Share This Post

Frontpage / Οδηγοί

Οδηγός Αγοράς #1: Κουτί Υπολογιστή

Οδηγός Αγοράς #1: Κουτί Υπολογιστή

Η τεχνολογία των κουτιών τα τελευταία χρόνια έχει εξειδικευτεί πάρα πολύ και πλέον δίνεται μεγάλη βάση και στο κουτί.

Για την ιστορία , στο παρελθόν τα κουτιά δεν δημιουργούνταν με κάποια εργονομία και μελετώντας τα απλά φαινόμενα της φυσικής. Το τροφοδοτικό τις περισσότερες περιπτώσεις ήταν στο πάνω μέρος , τα HDD cages δεν ήταν αφαιρούμενα και έκοβαν την ροή αέρα και δεν υπήρχαν dust filters. Πλέον, για την κατασκευή ενός κουτιού μελετούνται εκτός από φαινόμενα της φυσικής , διάφορα μικροπράγματα που σώζουν καταστάσεις όπως τα dust filters. Μικρή καινοτομία αλλά σημαντική πλέον. Ας συνεχίσουμε τώρα για το παρελθόν των κουτιών.
Στο παρελθόν οι αγοραστές αποκτούσαν ένα κουτί με βάση λιγοστά κριτήρια τα οποία είναι τα εξής:
– Μέγεθος κουτιού.
– Χωρητικότητα σκληρών δίσκων / DVD.
– Ομορφιά, που τότε σπάνια έβρισκες ομορφιές μινιμαλιστικού χαρακτήρα. Επιτρέψτε μου την έκφραση , ήταν καγκουρό-ομορφιές.   😛

Με τον καιρό, ειδικά τα τελευταία χρόνια , αρχίζει η ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα και οι αγοραστές πλέον επιλέγουν το μελλοντικό τους κουτί με βάση τα εξής χαρακτηριστικά, που θα αναλυθούν παρακάτω αναλυτικότερα:
– Κόστος
– Ροή αέρα ( Airflow )
– Φίλτρα σκόνης ( Dust Filters )
– Δυνατότητα Cable management
– Χωρητικότητα ανεμιστήρων
– Δυνατότητα εγκατάστασης υδρόψυξης ή μεγάλων αεροψύξεων.
– Ομορφιά
– Μέγεθος
– Χωρητικότητα δίσκων
Μερικά ακόμη υπό-κριτήρια είναι και τα χαρακτηριστικά του παραθύρου , των groments , των καλυμμάτων PSU , των αφαιρούμενων θέσεων για δίσκους και τα λοιπά…
6198_02_corsair_announces_availability_of_99_gaming_pc_case

 

