Share This Post

Frontpage / Οδηγοί

Οδηγός overclocking επεξεργαστή και κάρτας γραφικών

overclocking

Στο σημερινό οδηγό θα εστιάσουμε στο overclocking του συστήματός μας με απλά βήματα αλλά και επεξηγήσεις με σκοπό την αύξηση των επιδόσεών του.

Τι είναι;

Το overclocking, όπως μαρτυρά και η ονομασία του, είναι η διαδικασία αύξησης της συχνότητας ρολογιού (clock) ενός τσιπ του ηλεκτρονικού υπολογιστή με σκοπό την επίτευξη καλύτερων επιδόσεων. Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από μεγαλύτερα framerates κατά το gaming, καλύτεροι χρόνοι ολοκλήρωσης μιας απαιτητικής και χρονοβόρας εργασίας όπως το project rendering μέχρι και τη γρηγορότερη επίλυση περίπλοκων μαθηματικών πράξεων (heavy number crunching). H διαδικασία του overclocking μπορεί να εφαρμοστεί στον κεντρικό επεξεργαστή του συστήματος (CPU), στην κάρτα γραφικών (GPU) και στη μνήμη RAM. Σε αυτό τον οδηγό θα αναφερθούμε στα πρώτα δύο καθώς η αύξηση της συχνότητας της μνήμης RAM (RAM overclocking) στο 99% των περιπτώσεων δεν αποφέρει αντιληπτά αποτελέσματα ικανά να δικαιολογήσουν τη χρονοβόρα αυτή διαδικασία.

Μία μικρή αναδρομή

Η διαδικασία του overclocking εφαρμόζεται από την αρχή της ύπαρξης τσιπ επεξεργαστών και καρτών γραφικών με ξεκλείδωτα multipliers, δηλαδή εξοπλισμού που επέτρεπε την αύξηση της συχνότητας λειτουργίας του. Μέχρι πολύ πρόσφατα το overclocking ήταν κάτι επικίνδυνο για τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή που απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις, extreme μορφές ψύξης, αλλά και πολλές φορές φυσική παρέμβαση στο hardware. Ο overclocker έπρεπε να επέμβει με αγώγιμο μολύβι πάνω στη μητρική κάρτα αλλά και στον επεξεργαστή με σκοπό να επιτύχει το στόχο του, προφανώς ακυρώνοντας οποιαδήποτε μορφή εγγύησης που συνόδευε το προιόν . Δεν ήταν λίγες οι φορές που μπορεί να κατέληγε με ένα νεκρό και καμένο επεξεργαστή ή κάρτα. Στις μέρες μας το overclocking έχει γίνει κατά πολύ πιο εύκολο, γρήγορο , ασφαλές και κατά την πλειοψηφία ανώδυνο και χωρίς απώλειες.

Κατά πόσο είναι ασφαλές το overclocking;

Όπως προαναφέρθηκε, το overclocking υπήρξε ένα αρκετά επικίνδυνο σπορ για το hardware του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αυτό, καθώς οι τάσεις οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν στο τσιπ για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, στα πλαίσια της λογικής πάντα, αλλά και οι θερμοκρασίες των τσιπ είναι σημαντικά μικρότερες. Επιπλέον, οι περισσότερες μητρικές κάρτες της αγοράς συνήθως έχουν failsafe warning το οποίο προειδοποιεί τον χρήστη σε περίπτωση που είναι έτοιμος να εφαρμόσει υπερβολική τάση στον επεξεργαστή του ,αλλά και overheating protection στην περίπτωση που ο επεξεργαστής υπερθερμανθεί. Γενικός κανόνας είναι η αποφυγή της τάσης μεγαλύτερης του 1.35 volt στον επεξεργαστή για καθημερινή χρήση και πάντα με τα δεδομένα της 6ης γενιάς επεξεργαστών της Intel, τους Skylake. Για τη μέγιστη προτεινόμενη τάση παλαιότερης γενιάς Intel επεξεργαστών ή για κάποιους με ξεκλείδωτο multiplier της AMD θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιο ανάλογο οδηγό που επικεντρώνεται στον επεξεργαστή σας ή το γκρουπ της PCB στο facebook, μέσα στο οποίο υπάρχουν γνώστες πρόθυμοι να βοηθήσουν. Παρόλα αυτά, τα βήματα παραμένουν ίδια. Η διαδικασία overclocking στις κάρτες γραφικών είναι πολύ απλούστερη καθώς η τάση που μπορεί να εφαρμόσει ο χρήστης είναι προκαθορισμένη από το εργοστάσιο μέσα σε απόλυτα ασφαλή πλαίσια.

