Share This Post

Frontpage / Οδηγοί

Οδηγός Αγοράς #8 : Μηχανικό πληκτρολόγιο

Μηχανικό πληκτρολόγιο

Ανέκαθεν , ένα από τα πιο σημαντικά περιφερειακά του Η/Υ ήταν το πληκτρολόγιο. Η ταχύτητα γραφής και η άνεση κατά την χρήση του υπολογιστή μας εξαρτάται από αυτό , ακόμα και εάν πολλοί το αμφισβητούν.

Τα μηχανικά πληκτρολόγια με τον καιρό ανακτούν την θέση τους στην αγορά. Πολλοί θα αναρωτηθείτε , τι εννοείς πως ανακτούν την θέση τους; Όπως σωστά σκεφτήκατε , η ύπαρξη μηχανικών πληκτρολογίων χρονολογείται κοντά στην ύπαρξη όλων των πληκτρολογίων. Τα τελευταία χρόνια , έχουν πάρει πάλι την θέση τους πίσω χάρη περισσότερο στους Gamers και δεκάδες νέα μοντέλα πληκτρολογίων “γεννιούνται” κάθε μήνα.

Ας μπούμε στο ψητό όμως , τι πραγματικά μας προσφέρει ένα μηχανικό πληκτρολόγιο σε αντίθεση με ένα πληκτρολόγιο μεμβράνης που χρησιμοποιεί ένα σύστημα για όλα τα πλήκτρα και όχι αυτόνομους διακόπτες κάτω από κάθε πλήκτρο;

Αρχικά, ας κατανοήσουμε λίγο την δομή των μηχανικών πληκτρολογίων και την κύρια διαφορά τους με τα πληκτρολόγια μεμβράνης. Κάτω από κάθε πλήκτρο σε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο , βρίσκεται ένας αυτόνομος διακόπτης. Όταν ασκείται πίεση σε αυτόν , κλείνει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και με την βοήθεια του ρεύματος , η πληροφορία που δώσαμε περνάει στον Η/Υ μας. Η επαναφορά του πλήκτρου γίνεται με την βοήθεια κάποιων ελατηρίων που βρίσκονται μέσα στους διακόπτες.

Mechanical Keyboard

Αντίθετα , τα πληκτρολόγια μεμβράνης χρησιμοποιούν μία ενιαία μεμβράνη με υποδοχές για πλήκτρα. Με το που αποσυμπιέζουμε το πλήκτρο , ο λαστιχένιος διακόπτης επαναφέρεται στην αρχική του μορφή.

Πλεονεκτήματα μηχανικών πληκτρολογίων

  • Αίσθηση

Η εμπειρία χρήσης του πληκτρολογίου είναι πολύ πιο ευχάριστη. Οι διακόπτες δίνουν το κατάλληλο FeedBack το οποίο συνδυάζεται από τον αντίστοιχο θόρυβο που προσφέρει μία πιο ενδιαφέρον αίσθηση από ότι σε ένα πληκτρολόγιο μεμβράνης. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν κάποιο πλήκτρο πατήθηκε ή όχι και σύμφωνα με πολλούς χρήστες , η επιστροφή σε πληκτρολόγιο μεμβράνης γίνεται για ελάχιστους λόγους που θα αναλύσουμε στην συνέχεια.

  • Ταχύτητα

Αφήνοντας πίσω το “αισθητικό-ψυχολογικό” μέρος , ένα μηχανικό πληκτρολόγιο θα ανεβάσει τον ρυθμό πληκτρολόγησης σας. Αυτό οφείλεται πως μπορείτε να πιέσετε ένα πλήκτρο έως το ήμισυ , παίρνοντας κανονικά την πληροφορία. Το γεγονός πως μιλάμε για δυνατούς διακόπτες με ελατήρια βοηθά επίσης.

  • Αντοχή στον χρόνο

Ο μηχανισμός των μηχανικών πληκτρολογίων αλλά και η ποιότητα των διακοπτών τους βοηθά πάρα πολύ στην αντοχή τους στον χρόνο αλλά και στην βαριά χρήση. Ένας τυπικός αυτήν την στιγμή μπορεί να υποστεί 50 εκατομμύρια πατήματα μέχρι να σταματήσει να λειτουργεί ενώ αυτό το νούμερο ανεβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Δύσκολα δηλαδή θα αποχωριστείς ένα πληκτρολόγιο από ελάττωμα ενός διακόπτη.
Για την ιστορία , τα περισσότερα πληκτρολόγια μεμβράνης έχουν αντοχή κοντά στα 10 εκατομμύρια πατήματα. Το 1/5 από έναν μηχανικό διακόπτη ΑΛΛΑ συνεχίζει να είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πέρα από την λειτουργική αντοχή όμως , οι μηχανικοί διακόπτες θα έχουν την ίδια αίσθηση στο πρώτο αλλά και στο τελευταίο πάτημα τους σε αντίθεση με τα πληκτρολόγια μεμβράνης που αρχίζουν να γίνονται πιο σκληρά.