 • Κόστος
  Φυσικά ένα μεγάλο κριτήριο για την επιλογή του κουτιού του Η/Υ είναι το ποσό που διαθέτουμε. Με τον καιρό βλέπουμε κουτιά των 40 ευρώ να παρέχουν πολλές δυνατότητες στον Χρήστη που παλιότερα στοίχιζαν μία περιουσία. Κατά την γνώμη μου το απόλυτο VFM για midi-tower είναι από 50 ευρώ μέχρι 70 ευρώ και για Full Tower από 100 έως 140 ευρώ.
 • Ροή αέρα
  Άλλο ένα βασικό κριτήριο είναι η ροή αέρα που θα δημιουργείται από την κατασκευή του κουτιού και θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των θερμοκρασιών του Hardware, δηλαδή την σωστή ψύξη. Εδώ συμπίπτει με ένα άλλο κριτήριο , την χωρητικότητα ανεμιστήρων που με σωστή εργονομία , ένα κουτί όσο πιο πολλές ανεμιστήρες έχει , τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει.
 • Φίλτρα σκόνης
  Ένα από τα κριτήρια που συχνά είναι υποτιμημένα είναι τα φίλτρα σκόνης. Αν και φαίνονται ανούσια , σας σώζουν από το μηνιαίο καθάρισμα του Η/Υ σας και κρατούν καθαρό το εσωτερικό του. Έτσι έχετε καλύτερες θερμοκρασίες , περισσότερη διάρκεια ζωής των ανεμιστήρων και λιγότερα χαλασμένα τροφοδοτικά, καθώς το φίλτρο του τροφοδοτικού σώζει τα κυκλώματα του. Υπάρχει και δυνατότητα εγκατάστασης τους ακόμα και εάν το κουτί δεν έχει ενσωματωμένα.
 • Cable management
  Το μεγαλύτερο κριτήριο πλέον στην επιλογή κουτιών Η/Υ είναι η δυνατότητα για συμμάζεμα των καλωδίων που προσφέρει. Βοηθάει στην ομορφιά του κουτιού σας , στην καλύτερη ροή αέρα, στο γρηγορότερο καθάρισμα και φυσικά δεν κοκκινίζετε όταν θέλετε να κάνετε κάποια αλλαγή-αναβάθμιση στο PC σας. Το γεγονός των groments , την υποστήριξη των τροφοδοτικών στο κάτω μέρος και των καλυμμάτων των τροφοδοτικών βοηθάνε πάρα πολύ για το καλύτερο αποτέλεσμα.
 • Δυνατότητα εγκατάστασης υδρόψυξης ή μεγάλης αερόψυξης.
  Με τον καιρό , γίνεται όλο και πιο σημαντικό κριτήριο μιας και το OC αρχίζει να αναπτύσσεται και αυτό. Οι δυνατότητες αναβάθμισης που δίνονται από πολλές μητρικές σε ”ανοιχτούς” επεξεργαστές , θέτει την απαίτηση στον Χρήστη να επιλέξει ένα κουτί που θα έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει ικανό σύστημα ψύξης.
 • Ομορφιά
  Είναι ένα κριτήριο που από τις παλιές εποχές , συνεχίζει να παίζει ρόλο στην επιλογή κουτιού. Αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα αλλά στην ομορφιά ενός κουτιού συμβάλλει και το Cable Management και τα φίλτρα σκόνης αλλά και το μέγεθος.
 • Μέγεθος
  Είναι ένα κριτήριο που από τις παλιές εποχές , συνεχίζει να παίζει ρόλο στην επιλογή κουτιού. Πλέον όμως δεν συμπίπτει με το ”μεγαλύτερο κουτί , μεγαλύτερες δυνατότητες” που λέγαμε στο παρελθόν , καθώς βλέπουμε ακόμα και Mini-ITX κουτιά να υποστηρίζουν έως και τρία 240άρια water blocks. Συνήθως έχει να κάνει με τον ελεύθερο χώρο που έχουμε στο γραφείο μας ή τις προτιμήσεις σε ενδυμασία έχουμε.
 • Χωρητικότητα δίσκων
  Είναι το κριτήριο που με τον καιρό αρχίζει και εξαφανίζεται. Είναι το πόσους σκληρούς χωράει ένα κουτί. Γιατί εξαφανίζεται; Γιατί μέρα με την μέρα, βγαίνουν πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας σκληροί και έτσι δεν χρειάζεται να φορτώσετε το κουτί σας με πολλούς δίσκους μικρής , σχετικά , χωρητικότητας. Συνήθως όλοι που φτιάχνουμε τώρα σύστημα , κοιτάμε να βάλουμε δύο έως τρεις σκληρούς( Έναν SSD , έναν 1-2TB HDD και έναν που σκεφτόμαστε για το μέλλον εάν γεμίσουν τα TB μας ) .