Τι χρειάζομαι για να κάνω overclocking τον επεξεργαστή μου ή την κάρτα γραφικών μου;

Επεξεργαστής-Μητρική κάρτα-Αξιόπιστο τροφοδοτικό

Αρχικά για να αυξήσουμε τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή μας, πρέπει ο εν λόγω επεξεργαστής να έχει ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή (multiplier). H K σειρά επεξεργαστών της Intel έρχεται εξοπλισμένη με αυτό το χαρακτηριστικό. Επιπλέον, θα χρειαστούμε μία μητρική κάρτα με το z170 Chipset, ή στην περίπτωση που έχουμε παλαιότερης γενιάς Intel επεξεργαστή το ανάλογο z Chipset της γενιάς εκείνης. Για τη επίτευξη της μέγιστης δυνατής συχνότητας του επεξεργαστή μας προτείνεται εντατική έρευνα αγοράς πριν την αγορά της μητρικής, καθώς οι φτηνότερες z170 motherboards τείνουν να υστερούν σε overclοcking χαρακτηριστικά. Ένα πολύ βασικό κομμάτι του υπολογιστή μας το οποίο καταπονείται σε συνθήκες overclocking είναι το τροφοδοτικό. Προτείνεται η χρήση τροφοδοτικού αξιόπιστης εταιρίας και με πιστοποίηση 80 Plus Bronze και άνω. Τέλος, θα χρειαστούμε μία καλή ψύκτρα για τον επεξεργαστή μας. Η αύξηση της τάσης και τη συχνότητας λειτουργίας του επεξεργαστή μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του. Για το overclocking της κάρτας γραφικών δε χρειαζόμαστε τίποτα παραπάνω από την ίδια την κάρτα και κάποιο overclocking software εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας.

Ψύξη

Ο νούμερο ένα εχθρός των επεξεργαστών είναι η θερμότητα. Το overclocking, η αύξηση δηλαδή της τάσης και της συχνότητας λειτουργίας του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών, μεταφράζεται στη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας τους. Για τις κάρτες γραφικών αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα γιατί φροντίζει ο κατασκευαστής να τις εξοπλίσει με μεγάλες και δυνατές ψύκτρες ικανές να διώξουν την επιπλέον αυτή θερμότητα από το τσιπ και να κρατήσουν την κάρτα σε λογική και ασφαλή θερμοκρασία. Αντίθετα, η ψύξη του επεξεργαστή είναι κάτι που πρέπει να το επιμεληθεί ο ίδιος ο χρήστης καθώς η Intel (πριν σταματήσει να περιλαμβάνει ψύκτρες με την αγορά k επεξεργαστή) περιλαμβάνει πολύ μικρή ψύκτρα ανίκανη να κρατήσει τον επεξεργαστή σε λογική θερμοκρασία ακόμα και σε στοκ συχνότητα. Προτείνεται για τάση μέχρι 1.25 volt μία αερόψυξη έως 40 ευρώ, για μέχρι 1.3 volt μία αερόψυξη έως 60 ευρώ και για τάσεις άνω του 1.3 volt προτείνεται η αγορά μίας αερόψυξης dual tower ή μίας υδρόψυξης διπλού radiator ανεξαρτήτως τιμής. Η τάση άνω του 1.3 volt αρχίζει και θεωρείται υψηλή.Συνεπώς, δε θα έπρεπε κάποιος με σκοπό να μειώσει το κόστος, να μην προβεί στην αγορά μιας καλής αλλά και ακριβής κατά κύριο λόγο ψύκτρας. Σε αυτόν τον οδηγό θα χρησιμοποιήσουμε την R1 Ultimate της Cryorig, μία ακριβή και ικανή ψύκτρα αέρα γιατί έχουμε σκοπό να βρούμε τα όρια του επεξεργαστή μας και θα χρειαστούμε την ψύξη που έχει να προσφέρει.

overcklocking

 

Το Overclocking στην πράξη

 Μέρος Πρώτο: CPU Overclocking.