  • Είδη διακοπτών

Στην αγορά υπάρχουν μηχανικά πληκτρολόγια με ποικιλία διακοπτών με σκοπό να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών. Μερικοί μηχανικοί διακόπτες εξειδικεύονται στην γρήγορη δακτυλογράφηση , άλλοι στην ησυχία , άλλη στην “Clicky” αίσθηση και πάει λέγοντας. Αυτός ο τομέας θα αναλυθεί αναλυτικότερα παρακάτω.

18pqaivkrvqaejpg

Μειονεκτήματα μηχανικών πληκτρολογίων

  • Θόρυβος

Για έναν μεγάλο αριθμό ατόμων , ένας από τους κύριους παράγοντες είναι ο θόρυβος που παράγει το πληκτρολόγιο κατά την χρήση του. Τα μηχανικά πληκτρολόγια , δεν φημίζονται για ήσυχη πληκτρολόγηση και αποφεύγεται αρκετά από χρήστες που μένουν μαζί με τα παιδιά/γονείς τους. Πάραυτα , υπάρχουν μηχανικοί διακόπτες που ελαττώνουν τον θόρυβο με ελάχιστες υποχωρήσεις στα άλλα χαρακτηριστικά βεβαίως.

  • Κόστος

Λόγω των υλικών και των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός μηχανικού πληκτρολογίου το κόστος είναι αρκετά αυξημένο σχετικά με τα αντίστοιχα μεμβράνης. Το φθηνότερο μηχανικό πληκτρολόγιο ξεκινά από τα ~50ευρώ και φτάνει έως και τα 250 ευρώ. Από την άλλη τα πληκτρολόγια μεμβράνης ξεκινούν από τα ~5 ευρώ. Παρά την μεγάλη αύξηση στην τιμή , ένα τέτοιου είδους πληκτρολόγιο μπορεί να σας παρέχει όλα όσα προ-αναφέρθηκαν οπότε δεν μιλάμε για υπέρ-κοστολόγηση.

Είδη μηχανικών διακοπτών

Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που κατασκευάζουν διακόπτες για μηχανικά πληκτρολόγια με πιο γνωστές τις : Cherry MX και Kailh και ακολουθούν OEM προϊόντα των δύο που προ-αναφέρθηκαν. Τα χαρακτηριστικά τους ξεχωρίζονται από το χρώμα τους. Εμείς θα αναλύσουμε τους διακόπτες της Cherry MX και διευκρινίζουμε πως και άλλες εταιρίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα αντίστοιχα χρώματα.

  •  Cherry MX Blue

18pqd0vdjiylhgif

Οι μπλε είναι μη-γραμμικοί διακόπτες , ιδανικοί για δακτυλογράφηση και βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η “Clicky” αίσθηση με το μοναδικό ελάττωμα , τον μεγάλο θόρυβο που παράγουν. Έχουν απτό πάτημα και χάρη σε αυτό δεν υπάρχει κανένα θέμα να χρησιμοποιηθούν για Gaming. Απαιτούν 50 cN για ενεργοποίηση.

  • Cherry MX Red


18pq9nb30vjedgif

Οι κόκκινοι είναι γραμμικοί διακόπτες , ιδανικοί για Gaming καταστάσεις λόγω της μικρής δύναμης που χρειάζονται για το πάτημα τους. Αυτό , εκτός ότι είναι πιο ξεκούραστη η Gaming εμπειρία σας , είναι και ο λόγος του χαμηλού θορύβου που παράγουν. Είναι επίσης καλά για εργασία σε χώρους με άλλα άτομα. Απαιτούν 45 cN για ενεργοποίηση.

  • Cherry MX Black

18pq9mbkkpoykgif

Οι μαύροι είναι γραμμικοί διακόπτες , ιδανικοί για συγκεκριμένη χρήση Gaming ( Moba / Strategy ) χάρη στην μεγάλη δύναμη ενεργοποίησης που απαιτούν. Έτσι , αποφεύγονται λανθασμένα πατήματα των πληκτρών σε αυτά τα παιχνίδια που απαιτούν ακρίβεια. Φυσικά , οι μαύροι διακόπτες δεν προτείνονται για δακτυλογράφηση αφού κουράζουν αρκετά σε σχέση με τους μπλε. Απαιτούν 60 cN για ενεργοποίηση.

  • Cherry MX Brown

18pq9oscxj100gif

Οι καφέ είναι μη-γραμμικοί διακόπτες, οι οποίοι τοποθετούνται ανάμεσα στους κόκκινους και μπλε διακόπτες. Από την μία προσφέρουν ένα ικανοποιητικό FeedBack ενώ δεν παράγουν τόσο θόρυβο όσο οι μπλε διακόπτες. Είναι ιδανικοί για Gaming αλλά και δακτυλογράφηση παράλληλα. Απαιτούν 45 cN για ενεργοποίηση.

end-720x340

Share This Post

Leave a Reply