Μεγέθη κουτιών-Δυνατότητες

Διαφορές μεγέθους κουτιών

Διαφορές μεγέθους κουτιών

 • Compact / Mini-ITX κουτιά.
  Mini-ITX

Αυτή η κατηγορία απαρτίζεται από κουτιά μικρών προδιαγραφών που πλέον παρέχουν σωστή ψύξη. Υποστηρίζουν Mini-ITX μητρικές , έως μία κάρτα γραφικών και τις περισσότερες φορές σε περιορισμένο μέγεθος , λίγες θέσεις σκληρών δίσκων ενώ τα καλύτερα κουτιά αυτής της κατηγορίας υποστηρίζουν έως και δύο 240άρια Water Blocks για ολοκληρωμένο σύστημα υδρόψυξης όσο σε Κάρτα γραφικών όσο και σε Επεξεργαστή. Το μέγεθος τους συνήθως είναι μέχρι 35 εκατοστά ύψος και παρέχουν υποστήριξη έως μία θέση για DVD/CD player.
Οι προτάσεις μας για αυτή την κατηγορία είναι:
– Coolermaster Elite 110 / 45 ευρώ : Είναι ένα από τα μικρότερα κουτιά με τις διαστάσεις του να είναι : 208 χιλιοστά σε ύψος , 260 χιλιοστά σε πλάτος και 280 χιλιοστά σε βάθος. Υποστηρίζει , φυσικά , Mini-ITX μητρική , έως 3 σκληρούς των 3.5 ιντσών ή 2 SSD και 2 σκληρούς των 3.5 ιντσών. Χωράει κάρτες 2-slot έως 210 χιλιοστών και παρέχει σωστή ψύξη με ένα 140άρι να βάζει ( Δυνατότητα υποστήριξης μονού ψυγείου 120 χιλιοστών υδρόψυξη ) και δύο ανεμιστήρες των 80 χιλιοστών να βγάζουν αέρα + το τυχών ανεμιστήρα του τροφοδοτικού.
Phanteks Enthoo Evolv ITX / 70 ευρώ : Είναι ένα από τα πιο ευέλικτα κουτιά της κατηγορίας του και δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τα κουτιά μεγαλύτερων χώρων. Οι διαστάσεις του είναι : 375 χιλιοστά σε ύψος , 230 χιλιοστά σε πλάτος και 395 χιλιοστά σε βάθος. Υποστηρίζει , φυσικά , Mini-ITX μητρική , έως 3 σκληρούς ( 2 των 3.5 ιντσών και 1 των 2.5 ιντσών). Χωράει κάρτα 2-Slot έως και 330 εκατοστών και παρέχει σωστή ψύξη με έναν ανεμιστήρα των 200 χιλιοστών στο μπροστά μέρος. Ωστόσο μπορείτε να τοποθετήσετε έως και υδρόψυξη αφού υποστηρίζει ένα Radiator των 240 χιλιοστών στο μπροστά αλλά και πάνω μέρος και ένα των 120 χιλιοστών στο πίσω μέρος. Εάν δεν βάλετε υδρόψυξη εκεί , φυσικά μπορείτε να βάλετε ανεμιστήρες. Ένα ωραίο χαρακτηριστικό του επίσης , είναι η τοποθέτηση του τροφοδοτικού στο κάτω μέρος του κουτιού αλλά και η κάλυψη του από αλουμίνιο ώστε να μην φαίνονται τα περιττά καλώδια.

 • Mini/Micro-Towers. 

MINI-ATXΑυτή η κατηγορία απαρτίζεται από κουτιά μεσαίων προς μικρών προδιαγραφών που παρέχουν ιδανική στέγη για το Hardware σας. Υποστηρίζουν Micro-ATX ή Mini-ITX μητρικές, έως 2 – σπάνια 3 – κάρτες γραφικών , αρκετές θέσεις σκληρών δίσκων , έως 2 -σπάνια 3 – θέσεις για DVD/CD player. Στα πιο ακριβά κουτιά δίνεται και η υποστήριξη για ολοκληρωμένο σύστημα υδρόψυξης με δύο Radiator των 240/280 χιλιοστών σε μπροστά και πάνω μέρος. Το μέγεθος τους συνήθως είναι από 32 έως 42 εκατοστά και οι τιμές τους κυμαίνονται από 20 έως και 110 ευρώ.
Οι προτάσεις μας σε αυτή την κατηγορία είναι:
– Coolermaster N200 (Window) / 50 ευρώ : Είναι ένα Mini-ATX κουτί από την Coolermaster που προσφέρει πολύ ωραία χαρακτηριστικά με μία όμορφη κατασκευή σε καλή τιμή. Οι διαστάσεις του είναι : 378 χιλιοστά σε ύψος , 202 χιλιοστά σε πλάτος και 445 χιλιοστά σε βάθος. Υποστηρίζει Micro-ATX ή Mini-ITX μητρικές , έως 2 κάρτες γραφικών , 3 των 3.5  ιντσών σκληρούς δίσκους και 2 των 2.5 ιντσών, έως δύο DVD/CD player , αεροψύξεις έως 160 χιλιοστά και υδροψύξεις μία των 240 χιλιοστών μπροστά ή μία των 120 χιλιοστών πίσω. Με το κουτί έρχεται μία προ-εγκατεστημένη ανεμιστήρα των 120 χιλιοστών μπροστά αλλά και μία των 120 χιλιοστών πίσω. Το τροφοδοτικό τοποθετείται κάτω και υπάρχουν κοψίματα για καλύτερο συμμάζεμα τον καλωδίων.
*Το συγκεκριμένο N200 , είναι με το παραθυράκι , το οποίο προσθέτει πόντους ομορφιάς.
Fractal Design Arc Mini R2 (Window) /100 ευρώ :
Είναι η Premium πρόταση μας για Mini-ATX κουτί από την Fractal που φημίζεται για τα ποιοτικά της κουτιά. Οι διαστάσεις του είναι : 405 χιλιοστά σε ύψος  , 210 χιλιοστά σε πλάτος και 484 χιλιοστά σε βάθος. Υποστηρίζει φυσικά Micro-ATX ή Mini-ITX μητρικές , έως 2 κάρτες γραφικών , 6 σκληρούς δίσκους των 3.5 ιντσών και 2 των 2.5 ιντσών, έως δύο DVD/CD player , αεροψύξεις έως 165 χιλιοστά και υδροψύξεις έως 360 χιλιοστών στο πάνω μέρος ( Αφαιρώντας την θήκη για τα DVD/CD player) / 240 χιλιοστών στο μπροστά μέρος ή τέλος , 120 χιλιοστών στο πίσω μέρος. Με το κουτί έρχεται προ-εγκατεστημένοι 3 ανεμιστήρες των 120 χιλιοστών στο μπροστά μέρος , πάνω μέρος και πίσω μέρος. Έχει κοψίματα για συμμάζεμα των καλωδίων πίσω από την μητρική που καλύπτονται με Groments ενώ διαθέτει και ένα Fan controller για να ρυθμίσετε τους ανεμιστήρες ανάλογα με τις απαιτήσεις ψύξης που έχετε. 
*Το συγεκριμένο Mini R2 έρχεται με το παραθυράκι , το οποίο προσθέτει πόντους ομορφιάς. 