Disclaimer 1: Τα βήματα που ακολουθούμε στον συγκεκριμένο οδηγό είναι απόλυτα ασφαλή και επικεντρώνονται στην πιο απλή μορφή overclocking. Παρόλα αυτά όμως τα εφαρμόζετε στον υπολογιστή σας με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Disclaimer 2: Η διαδικασία του overclocking απαιτεί fine tuning και αρκετές ώρες από το χρόνο σας για stability testing. Θα υπάρξουν blue screens αλλά και πιθανά hard locks (o υπολογιστής δεν ξεκινάει). Το clear cmos όμως είναι εκεί να σβήσει οποιοδήποτε προφίλ overclocking έχει εφαρμοστεί και να επαναφέρει τον υπολογιστή στην αρχική του κατάσταση.

ΒΗΜΑ 1ο                                                                                                               

Ανοίγουμε τον υπολογιστή και πατάμε το πλήκτρο delete για να μπούμε στο bios. Κάθε μητρική έχει διαφορετικό σχεδιασμό στο bios αλλά οι λειτουργίες παραμένουν ίδιες. Σε αυτό τον οδηγό θα χρησιμοποιήσουμε έναν Intel Core i7 6700k πάνω σε μία μητρική Gigabyte z170x-Gaming 7.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι δυνατότητες κάθε επεξεργαστή είναι διαφορετικές μεταξύ τους και οι ρυθμίσεις για σταθερό overclocking του επεξεργαστή σας μπορεί να διαφέρουν από τις δικές μας. Το setting που μας ενδιαφέρει αρχικά είναι το CPU Core Ratio. Η τιμή αυτή ουσιαστικά πολλαπλασιάζεται με το bclock (base clock) του επεξεργαστή το οποίο είναι πάντα 100 MHz εκτός και αν εμείς το αλλάξουμε. Δε θα πειράξουμε καθόλου το bclock καθώς αυτό προαπαιτεί τις γνώσεις και την υπομονή που ένας αρχάριος στο ‘άθλημα’ δεν έχει. Μπορούμε κάλλιστα αλλάζοντας μόνο το CPU Core Ratio και την τάση του επεξεργαστή (vcore) να φτάσουμε στην επιθυμητή συχνότητα. Επειδή γνωρίζουμε τις δυνατότητες του συγκεκριμένου επεξεργαστή και θέλουμε να κρατήσουμε την τάση του χαμηλή για καλύτερες θερμοκρασίες, αλλάζουμε το CPU Core Ratio σε 45. Έτσι το Base Clock το οποίο είναι 100 MHz θα πολλαπλασιαστεί επί 45 με σκοπό ο επεξεργαστής μας να τρέχει σε συχνότητα 4.5 GHz.

Disclaimer: Δε θα δοκιμάσουμε διάφορες τιμές συχνοτήτων και τάσεων  γιατί γνωρίζουμε το όριο του επεξεργαστή. Παρόλα αυτά εσείς μπορείτε να παίξετε με το multiplier με σκοπό να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα από τα δικά μας. Πάντα υπάρχει όμως η περίπτωση ο επεξεργαστής σας να μη φτάνει τη συχνότητα του δικού μας αλλά και το ακριβώς αντίθετο.

overclocking

ΒΗΜΑ 2ο

Αφού σετάρουμε το CPU Core Ratio ανάλογα με τη συχνότητα που θέλουμε να επιτύχουμε, πρέπει να ανεβάσουμε το CPU Vcore. Αυτό θα συμβάλει στη σταθερότητα του συστήματος και είναι το πιο σημαντικό βήμα στο overclocking του cpu.

Disclaimer: Ανεβάζοντας το Vcore οι θερμοκρασίες του επεξεργαστή μπορούν να ανέβουν δραματικά. Προτείνουμε η τάση (Vcore) για καθημερινή χρήση να μην ξεπερνάει τα 1.35 volt.

