδρομή, ουσιαστικά είναι δομημένο όλο το Deep Web.Deep Web

Τι θα δω στο Deep Web;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει κανείς εξ αρχής, ότι η περιήγηση στο Deep Web ως εμπειρία, δεν έχει καμία σχέση με αυτή στο “καθημερινό” διαδίκτυο. Και ο βασικός λόγος είναι γιατί δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση στις πληροφορίες οπότε δεν λειτουργεί με τόσο απλό τρόπο η αναζήτηση. Το Deep Web, χρησιμοποιεί δικές του διευθύνσεις (URL) και είναι αρκετά διαφορετικές από τις συνηθισμένες. Ξεχάστε τις καταλήξεις που γνωρίζατε στις ιστοσελίδες, όπως τα .com, .gr, .net, .org. Τα περισσότερα domains στο Deep Web έχουν την κατάληξη .onion και πάρα πολλά από τα URLs θα διαπιστώσετε πως δεν έχουν καμία λεκτική συνοχή.
Στο Deep Web θα δείτε τα πάντα. Από αγορές ναρκωτικών (όπως ήταν το Silk Road) μέχρι οποιαδήποτε παράνομη και παράδοξη συναλλαγή μπορείτε να φανταστείτε. Πωλούνται τα πάντα, από πλαστές ταυτότητες, κακόβουλο λογισμικό και όπλα, έως δολοφονίες και κλεμμένα gadgets, ενώ σε αρκετές από τις αναζητήσεις θα δείτε τις ενδείξεις CP (Child Pornography) ή PD (pedophile) που εννοείται πως είναι σύνδεσμοι και υλικό που αποφεύγετε. Ασφαλώς, το Deep Web δεν είναι αποκλειστικά και μόνο αυτά, αλλά τι νόημα θα είχε να αναφέραμε τις γνωστές ενέργειες, αναζητήσεις και ιστότοπους για ένα δίκτυο που χαρακτηρίζεται ως “βαθύ”; Για να κλέισουμε με αυτό, να πούμε πως το νόμισμα συναλλαγής των αγορών στο Deep Web, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το BitCoin.

Είναι ασφαλές και ανώνυμο;

Όχι και όχι. Αν περιμένετε από κάποιον να σας προστατεύει για το περιεχόμενο που θα δείτε, τότε δεν πρέπει να μπείτε καν στην διαδικασία. Στο Deep Web δεν υπάρχουν φίλτρα που θα χαρακτηρίσουν ένα περιεχόμενο ως “καλό” ή “κακό”, ούτε υπάρχει κάποια διασφάλιση για τις συναλλαγές σας εκεί. Για παράδειγμα αν κάποιος προσπαθήσει να κάνει μια συναλλαγή μέσω Deep Web, και δώσει κατά την διάρκεια της το Gmail του, το οποίο συνδέεται άμεσα με το όνομά του ίσως και άλλα προσωπικά του στοιχεία, τότε ασφαλώς δεν μιλάμε για ασφάλεια ούτε ανωνυμία. Όσο προσεκτικός και καχύποπτος να είναι κάποιος, και όσο “ψαγμένος” και να είναι, πάντα μπορεί να την “πατήσει”. Η ελευθερία που σου παρέχει το Deep Web, έρχεται κόντρα με την ασφάλειά σου και την ανωνυμία σου, και όλα αυτά με γνώμονα την λογική και την κρίση. Και τα δύο μπορεί να τα προσεγγίσει κάποιος με την χρήση ενός VPN δικτύου, χωρίς όμως να είναι απόλυτα καλλυμένος.

Υπάρχει λόγος να το δοκιμάσω;

Ναι αν πιστεύετε πως η ανωνυμία σας πλήττεται και εξακολουθείτε να θέλετε να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για να αναζητάτε πληροφορίες και να επικοινωνείτε, χωρίς να σας καταγράφει κάποιος γι αυτό. Ναι αν ανήκετε σε μία πληθυσμιακή ομάδα που βρίσκεται σε κίνδυνο ή παρακολούθηση και θέλετε να επικοινωνείτε ανώνυμα. Ναι αν είστε δημοσιογράφος και δεν θέλετε να απειλείται η ταυτότητα και η ζωή των πηγών σας.

Όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείτε με το Deep Web, αν πιστεύετε πως το διαδίκτυο είναι τα social media, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιράζεστε μέσα από αυτά, μαζί με τις κάθε αναφορές για το τι σκέφτεστε, τι κάνετε και με ποιον το κάνετε. Όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείτε με το Deep Web αν η χρήση που κάνετε στο διαδίκτυο δεν έχει κάποιες πιο “ευρείες” αναζητήσεις. Και όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμπλακείτε με το Deep Web, αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την εμπειρία ενός χαοτικού περιεχομένου με ότι προέκταση μπορεί να έχει αυτό. Από ενοχλητικές ή απειλητικές συζητήσεις, μέχρι παράνομο και επικίνδυνο υλικό.

Share This Post

3 Comments

 1. Και τωρα με αυτο το ποστ ολα τα 12χρονα μεχρι 17χρονα θα αρχησουν να ψαχνουν στο google τι ειναι το deepweb και βιντεακια στο youtube αντιστοιχα, με αποτελεσμα μερικα παιδια να μπλεξουν καπως… καλα εδω που τα λεμε δεν περιμεναν το pbgr για να μαθουν τι εστι deep web αλλα τελος παντων … Ωραιο ποστ κατα τα αλλα, λεπτομερες και ενημεροτικο 😉

  Reply
  • Ναι αυτό δεν μπορεί να το αποτρέψει κανείς. Η ελευθερία στο Internet πολλές φορές κρύβει ωραία πράγματα, αλλά αρκετές φορές όχι και τόσο ωραία. Στην κρίση του καθενός είναι, και στο άρθρο τα είπαμε όσο πιο γενικά(και μη “αγχωτικά” μπορούσαμε. 🙂 Thanks for the feedback.

   Reply
   • how to dark web???
    hahaha 😛

    Reply

Leave a Reply