 • Midi-Towers. 

MIDI-ATXΑυτή η κατηγορία απαρτίζεται από κουτιά μεσαίων προδιαγραφών που παρέχουν ιτον κατάλληλο για το Hardware σας με καλές τιμές που κυμαίνονται από 20 ευρώ έως και 140 ευρώ.Υποστηρίζουν ATX , mATX και Mini-ITX μητρικές , έως 3 κάρτες γραφικών , αρκετούς έως πολλούς σκληρούς δίσκους , έως 3 θέσεις για DVD/CD player. Στα περισσότερα midi-tower άνω των 50-60 ευρώ υποστηρίζονται και υδροψύξεις των 240 χιλιοστών ή μεγάλες αεροψύξεις. Το μέγεθος τους συνήθως είναι από 40 εκατοστά έως 50 εκατοστά ύψος.
Οι προτάσεις μας για αυτήν την κατηγορία είναι :
Aerocool Aero-800 / 55 ευρώ : Είναι μία budget λύση για Midi-Tower όμως παρέχει δυνατότητες που παρέχουν έως και κουτιά με 100 ευρώ , ψύχει πολύ καλά το Hardware σας και φυσικά είναι όμορφο και ποιοτικό. Οι διαστάσεις του είναι : 472 χιλιοστά σε ύψος , 200 χιλιοστά σε πλάτος και 430 χιλιοστά σε βάθος. Υποστηρίζει φυσικά ATX , mATX και Mini-ITX μητρικές , έως 5 σκληρούς δίσκους ( 2 των 3.5 ιντσών και 3 των 2.5 ιντσών ) , έως 3 κάρτες γραφικών , έως δύο DVD/CD player , αεροψύξεις έως 155 χιλιοστά και ολοκληρωμένο σύστημα υδρόψυξης, αφού υποστηρίζει Radiator 240 χιλιοστών όσο στο μπροστινό μέρος όσο και στο πάνω μέρος αλλά και Radiator 120 χιλιοστών στο πίσω μέρος. Με το κουτί έρχονται προ-εγκατεστημένοι 2 ανεμιστήρες των 120 χιλιοστών στο πίσω μέρος και στο μπροστά ( Με φωτισμό Led). Έχει κοψίματα για το συμμάζεμα των καλωδίων και παρέχει φίλτρα σκόνης παντού και έρχεται με ένα κάλυμμα για το τροφοδοτικό που κρύβει τα καλώδια αλλά και βελτιώνει την ροή αέρα. Τέλος , έρχεται με ένα ωραίο φιμέ παραθυράκι που δίνει κύρος και ομορφιά στον Η/Υ σας.
NZXT Source 340 / 90 ευρώ : Είναι μία ακριβή , σχετικά , λύση για Midi-Tower  παρέχοντας τον χώρο για το Hardware σας. Οι διαστάσεις του είναι : 445 χιλιοστά στο ύψος , 200 χιλιοστά στο πλάτος και 432 χιλιοστά στο βάθος. Υποστηρίζει φυσικά ATX , mATX και Mini-ITX μητρικές , έως 3 κάρτες γραφικών , κανένα DVD/CD player ( Λόγω των Flat μπροστινών μερών που προτιμά η NZXT ) και έως 3 σκληρούς δίσκους. Υπάρχει επίσης δυνατότητα εγκατάστασης υδρόψυξης στο μπροστά και πίσω μέρος , υποστηρίζοντας 240 χιλιοστών και 120 χιλιοστών αντίστοιχα. Επίσης υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης αερόψυξης έως και 161 χιλιοστών ύψος. Το κουτί έρχεται με προ-εγκατεστημένους δύο ανεμιστήρες των 120 χιλιοστών στο πίσω και πάνω μέρος ενώ υποστηρίζει και δύο ακόμα στο μπροστά μέρος των 120 ή 140 χιλιοστών. Έχει κοψίματα για το συμμάζεμα των καλωδίων από το τροφοδοτικό , το οποίο καλύπτεται από αλουμίνιο χάρη στον εσωτερικό σχεδιασμό του κουτιού. Τέλος , το NZXT S340 έρχεται με ένα ωραίο και καθαρό παραθυράκι ώστε να μπορείτε να δείτε το εσωτερικό του κουτιού σας αλλά και να προσθέσει ομορφιά.

