Share This Post

Frontpage / Hardware / Οδηγοί

Οδηγός Αγοράς #6: GPU (Κάρτα Γραφικών)

GPU
Η GPU(κάρτα γραφικών) είναι το εξάρτημα του υπολογιστή το οποίο λαμβάνει δεδομένα από τον CPU και τα μετατρέπει σε εικόνα. Η κάρτα γραφικών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τα μάτια του υπολογιστή μας και η GPU το μέρος του εγκέφαλου μας που επεξεργάζεται την εικόνα. Για αυτόν το λόγο είναι απαραίτητη για την λειτουργία ενός υπολογιστή. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν ευρέως εμφανιστεί τα ενσωματωμένα γραφικά στους CPU τα οποία αν και ικανά για την επεξεργασία και προβολή απλών αντικειμένων, δεν επαρκούν για πιο απαιτητικές διαδικασίες. Για άλλη μια φορά καλό είναι πριν την αγορά να σκεφτείτε την χρήση που θέλετε να κάνετε στο σύστημα σας και να αποφασίσετε αν σας χρειάζεται μια κάρτα γραφικών ή θα προτιμήσετε να παραμείνετε με τα πιθανά ενσωματωμένα γραφικά του CPU σας. Αν θέλετε την γνώμη μου, ο καλύτερες τρόπος για να καταλήξετε σε ποια κάρτα γραφικών έχει τις μεγαλύτερες πραγματικές επιδόσεις είναι να δείτε τον αριθμό μοντέλου. Αυτός ο αριθμός όσο μεγαλύτερος σημαίνει ότι η κάρτα είναι πιο καινούρια και ως εκ τούτου συνδυάζει καλύτερα τις τεχνολογίες της για μεγαλύτερη απόδοση. Παραδείγματα είναι GTX 660 < GTX 780Ti (Nvidia) και R9 270X < R9 290 (AMD).
GPU

Τα χαρακτηριστικά:

Αν κάποιος θέλει να αγοράσει μια κάρτα γραφικών το κάνει για δυο λόγους. Είτε απλά θέλει να βελτιώσει τις επιδόσεις του υπολογιστή του γενικά είτε για να μπορέσει να παίξει τους μεγάλους τίτλους παιχνιδιών που έχουν απαιτητικά γραφικά. Η σκληρή αλήθεια για τις κάρτες γραφικών είναι ότι όσο πιο καλές, τόσο πιο ακριβές. Οι δυο κυρίαρχοι κατασκευαστές GPU είναι η AMD και η Nvidia. Βέβαια μετά από αυτές τις δυο, οι κάρτες περνάνε στα χέρια άλλων μεγάλων κολοσσών προκειμένω να τους δώσουν τις τεχνολογίες τους, τις λεπτομέρειες και το desing η κάθε μια. Ασφαλώς μιλάμε για τις εταιρείες MSI, ASUS, Sapphire, Power Color, EVGA, Gigabyte κτλ. Στον τομέα των GPU και οι δυο κατασκευαστές είναι άριστοι καθώς τα προϊόντα τους είναι σχεδόν ισάξια. Βέβαια, τις περισσότερες φορές οι διαφορές τους αφορούν συνήθως στον χρονισμό και στην ψύξη της κάρτας. Αν και δεν τονίζετε συχνά, η κατανάλωση μιας κάρτας γραφικών είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση (αρκετά μεγαλύτερη από των επεξεργαστών) και είτε χτίζουμε καινούριο υπολογιστή είτε κάνουμε αναβάθμιση πρέπει να είμαστε σίγουροι πως το τροφοδοτικό μας θα είναι επαρκές.