Λόγο του ότι οι επεξεργαστές όπως προείπαμε δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες θα πρέπει να πειραματιστείτε με την τάση που χρειάζεται ο επεξεργαστής σας για να είναι σταθερός στη συχνότητα που θέλετε. Για  συχνότητα 4.5 GHz μπορείτε να ξεκινήσετε με 1.25 volt και να βρείτε με τη μεθοδολογία stress testing που θα ακολουθήσει εάν ο επεξεργαστής σας είναι σταθερός και το σύστημα δεν κρασάρει (blue screen, freeze). Στη δική μας περίπτωση ο 6700k χρειάζεται 1.32 Vcore για να είναι σταθερός στα 4.5 GHz.  Όταν βρείτε τις σωστές ρυθμίσεις για το overclock σας καλό θα είναι να σετάρετε το Voltage Mode σε Adaptive έτσι ώστε να αυξομειώνεται η τάση που εφαρμόζεται στον επεξεργαστή ανάλογα το φορτίο του (cpu load).

overclocking

 

ΒΗΜΑ 3ο

Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις συμβάλει στη σταθερότητα ενός overclocked επεξεργαστή. Μπαίνουμε στο Advanced Cpu Core Settings και κάνουμε disable όλα τα Intel C States. Tα C States είναι κάποια power saving modes της Intel τα οποία ρίχνουν κατά πολύ τη συχνότητα λειτουργίας και την τάση του επεξεργαστή σε κατάσταση ηρεμίας (idle), με αποτέλεσμα όμως όταν ζητήσουμε το 100% της ισχύς του επεξεργαστή όσο αυτός είναι σε C State να μη γίνει η τροφοδοσία του με το vcore που χρειάζεται ακαριαία και το μηχάνημα να αποσταθεροποιηθεί.

overclockingΌταν τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις στο bios πατάμε το F10 για save and restart και είμαστε έτοιμοι να στρεσάρουμε το σύστημα μας για να ελέγξουμε τη σταθερότητα του overclock που μόλις εφαρμόσαμε. Μπορούμε μετά το restart να ξαναμπούμε με το πλήκτρο delete στο bios για να σιγουρευτούμε ότι ο επεξεργαστής μας δουλεύει στην επιθυμητή συχνότητα. Escape, restart without saving και μπαίνουμε στα Windows.

overclocking

 

ΒΗΜΑ 4ο

Έχοντας εφαρμόσει τις ρυθμίσεις μας και μπει πλέον στα Windows, ήρθε η ώρα για το πιο χρονοβόρο βήμα της διαδικασίας. Πρέπει με τη βοήθεια διαφόρων προγραμμάτων να ‘ζορίσουμε΄ τον επεξεργαστή μας και να επαληθεύσουμε ότι είναι σταθερός. Για αυτό θα χρειαστούμε 3 δωρεάν προγράμματα. Το aida 64 το οποίο είναι το stress test μας, το Real Temp για να βλέπουμε τις θερμοκρασίες του κάθε πυρήνα του επεξεργαστή ξεχωριστά και το CPUZ μέσω του οποίου βλέπουμε εάν εφαρμόζεται η συχνότητα και η τάση στον επεξεργαστή που ρυθμίσαμε στο προηγούμενο βήμα μέσα από το bios της μητρικής μας.

Αφού κατεβάσουμε και τα 3 αυτά προγράμματα τα ανοίγουμε. Στο aida 64 επιλέγουμε το μενού Τοols και στη συνέχεια την επιλογή System Stability Test.

 

overcklocking

 

Έτσι θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο μέσω του οποίου μπορούμε να ξεκινήσουμε το System Stability Test. Επιλέγουμε το κουμπί Start που βρίσκεται στο κάτω αριστερό μέρος του παραθύρου και ξεκινάει το stress testing του υπολογιστή μας.

 

overcklocking

 

Κατά τη διάρκεια του τεστ, δίνουμε μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες που βλέπουμε στο Real Temp, αλλά και στη συχνότητα (core speed) και τάση (core voltage) από το CPU Z.

