Share This Post

Frontpage / Hardware / Οδηγοί

Οδηγός Αγοράς #3: Motherboard

Motherboard

Η μητρική πλακέτα (η motherboard που λένε και στο χωριό μου) είναι αναμφίβολα το πιο πολύπλοκο εξάρτημα στον υπολογιστή μας. Ειδικά όσο περνάνε τα χρόνια και νέες τεχνολογίες προστίθονται στους υπολογιστές τόσο πιο δύσκολη γίνεται η απόφαση να διαλέξεις την σωστή μητρική για σένα. Μικρά εξαρτηματάκια, έξτρα χαρακτηριστικά, μέγεθος και ομορφιά είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν τις μητρικές πλακέτες να ξεχωρίζουν μεταξύ τους, παρέχοντάς μας εκατοντάδες επιλογές στην αγορά. Στο παρόν άρθρο θα βοηθήσουμε ακόμα και τον πιο άπειρο σε αυτά, να καταλάβει ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ των μοντέλων και πως τελικά να κάνει την σωστή επιλογή. Η επιλογή της motherboard, απαιτεί αρκετή προσοχή καθώς είναι υπεύθυνη για την σύνδεση και την επικοινωνία μεταξύ των υπολοίπων “κομματιών” του υπολογιστή.

Motherboard Anatomy

Μέγεθος Μητρικής

Αν και όλες οι μητρικές που κατασκευάζονται ακολουθούν ένα βασικό πρότυπο σχεδίασης, αυτό δεν είναι όρος δέσμευσης για το συνολικό τους μέγεθος. Οι μητρικές πλακέτες κατασκευάζονται σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη αλλά όλες ακολουθούν το ίδιο πρότυπο προκειμένου να “κουμπώνουν” σωστά στα κουτιά των υπολογιστών. Όπως σε κάθε κανόνα υπάρχει και εξαίρεση, έτσι και εδώ, υπάρχουν κατασκευαστικές εταιρείες motherboard που δεν ακολουθούν αυτά τα πρότυπα και έχουν άλλες λειτουργίες και χρήσεις, με τις οποίες όμως δεν θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο. Στην κατηγορία των motherboard που κυκλοφορούν στην αγορά για τον απλό καταναλωτή έχουμε έξι βασικά μεγέθη, με το μέγεθος ΑΤΧ(Intel’s Advanced Technology Extended) να είναι το πιο διαδεδομένο.

Motherboard Size

 

Όπως φαίνεται και στην εικόνα πιο πάνω, κάθε διαφορετικό μέγεθος motherboard αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική κατηγορία. Υπάρχουν πολύ μικρές σε μέγεθος motherboard(Flex ATX και Micro ATX) που προορίζονται για ανάλογα μικρά οικιακά κουτιά υπολογιστών, υπάρχουν σχετικά μικρές motherboard(Mini ATX) για μικρότερα του συνηθησμένου συστήματα, υπάρχουν οι γνωστές και πιο διαδεδομένες(Standard ATX), και τέλος υπάρχουν τα αρκετά μεγάλα μεγέθη motherboard(E-ATX και W-ATX) που προορίζονται για μεγάλα και δυνατά υπολογιστικά συστήματα.

Αν κανείς τώρα εμβαθύνει στην δομή των motherboard, θα παρατηρήσει ότι σχεδόν όλα τα μοντέλα πορεύονται σύμφωνα με ένα πρότυπο. Η διάταξη των βασικών υπολοίπων “κομματιών” του υπολογιστή πάνω στην motherboard είναι σχεδόν σε όλα τα μοντέλα η ίδια, με τον επεξεργαστή να βρίσκεται ψηλά στο κέντρο, τις μνήμες ram να τοποθετούνται δεξιά ή/και αριστερά του, τις κάρτες γραφικών/δικτύου/ήχου στο κάτω μέρος της πλακέτας καθώς και το I/O Panel(θύρες εισόδου/εξόδου) να βρίσκονται στο πίσω μέρος της. Η βασική και πιο διαδεδομένη δομή μιας motherboard ATX φαίνεται παρακάτω:

mobo

Socket Επεξεργαστή

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής motherboard είναι το socket του επεξεργαστή σας(ισχύει και το ανάποδο). Κάθε μητρική είναι κατασκευασμένη για να υποστηρίζει ένα και μόνο socket επεξεργαστή, όπως και κάθε επεξεργαστής έχει συγκεκριμένο socket και συνδυάζεται με συγκεκριμένα μοντέλα motherboard. Αν το socket της motherboard δεν είναι ίδιο με αυτό του επεξεργαστή τότε δεν μπορείτε να τα συνδυάσετε μαζί. Ο πιο ορθός τρόπος σκέψης, απαιτεί να διαλέξετε πρώτα τον επεξεργαστή που θα χρησιμοποιήσετε στο σύστημά σας και μετά την motherboard που θα τον υποστηρίζει.

