Share This Post

Frontpage / Hardware / Reviews

MXQ Pro+ 4k: Το απόλυτο gadget ψυχαγωγίας – Review

MXQ Pro+ 4k: Το απόλυτο gadget ψυχαγωγίας – Review

Καθημερινά ψάχνουμε τρόπους να επεκτείνουμε τους ορίζοντες της ψυχαγωγίας μας. Είτε αυτό είναι να πάμε μια βόλτα, να φάμε σε ένα εστιατόριο, να ακούσουμε την μουσική μας, να δούμε ταινίες κ.α.

Ψάξαμε, λοιπόν, και βρήκαμε ένα gadget που, ίσως να μην μπορεί να σας κάνει παρέα στη βόλτα αλλά σίγουρα θα σας αφήσει άφωνους όσο αφορά τις multimedia δυνατότητές του.

Το όνομα αυτού, MXQ Pro+.

Το MXQ Pro+ 4k το βρήκαμε στο Gearbest στα 42$ και φυσικά δεν μπορούσαμε να μην το “τσιμπήσουμε”. Η αποστολή έγινε ταχύτατα και σε 2 περίπου βδομάδες το είχαμε στα χέρια μας.

 

Τι είναι το MXQ Pro+;

Το MXQ Pro+ 4k είναι ένα από τα λέγόμενα TV Boxes. Ο σκοπός τους είναι να μεταφέρουν την εμπειρία θέασης ταινιών, μουσικής αλλά και την εμπειρία μιας smart TV ή υπολογιστή, στην τηλεόρασή μας.

Συνήθως το λειτουργικό σύστημα που τρέχουν τα TV Boxes είναι Android αλλά μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών υπάρχει η δυνατότητα να περάσουμε Linux.

201512151602482362

Specifications

Τα χαρακτηριστικά του TV Box που προμηθευτήκαμε είναι τα εξής:

General Model: MXQ Pro+
Type: TV Box
GPU: Mali-450
System: Android 5.1
CPU: Amlogic S905
Core: 2.0GHz
RAM: 2G
ROM: 16G
Color: Black
Media Supported Decoder Format: H.265
Video format: 4K,4K x 2K,ASF,AVC,AVI,DAT,DIVX,FLV,H.264,H.265,ISO,MKV,MOV,MPEG,MPEG1,MPEG2,MPEG4,MPG,RM, RMVB,TS,VC-1,VOB,WMV
Audio format: AAC,AC3,APE,DDP,DTS,FLAC,HD,MP3,OGG,TrueHD,WAV,WMA
Photo Format: BMP,GIF,JPEG,PNG,TIFF
Product Details Bluetooth: Bluetooth4.0
Power Supply: Charge Adapter
Interface: AV,DC Power Port,HDMI,RJ45,SD Card Slot,SPDIF,USB2.0
Language: Multi-language
Firmware Information System Bit: 64Bit
Power Requirement Power Type: External Power Adapter Mode
Power Adapter Output: 5V 2A
Dimension and Weight Product weight: 0.200 kg
Package weight: 0.520 kg
Product size (L x W x H): 11.50 x 11.50 x 2.80 cm / 4.53 x 4.53 x 1.1 inches
Package size (L x W x H): 24.00 x 12.80 x 6.10 cm / 9.45 x 5.04 x 2.4 inches
Package Contents Package Contents: 1 x MXQ Pro+ TV Box, 1 x IR Remote Control, 1 x HDMI Cable, 1 x Power Adapter, 1 x English Manual

 

Βλέποντας τα Specs του MXQ κάποιος θα δυσκολευόταν να πιστέψει ότι με 38 ευρώ θα μπορούσε να αγοράσει αυτό το Box. Γενικά, κοιτάμε με καχυποψία τόσο φθηνά μηχανήματα που έχουν τέτοια χαρακτηριστηκά.

Κακές θερμοκρασίες, κολλήματα, crashes και πολλά άλλα προβλήματα μαστίζουν αυτές τις κατηγορίες τιμών.

Το MXQ Pro+ μας εξέπληξε όμως ευχάριστα όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια.

 

Συνδεσιμότητα και Λειτουργεία

Το MXQ έρχεται σε ένα πολύ μινιμαλιστικό, χαρτονένιο κουτί με έμφαση στην ποιότητα και την λεπτομέρεια.

Μέσα βρίσκουμε το TV Box, 1 τηλεχειριστήριο, 1 HDMI, την πρίζα και τις οδηγίες, ενώ ή GearBest φρόντισε να μας έχει και ένα χαρτάκι με την εγγύηση και το support.

To Box περιέχει τον Armlogic 905 ο οποίος αποτελεί έναν πανίσχυρο επεξεργαστή, 2 GB RAM και 16GB αποθηκευτικό από τον οποίο τα 11GB είναι ελεύθερα προς χρήση.

Το εντυπωσιακό κομμάτι όμως αποτελούν τα formats τα οποία είναι δυνατόν να αναπαράγει.