 

overcklocking

 

To CPU Z μας επιβεβαιώνει ότι ο επεξεργαστής μας λειτουργεί στην επιθυμητή συχνότητα και τάση και το Real Temp ότι οι θερμοκρασίες των πυρήνων είναι απόλυτα φυσιολογικές και ασφαλείς. Στην ιδανική περίπτωση ο επεξεργαστής μας δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 80 βαθμούς σε Full Load, πράγμα που δεν έγινε ακόμα και με την πάροδο μισή ώρας stress testing και καταπόνησης του συστήματος. Η μέγιστη θερμοκρασία που είδαμε ήταν 69 βαθμοί στον πρώτο πυρήνα. Σε αυτό βοήθησε η εξαιρετική επιλογή ψύκτρας αλλά και το ότι μείναμε σε λογικά πλαίσια τάσης (vcore). Πρέπει να τονιστεί ότι τέτοιου είδους προγράμματα καταπονούν στο μέγιστο το σύστημα και ότι οι θερμοκρασίες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες με φυσιολογική χρήση. Προτείνεται System Stability Testing για τουλάχιστον 5 ώρες έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας είναι απόλυτα σταθερό.

Το σύστημά μου είναι σταθερό!

Τέλεια νέα! Εάν το σύστημά σας καταπονήθηκε από το aida 64 για τουλάχιστον 5 ώρες χωρίς κάποιο blue screen ή restart τότε όλα δείχνουν ότι το overclock σας είναι σταθερό. Το επόμενο βήμα για εσάς είναι να μειώσετε την τάση ελάχιστα με σκοπό τη μείωση της θερμοκρασίας του επεξεργαστή ή την αύξηση της συχνότητας λειτουργίας του (CPU Clock Ratio) κατά 1 για 100MHz μεγαλύτερη συχνότητα. Οποιοδήποτε όμως βήμα αποφασίσετε να κάνετε πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία του System Stability Testing για να βεβαιωθείτε εκ νέου ότι το σύστημά σας είναι σταθερό με τις νέες ρυθμίσεις.

Κάτι πήγε στραβά!

Στην περίπτωσή μας το overclocking του 6700k είναι απόλυτα σταθερό μετά από 5 ώρες System Stability Testing. Αυτό ήταν αναμενόμενο όμως καθώς έχουμε ήδη ασχοληθεί με το overclocking του και γνωρίζουμε ακριβώς την τάση την οποία χρειάζεται για να είναι σταθερός στην επιθυμητή συχνότητα των 4.5 GHz. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η περίπτωσή σας να διαφέρει. Εάν το overclock που εφαρμόσατε στον επεξεργαστή σας δεν είναι σταθερό τότε ο υπολογιστής θα κρασάρει (blue screen of death), θα σας πει το ίδιο το aida 64 ότι κάτι πηγαίνει λάθος ή το σύστημα θα κλειδώσει και θα σταματήσει να αποκρίνεται (hard lock). Στην περίπτωση του hard lock απλά βρείτε στο manual της μητρικής σας το clear cmos. Το clear cmos θα διαγράψει οποιοδήποτε overclock έχετε εφαρμόσει και το σύστημά σας θα ανοίξει με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Δεν πρέπει να πανικοβληθείτε γιατί δε χαλάσατε κάτι. Απλά χρειάζονται κάποιες μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις του bios. Μπείτε στο bios με τον κλασικό τρόπο πατώντας το πλήκτρο delete και βρείτε τις ρυθμίσεις που αναφέρθηκαν στα βήματα 1 και 2. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ρύθμιση, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα Intel C States είναι disabled και να επαναλάβετε το System Stability Test. Σε περίπτωση που πάλι το σύστημα δεν είναι σταθερό και δεν έχετε ξεπεράσει το προτεινόμενο όριο του 1.35 vcore μπορείτε να αυξήσετε ελάχιστα την τάση που είχατε εφαρμόσει στο αποτυχημένο overclock ( για παράδειγμα από 1.3 σε 1.305). Μία τόσο μικρή αύξηση της τάσης μπορεί να κάνει τον επεξεργαστή σας απόλυτα σταθερό. Εάν δεν επιθυμείτε να αυξήσετε άλλο την τάση (vcore) πρέπει να μειώσετε τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή. Επαναλάβετε τη διαδικασία Stress Testing μέχρι ο υπολογιστής σας να είναι σταθερός και να μπορεί να αντέξει χωρίς πρόβλημα μέσα στο aida 64 για τουλάχιστον 5 ώρες.