Τόσο η Intel όσο και η AMD, όντας οι δύο μεγαλύτεροι κολοσσοί στην κατασκεύη επεξεργαστών για υπολογιστές, έχουν αναπτύξει και προωθήσει στην αγορά τα δικά τους socket με διαφορετικές ονομασίες. Από μεριάς Intel έχουμε συνήθως ονομασίες όπως LGA 775, LGA 1150 ή LGA 1156, με την πρόσφατη προσθήκη του LGA 1151. Στην ονομασία αυτή το LGA σημαίνει Land Grid Aray και ο τετραψήφιος αριθμός 1151 που ακολουθεί είναι το πλήθος των ακίδων(pins) που φέρει ο επεξεργαστής. Από την πλευρά της AMD τώρα, οι κωδικές ονομασίες ακούν στα ονόματα ΑΜ2+, ΑΜ3, FM2 ή FM2+, με το socket ΑΜ4 να έρχεται σύμφωνα με φήμες να συμπληρώσει όλα τα προηγούμενα. Και οι δύο εταιρείες, έχουν αναπτύξει κατά της πορεία τους αρκετά περισσότερα socket από όσα αναφέραμε, αλλά για λόγους ευκολίας αναφέραμε ενδεικτικά κάποια από αυτά.

Μνήμες RAM

Μια μικρή αναφορά πρέπει να γίνει και για τις μνήμες RAM. Να πούμε πως κάθε μητρική είναι ικανή να υποστηρίξη μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό MHz για τις μνήμες RAM, οπότε σίγουρα πρέπει να είναι και αυτό ένα κριτήριο κατά την επιλογή της κατάλληλες μητρικής για εσάς.

Πρόσθετα Χαρακτηριστικά και Θύρες Εισόδου/Εξόδου

maxresdefault
Στην αγορά πλέον μπορεί κανείς να βρει πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές για μητρικές πλακέτες. Κάποια από τα κυρίαρχα ονόματα στον χώρο είναι αυτά των ASUS, MSI, Gigabyte, ASRock και άλλα. Η επιλογή μητρικής με βάση τον κατασκευαστή πολλές φορές μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα της επιλογής μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός. Κάθε εταιρεία έχει ενσωματωμένα δικά της χαρακτηριστικά και τεχνολογίες στις μητρικές πλακέτες της που τις κάνουν να ξεχωρίζουν από τις άλλες, κυριώς όμως στο κομμάτι της αισθητικής. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πρόσθετα, δίνουν μια έξτρα ώθηση στο σύστημά σας και σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερες επιδόσεις και παραπάνω δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση πριν την αγορά μιας μητρικής καλό είναι να κοιτάτε τα χαρακτηριστικά της και που αυτά βοηθούν, και ανάλογα με τις ανάγκες σας να κρίνετε.

Τέλος, να πούμε και δύο λόγια για τις θύρες εισόδου/εξόδου, γνωστό και σαν Input/Output Panel. Κατά την επιλογή μητρικής, για κάποιον που τον ενδιαφέρουν οι πολλές περιφερειακές συσκευές γύρω από το σύστημά του, δεν θα πρέπει να αποτελεί παράληψη το I/O Panel. Πρόκειται στην ουσία για το πλαϊνό μέρος της μητρικής στα αριστερά στο οποίο συνδέονται όλα τα καλώδια και οι εξωτερικές συσκευές. Στην παρακάτω εικόνα θα αναλύσουμε κάποιες από τις πιο γνωστές θύρες εισόδου/εξόδου:

Asus_P6T-OCPalm_Deluxe-Angle_11

 1. PS/2 θύρα για παλαιότερου τύπου πληκτρολόγια και ποντίκια
 2. S/PDIF θύρα για ψηφιακό ήχο
 3. LAN θύρα για το δίκτυο
 4. USB 3.0 θύρες για νέας τεχνολογίας USB
 5. LAN θύρα για το δίκτυο
 6. Θύρα Subwoofer
 7. Θύρα για τα Side Speakers
 8. Θύρα Line-In για εξωτερικές συσκευές κάρτας ήχου
 9. Θύρα για ακουστικά
 10. Θύρα για μικρόφωνο
 11. Θύρα για το Rear Channel
 12. USB 2.0 θύρες
 13. SATA(Serial ATA) θύρες
 14. Θύρα FireWire ή IEEE 1394
 15. USB 2.0 θύρες
 16. S/PDIF θύρα για ψηφιακό ήχο
 17. USB 2.0 θύρες

Όπως βλέπετε στο παραπάνω παράδειγμα η μητρική πλακέτα μας διαθέτει ένα πλούσιο I/O Panel με αρκετές υποδοχές για USB, USB 3.0, παλαιότερου τύπου υποδοχές για πληκτολόγιο και ποντίκι καθώς και όλες τις απαραίτητες θύρες για σύνδεση στο συσκευών ήχου και δικτύου.

Μην ξεχάσετε να δείτε: Οδηγός Αγοράς #1: PC Case

Share This Post