 • Full-Tower. 

FULL-TOWERΑυτή η κατηγορία απαρτίζεται από κουτιά μεγάλων προδιαγραφών που έχουν ως σκοπό να κρατήσουν δροσερό το εσωτερικό του Η/Υ αλλά και να παρέχουν άπλετο χώρο για οτιδήποτε αναβάθμιση θελήσετε να κάνετε. Κυμαίνονται από 100 ευρώ έως 350 ευρώ και υποστηρίζουν ATX , mATX , Mini-ITX ενώ πολλά Full-Tower υποστηρίζουν και E-ATX. Συνήθως έχουν θέση για 3-4 κάρτες γραφικών , άφθονους δίσκους , 3-4 θέσεις για τα DVD/CD player και υποστηρίζουν πολλά ψυγεία υδρόψυξης στο πάνω και μπροστά μέρος έως και 360 χιλιοστών. Σε θέμα αερόψυξης , συνήθως χωράνε το 95% των περιπτώσεων. Επιπλέον , το μέγεθος τους κυμαίνεται από 50 έως 58 εκατοστά σε ύψος.
Οι προτάσεις μας σε αυτή την κατηγορία είναι :
Phanteks Enthoo Pro (Window) / 115 ευρώ : Αυτό είναι το πολυξακουσμένο Phanteks Enthoo Pro. Όμορφα κατασκευασμένο και σχεδιασμένο για να σας προσφέρει μέγιστη δυνατότητα ψύξης και πολλές θέσεις επέκτασης για τις μελλοντικές αναβαθμίσεις σας. Οι διαστάσεις του είναι : 535 χιλιοστά σε ύψος , 235 χιλιοστά σε πλάτος και 550 χιλιοστά σε βάθος. Υποστηρίζει φυσικά E-ATX , ATX , mATX και Mini-ITX μητρικές , έως και 4 κάρτες γραφικών , έως 3 DVD/CD player ή κάποιο άλλο 5.25 bay , έως 7 θέσεις για σκληρούς δίσκους εκ των οποίων η μία θέση είναι πίσω από την μητρική και υποστηρίζει 2.5 ιντσών δίσκο ενώ δίνεται η δυνατότητα για ολοκληρωμένο σύστημα πολλαπλής υδρόψυξης τόσο στο μπροστινό μέρος όσο και στο πάνω και πίσω. Το Enthoo Pro έρχεται με προ-εγκατεστημένο έναν ανεμιστήρα των 200 χιλιοστών στο μπροστά μέρος και έναν των 140 χιλιοστών στο πίσω μέρος ενώ μπορούν να τοποθετηθούν έως και 3 ανεμιστήρες 120 ή 140 χιλιοστών στο πάνω μέρος. Η συγκεκριμένη έκδοση έρχεται με το παραθυράκι που τονίζει το Hardware σας αλλά και το λογότυπο της Phanteks αλλά και ένα αφαιρούμενο μεταλλικό κάλυμμα τροφοδοτικού που παρέχει καλύτερη ροή αέρα αλλά και ομορφιά χάρη στο cable management των καλωδίων. Στο Cable management βοηθάν και τα κοψίματα που υπάρχουν ώστε τα καλώδια να κρύβονται πίσω από την μητρική, τα οποία είναι καλυμμένα με groments.

Στην παραπάνω κατηγορία κουτιών ( Full Tower ) υπάρχει και μία υποκατηγορία που τα τελευταία χρόνια μέλει να δημιουργήσει μία κατηγορία μόνη της. Πρόκειται για τα Ultra Tower , που ήρθαν στην αγορά το 2012 με την κυκλοφορία του Cosmos II. Προσφέρουν ότι και τα Full Tower αλλά πλέον τα μεγέθη είναι ογκώδη και ο χώρος άπλετος.

Ελπίζουμε ο οδηγός αυτός να σας βοηθήσει στην επιλογή του κουτιού σας.  🙂

Μην ξεχάσετε να δείτε: Οδηγός Αγοράς #2: PSU

Share This Post

Leave a Reply