Μόλις βρείτε τις σωστές και μοναδικές ρυθμίσεις για το σταθερό overclock του επεξεργαστή σας τρέξτε διάφορα benchmarks, όπως το CINEBENCH R15, και επιβεβαιώστε τη δωρεάν αύξηση των επιδόσεών του συστήματός σας.

Μέρος Δεύτερο: GPU Overclocking

Τα δύσκολα πέρασαν και ο επεξεργαστής σας πλέον δουλεύει με ένα σεβαστό overclock. Ήρθε η ώρα να αυξήσετε τις επιδόσεις της κάρτας γραφικών με σκοπό να τρέχουν ακόμη πιο ομαλά τα παιχνίδια σας. Το overclocking της κάρτας γραφικών όπως προαναφέρθηκε είναι πολύ πιο απλή υπόθεση σε σχέση με το overclocking του επεξεργαστή. Την καλή ψύξη της του τσιπ, της μνήμης και του power delivery της κάρτας την αναλαμβάνει η κατασκευάστρια εταιρία της κάρτας (με εξαίρεση τα refference μοντέλα τα οποία υστερούν σε ψύξη), αλλά και το όριο του vcore της κάρτας είναι προκαθορισμένο από το εργοστάσιο μέσα σε πολύ συντηρητικά πλαίσια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να παίξετε με τους χρονισμούς της κάρτας χωρίς το παραμικρό άγχος. H κάρτα γραφικών που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η NVIDIA GTX 980 ti G1 Gaming της Gigabyte. Για κάρτες της AMD η διαδικασία παραμένει ίδια. Για αυτή τη διαδικασία δε χρειάζονται restarts και ρυθμίσεις στο bios παρά μόνο ένα gpu overclocking utility και ένα gpu benchmark.

ΒΗΜΑ 1ο

Κατεβάστε κάποιο gpu overclocking utility. Προτείνουμε και χρησιμοποιούμε το MSI Afterburner. Άλλη καλή εναλλακτική είναι το PrecisionX της EVGA.

ΒΗΜΑ 2ο

Aφού εγκαταστήσετε το πρόγραμμα τρέξτε το και ανοίξτε το μενού των settings.

overclocking

Στη συνέχεια ενεργοποιήστε τις επιλογές unlock voltage control για να μπορείτε να ‘παίξετε΄με τις ρυθμίσεις της τάσης (gpu core voltage), αλλά και το unlock voltage monitoring για να γνωρίζετε την τάση που εφαρμόζεται στην πυρήνα της κάρτας γραφικών σας.

 

overclocking

 

Πατήστε ΟΚ, κάντε restart το MSI Afterburner και είστε έτοιμοι να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες της κάρτας σας.