GPU

GPU: Graphics Processing Unit

Η GPU είναι το μέρος της κάρτας γραφικών το οποίο εκτελεί τους υπολογισμούς. Δηλαδή, λαμβάνει τα δεδομένα από την μνήμη RAM και κάνει τους γεωμετρικούς και τους μαθηματικούς υπολογισμούς έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε εικόνα στην οθόνη σας. Ισχυρή GPU σημαίνει γρήγορη. Καθώς η GPU είναι “ο επεξεργαστής” των γραφικών, όταν αναφερόμαστε σε ταχύτητα αναφερόμαστε στην συχνότητα της, δηλαδή τους υπολογισμούς που μπορεί να εκτελέσει σε ένα δευτερόλεπτο. Επίσης, όπως και με τον CPU, μια GPU μπορεί να διαθέτει πολλούς πυρήνες πράγμα που θα την βοηθήσει να κάνει περισσοτέρους υπολογισμούς.

GPU

Συμβατότητα:

Με το ορό συμβατότητα εννοούμε τον τύπο της θέσης πάνω στη μητρική (slot) στην οποία θα συνδεθεί η GPU. Στις μέρες μας τα πιθανά slots που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται είναι τα PCIe και AGP. Τα AGP (Accelerated Graphics Port) slots είναι τα λιγότερο αποδοτικά και πλέον σπάνια slots. Χρονολογούνται από το 1997 και τα συναντάμε σε παλιές motherboard και κάρτες(Δεν προτείνετε). Ακολουθούν τα PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) τα οποία χρονολογούνται από το 2004 και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Τα PCIe είναι η τελευταία τεχνολογία η οποία αντικατέστησε την AGP και την PCI. Πολλές φορές μπερδεύονται τα δυο slots (PCI με PCI-E) λόγο ομοιότητας του ονόματος αν και είναι τελείως διαφορετικής τεχνολογίας και δυνατοτήτων. Η θύρα PCIe (PCI-E) χωρίζετε σε τρεις εκδόσεις. Όπως καταλαβαίνετε η 3η έκδοση PCIe 3 x16, είναι η τελευταία έκδοση slot. Ο αριθμός x16 μας δείχνει των αριθμό των pin που συνδέονται με την μητρική μας πλακέτα.

GPU

Μνήμη:

Οι κάρτες έχουν την ανάγκη για ξεχωριστή μνήμη από την βασική μνήμη RAM. Η μνήμη VRAM (Video Ram) είναι αυτήν στην οποία αποθηκεύονται προσωρινά τα δεδομένα αφού επεξεργαστούν από την GPU μέχρι να εμφανιστούν στην οθόνη. Τα πρόσφατα είδη μνήμης είναι η GDDR2 και GDDR5 με την GDDR5 να υποστηρίζει μεγαλύτερες συχνότητες και να έχει περισσότερες δυνατότητες. Όσον αφορά στο μέγεθος της μνήμης το οποίο μετριέται σε Byte (πλέον GByte) , έχει να κάνει με το μέγεθος ή το πλήθος των διεργασιών που μπορούν να περιμένουν ταυτόχρονα την προβολή τους σε εσάς. Ανάλογα με την χρήση που επιθυμείτε να κάνετε στο σύστημα σας προτείνονται διαφορετικά μεγέθη μνήμης, με τον μέσο χρήστη να μην χρειάζεται περισσότερα από 1GB και έναν gamer ή κάποιον που ασχολείται με επεξεργασία video να χρειάζεται γύρω στα 2GB μνήμης. Τέλος, για 3D rendering ή για hardcore gamers που επιθυμούν πάνω από 2 οθόνες σε υψηλά γραφικά απαιτούνται 4GB μνήμης ή και περισσότερα. Βέβαια, η μνήμη για ένα gamer δεν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα του καθώς είναι σαν να διαλέγεις ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο ανάλογα με το μέγεθος του ντεπόζιτου των καυσίμων.

Συχνότητα:

Η συχνότητα δείχνει την πραγματική ταχύτητα μιας κάρτας γραφικών. Στην πραγματικότητα όμως η ταχύτητα που αντιλαμβανόμαστε είναι ο συνδυασμός όλων των χαρακτηριστικών. Η συχνότητα μετριέται σε GΗz. Να σημειωθεί ότι μια κάρτα με 3GΗz συχνότητα δεν συνεπάγεται ότι είναι γρηγορότερη από μια των 2GΗz, καθώς μπορεί να διαφέρει η αρχιτεκτονική της και να επηρεάζει την ταχύτητα.