Πλέον όλες οι επιλογές του Aferburner έχουν ‘ξεκλειδωθεί’. Το πρώτο slider υπάρχει είναι το Core Voltage (mV) το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να προσθέσει έξτρα τάση (mV) στη ‘μαμά’ τάση που είναι προκαθορισμένη από το εργοστάσιο. Το επόμενο slider είναι το power limit. Το slider αυτό όταν αυξηθεί δίνει τη δυνατότητα στην κάρτα να τροφοδοτηθεί με περισσότερη ισχύ (watts) από τη στοκ με αποτέλεσμα την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στο overclock. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς το power delivery των καρτών πλέον σχεδιάζεται με γνώμονα την αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και τη σταθερή παροχή ρεύματος σε συνθήκες overclocking. To τρίτο slider είναι το temperature limit. Μπορείτε κάλλιστα να το αγνοήσετε. Οι πιθανότητες να φτάσετε το προκαθορισμένο temperature limit της κάρτας σας είναι μηδαμινές με τα σύγχρονα συστήματα ψύξης των καρτών γραφικών, εκτός και αν πρόκειται για refference μοντέλο κάρτας. Τα δύο επόμενα αφορούν τη συχνότητα πυρήνα (core clock) και τη συχνότητα μνήμης (memory clock), και είναι αυτά που θα χρησιμοποιήσετε κυρίως για το overclocking της κάρτας σας. Τέλος, με το fan speed μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα των ανεμιστήρων της κάρτας σας ή να δημιουργήσετε custom fan curve μέσα από το πρόγραμμα για χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αφού έχετε κατανοήσει τις λειτουργίες κάθε slider μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία. Μεγάλες διαφορές σε σχέση με το overclocking του επεξεργαστή δεν υπάρχουν εκτός του ότι οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν on the fly και χωρίς την πληθώρα restarts του συστήματος. Υπάρχει και εδώ η ίδια φιλοσοφία και σχέση συχνότητας-τάσης-σταθερότητας αλλά και η ίδια μεθοδολογία stress testing. Όσο αφορά το stability testing κατά το overcklocking θα χρειαστείτε κάποιο gpu stress test ή κάποιο benchmark. Χρησιμοποιούμε και προτείνουμε το Unigine Heaven Benchmark (δωρεάν) το οποίο θα σας βοηθήσει να επαληθεύσετε τη σταθερότητα της κάρτας σας αλλά και το performance gain μετά το overclock.

ΒΗΜΑ 3ο

Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Unigine Heaven Benchmark. Όταν είναι έτοιμο ανοίξτε το.

overclocking

 

ΒΗΜΑ 4ο

Ώρα να ανεβάσετε τη συχνότητα λειτουργίας του πυρήνα της κάρτας (core clock). Αρχικά ανεβάστε τη συχνότητα κατά 100 MHz, σύρετε το slider των power και temperature limit στο τέρμα για την καλύτερη τροφοδοσία της κάρτα και πατήστε apply. To πιθανότερο είναι η κάρτα σας να είναι σταθερή στη νέα συχνότητα που ορίσατε. Τώρα θα χρειαστείτε το Heaven Benchmark. Στην επιλογή preset επιλέξτε extreme έτσι ώστε η κάρτα σας να καταπονηθεί στο μέγιστο. Ξεκινήστε το τεστ πατώντας RUN. Αφήστε για κάποια λεπτά το τεστ να τρέξει για να βεβαιωθείτε ότι η κάρτα είναι σταθερή στη νέα συχνότητά της πάντα όμως κοιτώντας τις θερμοκρασίες της στο MSI Afterburner αλλά και τη συχνότητά της. Η κάρτα σας, ανάλογα το πόσο δυνατή είναι, πρέπει να μένει ανάμεσα σε 65 με 80 βαθμούς σε full load (για αερόψυκτες κάρτες). Σημάδια μη σταθερού overclock της κάρτας γραφικών είναι το crashing του display driver, τα artifacts μέσα στο Heaven Benchmark και, όπως και στην περίπτωση του cpu overclocking, το hard lock του συστήματος το οποίο λύνεται με ένα απλό restart του υπολογιστή. Εάν η κάρτα με το εφαρμοσμένο overclock δε δείχνει σημάδια μη σταθερότητας (instability), μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε μεθοδικά 5-10 MHz επιπλέον τη φορά στο ήδη υπάρχον overclock τρέχοντας το Heaven Benchmark μετά από κάθε apply ρυθμίσεων. Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι η κάρτα σας να μην είναι πλέον σταθερή. Εάν επιθυμείτε να μην εφαρμόσετε έξτρα τάση στον πυρήνα της κάρτας σας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να μείνετε στη συχνότητα πυρήνα στην οποία βρήκατε μέσω της διαδικασίας stress testing ότι η κάρτα σας δουλεύει σταθερά. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί προσπεράστε το 5ο βήμα και πηγαίνετε κατευθείαν στο 6ο βήμα στο οποίο θα μιλήσουμε για το overclocking της μνήμης (memory) της κάρτας γραφικών.