Θύρες:

Οι κάρτες γραφικών έχουν θύρες στις οποίες συνδέουμε τις οθόνες μας και σε άλλες συσκευές. Οι πιθανές υποδοχές είναι οι: DVI θύρες, VGA θύρες, HDMI θύρες, Display Port. Πλέον προτείνετε να υπάρχει τουλάχιστον μια HDMI ή Display Port θύρα καθώς είναι το πια σύγχρονα πρότυπα. Και η HDMI και η DVI θύρες μεταφέρουν ψηφιακά το σήμα ενώ η VGA αναλογικά. Το πλεονέκτημα της HDMI θύρας είναι ότι μπορεί να μεταφέρει και ήχο και εικόνα ταυτόχρονα αντίθετα με την DVI που μεταφέρει μόνο εικόνα. Επιπρόσθετα η HDMI θύρα υποστηρίζεται από περισσότερες συσκευές και έχει καλύτερη υποστήριξη Full HD βίντεο. Μια Display Port θύρα είναι παρόμοια με μια HDMI με βασικότερη όμως διαφορά ότι η HDMI θύρα μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερες αναλύσεις.

GPU

Bit:

Τα bit μας δείχνουν την ταχύτητα με την οποία μεταφέρονται τα δεδομένα από την GPU στην μνήμη της κάρτας γραφικών. Όσο μεγαλύτερη τιμή τόσο το καλύτερο.

Ψύξη:

Όλες οι κάρτες γραφικών έρχονται με προεγκατεστημένους ανεμιστήρες που καλό είναι να μην πειράζουμε αν δεν γνωρίζουμε την διαδικασία. Καθώς οι κάρτες γραφικών καταναλώνουν πολύ ρεύμα είναι λογικό να ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες και ως εκ τούτου να χρειάζονται κάποιο ψυκτικό μέσο. Πολλοί κατασκευαστές προσθέτουν δικούς τους ανεμιστήρες στις κάρτες γραφικών οι οποίοι πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικοί και περισσότερο αθόρυβοι. Κάποιοι από αυτούς είναι οι : ASUS’ DirectCU, Gigbayte’s Windforce, MSI’s Twin Frozr, Sapphire’s Dual-X.

GPU

DirectX:

Με απλά λόγια, ο αριθμός έκδοσης του DirectX που υποστηρίζει μια κάρτα γραφικών μας δείχνει το ποσό ρεαλιστικά θα δείχνουν τα παιχνίδια μας. Η πλέον διαδεδομένη έκδοση είναι η DX11 και όλες οι καινούργιες κάρτες γραφικών την υποστηρίζουν. Όμως, στα σκαριά βρίσκεται ο διάδοχός του, DX12, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εκτοξεύσει το gaming στα μάτια όλων. Η ρεαλιστική απόδοση εικόνων, τα ζωντανά χρώματα και το ανθρώπινο χαρακτηριστικό στον τομέα του gaming είναι κάποιες από τις δυνατότητες του DX12 που θα κόβουν την ανάσα και όλοι περιμένουν με αγωνία. Δυστυχώς, το DX12 θα υποστηρίζεται πλήρως μόνο από της τελευταίας γενιάς κάρτες γραφικών πράγμα που κάνει πολλούς gamers με χαμηλό budget να δυσανασχετούν. Πιθανόν και κάποια παλαιότερα μοντέλα να βρουν κοινό σημείο με το DX12, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούν να το αξιοποιήσουν στο έπακρο λόγω παλαιότερης αρχιτεκτονικής.