ΒΗΜΑ 5ο

Εάν βρήκατε τη μέγιστη συχνότητα στην οποία είναι σταθερή η κάρτα σας αλλά παρόλα αυτά θέλετε να την ανεβάσετε κι’άλλο τότε πρέπει να ανεβάσετε την τάση στον πυρήνα της (core voltage). Ακριβώς όπως στην περίπτωση overclocking του επεξεργαστή, έτσι και εδώ ξεκινήστε με μικρά βήματα των +10mV στο slider του core voltage, αυξάνοντας παράλληλα και το core clock. Το Stress Testing επιβάλλεται και εδώ μετά από κάθε apply. Μπορείτε να τερματίσετε το slider της τάσης άφοβα καθώς είναι προκαθορισμένη από το εργοστάσιο η επιπλέον τάση που μπορείτε να εφαρμόσετε μέσα σε απολύτως ασφαλή πλαίσια. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το σημείο που η κάρτα δεν είναι σταθερή ανεξαρτήτως με την τάση που εφαρμόζετε. Έχετε χτυπήσει το λεγόμενο ‘ταβάνι΄ της κάρτας σας. Όταν έχετε βρει περίπου τα όρια του τσιπ της κάρτας γραφικών σας πρέπει να τρέξετε άλλη μία φορά το Heaven Benchmark για τουλάχιστον μία ώρα έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι η κάρτα είναι 100% stable. Σε περίπτωση που εμφανιστούν σημάδια μη σταθερότητας (driver crash, artifacts, hard lock), μειώστε τη συχνότητα λειτουργίας κατά 5 MHz και επαναλάβετε το τεστ έως ότου να μπορεί η κάρτα να μένει σταθερή τουλάχιστον μία ώρα μέσα στο τεστ.

ΒΗΜΑ 6ο

Έχετε βρει πλέον το ‘ταβάνι’ της συχνότητας του πυρήνα της κάρτας σας με ή χωρίς την εφαρμογή έξτρα τάσης. Το overclocking όμως της κάρτας γραφικών περιλαμβάνει και την αύξηση της λειτουργίας της μνήμης της. Ξεκινήστε με την εφαρμογή +250 MHz στο slider του memory clock. Τα +250 MHz είναι ένα πολύ συντηρητικό πρώτο βήμα για τις μνήμες των NVIDIA καρτών. Συνεχίστε με την αύξηση της συχνότητας της μνήμης κατά 20 MHz τη φορά και τεστάρετε το νέο σας overclock μέχρι τα πρώτα σημάδια μη σταθερότητας (κυρίως artifacts). Όταν η κάρτα σας πάψει να είναι σταθερή μειώστε κατά 20 MHz τη συχνότητά της. Πάντα τεστάρετε το overclock σας μετά από κάθε apply.

Αποτελέσματα

Στην περίπτωσή μας είμαστε σταθεροί στα 1520 MHz στον πυρήνα, 7.906 ΜΗz στη μνήμη με +43 mV στο core voltage. H θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 70 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του stress testing. Τα δικά σας αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν.

overclocking

Όταν πλέον έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία overclocking του πυρήνα και της μνήμης της κάρτας σας μπορείτε να τρέξετε άλλη μία φορά το Heaven Benchmark για να βεβαιωθείτε ότι η κάρτα σας είναι απόλυτα σταθερή αλλά και για να δείτε τη δωρεάν αύξηση των επιδόσεών της.

Disclaimer: Το overclock της κάρτας σας μπορεί να είναι απόλυτα σταθερό μέσα σε πληθώρα benchmarks αλλά να παρουσιάσει προβλήματα instability σε κάποιο παιχνίδι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χαμηλώσετε ελάχιστα τη συχνότητα πυρήνα ή μνήμης (με βήματα των 5 MHz). Μία τόσο μικρή μείωση της συχνότητας μπορεί να φέρει τη σταθερότητα πίσω στο σύστημά σας.

 

Μπορεί η διαδικασία του overclocking να είναι χρονοβόρα και κουραστική, στο τέλος της όμως θα έχετε επωφεληθεί από δωρεάν performance gain αλλά και θα έχετε τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται για να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του υπολογιστή σας στο έπακρο.

Share This Post