Κατανάλωση:

Οι κάρτες γραφικών, πλέον, είναι από τα πιο απαιτητικά μέρη του υπολογιστή μας. Συνήθως καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από τον επεξεργαστή όπως και από τα υπόλοιπα υλικά μέρη. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την επιλογή της και να είμαστε σίγουροι πως το τροφοδοτικό μας είναι αρκετά “δυνατό” για μια πιθανή αναβάθμιση. Χωρίς να θέλω να σας διαμορφώσω άποψη, συνηθίζεται οι κάρτες γραφικών της AMD να είναι πιο απαιτητικές σε κατανάλωση(Watt) από αυτές της Nvidia, παρόλο που κάποια μοντέλα εξ αυτών μπορεί να είναι λιγότερο αποδοτικά. Παρέα με την κατανάλωση σε Watt, πάει αρκετές φορές και η θερμοκρασία.

Κατά την αγορά:

1. Αποφασίστε την χρήση που επιθυμείτε στο σύστημα σας. Αν δεν σας ενδιαφέρουν οι απαιτητικές εργασίες όπως τα νέα παιχνίδια και το 3D rendering τότε θα σας πρότεινα την αγορά μιας κάρτας γραφικών κάτω από 150€ ή και καθόλου αγορά (να μείνετε με τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή). Για μέτριες εργασίες και μη απαιτητικό gaming προτείνεται μια κάρτα γραφικών στα 150-300€ ενώ για πολύ απαιτητικές εργασίες και hardcore gamers μια κάρτα γραφικών μπορεί να κοστίσει από 350€ έως και 700€. Σίγουρα υπάρχουν και πιο ακριβές κάρτες γραφικών για πολλές δουλειές και με παραπάνω δυνατότητες, που δεν υπάρχει λόγος να αναλύσουμε αυτή την στιγμή.

2. Σιγουρευτείτε πριν την αγορά πως οι διαστάσεις της κάρτας γραφικών είναι συμβατές με το υπόλοιπο σύστημα σας. Δηλαδή ότι η κάρτα γραφικών χωράει στο κουτί του υπολογιστή σας. Πολλές φορές γίνετε το λάθος να μην προσέχουμε τις διαστάσεις και να καταλήγουμε με μια κάρτα γραφικών που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

3. Είναι σημαντικό το τροφοδοτικό σας να είναι επαρκές να υποστηρίξει την κάρτα γραφικών σας, αλλιώς θα έχετε πρόβλημα στην λειτουργία ολόκληρου του υπολογιστή.

4. Δείτε αρκετά reviews και ζητήστε γνώμες από κατόχους αντίστοιχων καρτών αλλά και ειδικών πάνω στο θέμα για περισσότερες λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ευκολότερα.

5. Τέλος, να σημειωθεί πως για αυτούς που ζητούν πολλαπλές οθόνες και υψηλές αναλύσεις ίσως χρειαστούν πάνω από μια κάρτες γραφικών και τον συνδυασμό τους με τις τεχνολογίες SLI(Nvidia) και Crossfire(AMD). Να σημειωθεί πως δύο κάρτες γραφικών δεν σημαίνει διπλάσια απόδοση(αν και από ότι φαίνεται με την είσοδο του DX12 που αναφέραμε πιο πάνω αυτό θα αλλάξει). Συνήθως υπάρχει μια αύξηση στην ταχύτητα κατά 50%. Πιο αναλυτικά, με την υποστήριξη του DX11 δύο κάρτες γραφικών των 2GB έκαστη σε διάταξη SLI για παράδειγμα, δεν αποδίδουν 4GB συνολικής μνήμης, αλλά δυστυχώς 2GB. Αυτό το κομμάτι φαίνεται να προβληματίζει τους κατασκευαστές που ισχυρίζονται πως με την είσοδο του DX12 οι δύο κάρτες γραφικών του παραδείγματος θα αποδίδουν 2GB + 2GB = 4GB VRam.

Share This Post

1 Comment

  1. Καλο αρθρο αλλα θελει καποιες λεπτομερειες και διορθωσεις εδω και εκει. Αλλιως καλη προσπαθεια!

    Reply

Leave a Reply