Βρίσκουμε όλα τα γνωστά formats όπως mkv, mp3, mp4, aac κ.α. Έχει επίσης την δυνατότητα αναπαραγωγής 4K video. Το κυριότερο όμως είναι πως ο decoder που τρέχει είναι ο H.265 ο οποίος έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει την αναπαραγωγή με λιγότερα resources σε σχέση με προηγούμενους decoders. Λιγότερα resources ισοδυναμούν με λιγότερο bandwidth στο internet και LAN (για τις streaming υπηρεσίες) κάτι που το καθιστά εξαιρετικά ικανό σε καταστάσεις streaming.

Η έκδοση Android είναι η 5.1 και το Box τρέχει στα 64bit.

MXQ-10

Πάνω στο κουτί βρίσκουμε 4 θύρες USB, 2 θύρες για SD και MMC, SPDIF, AV, HDMI, Ethernet και την θύρα του ρεύματος. Επίσης, έχει ενσωματομένο bluetooth καθώς και υποστήρηξη wifi.

Οι προτάσεις συνδεσιμότητας, λοιπόν, του MXQ Pro+ είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές και σίγουρα δεν θα μείνει κανείς παραπονεμένος.

Όσον αφορά την σύνδεση με την τηλεόραση μας, αυτή γίνεται μέσω HDMI ή AV.

 

First Boot

Ανοίγοντας για πρώτη φορά το MXQ Pro+ μας υποδέχεται η αρχική του οθόνη όπως βλέπετε παρακάτω.

 

 

Προτεραιότητά μας, λοιπόν, είναι να σετάρουμε το wifi, την ώρα, και γενικά να προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες τις οποίες θα κάναμε αν αγοράζαμε ένα νέο κινητό σε android.

Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα στην αναγνώριση του δικτύου μας και σε καμία ρύθμιση οπότε περάσαμε κατευθείαν στο “ζουμί” της υπόθεσης… Το streaming και τις διάφορες υπηρεσίες που έχουμε στην διάθεσή μας.

 

Περιεχόμενα

Το λειτουργικό σύστημα έρχεται με μερικά προεγκατεστημένα προγράμματα για υπηρεσίες streaming.

Το πρώτο που δοκιμάσαμε είναι το Cloud TV το οποίο υπόσχεται live τηλεόραση από διάφορες χώρες και διάφορες γλώσσες. Όπως ήταν φυσικό δοκιμάσαμε τα Ελληνικά. Δεν βρήκαμε όλα τα κανάλια αλλά βρήκαμε μερικά ενδιαφέρον όπως το Ant1, Mega, Βουλή κ.α. Παρόλα αυτά η ποιότητα δεν ήταν εξαιρετική και είχαμε κάποια κολλήματα στο streaming τα οποία θεωρώ πως οφείλονταν περισσότερο στο πρόγραμμα και την υπηρεσία παρά στο κουτί ή στην σύνδεση μου (32mbps VDSL OTE). Στην συνέχεια σειρά είχαν κάποια sport κανάλια. Εκεί τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα αφού πιάσαμε ESPN σε HD ανάλυση, με καλή απόκριση και λίγα κολλήματα και buffering.

Στη συνέχεια είδαμε το Show Box, μια υπηρεσία streaming ταινιών και σειρών με την δυνατότητα να κάνει stream και υπότιτλους στη γλώσσα μας για όσες ταινίες έχουν βγεί. Για να το καταφερουμε αυτό χρειαζόταν απλά ένας λογαριασμός στο opensubtitles και είμασταν έτοιμοι. Μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι αφού είδαμε το Deadpool σε Full HD ποιότητα, χωρίς κανένα κόλλημα και χωρίς κανένα πρόβλημα.

MXQ-14

2 ώρες και αρκετά pop-corn μετά αποφάσισα να περάσω στην ναυαρχίδα των προγραμμάτων που ήταν προεγκατεστημένα. Το όνομα αυτού… Kodi.

Το Kodi είναι το πολύ γνωστό XBMC το οποίο μετονομάστηκε. Μέσω αυτού κατεβάζοντας add-ons έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κυριολεκτικά ότι θέλουμε. Streaming, μουσική, ταινίες, υπότιτλοι αυτόματοι. Τα πάντα. Αρχικά λοιπόν το σετάραμε όπως θέλαμε. Για κακή μας τύχη ξαφνικά έκλεισε μόνο του. Δεν έδωσα σημασία και ξανά από την αρχή να κάνω Update τα add-ons του. Πάλι έκλεισε. Τρίτη και τέταρτη φορά, ξανά κλείσιμο μόνο του χωρίς λόγο.

MXQ-16

Όπως φαίνεται, το Kodi έρχεται προεγκατεστημένο με πάρα πολλά add-ons τα οποία κάποια το crashαρουν. Η μοναδική λύση ήταν να το απεγκαταστήσω και να το εγκαταστήσω ξανά και ο Θεός βοηθός.

Κάνωντας την εγκατάσταση με ένα clean install του Kodi, χωρίς όλα αυτά τα ανούσια add-ons, όλα δούλεψαν ρολόι και μέσα σε πολύ λίγη ώρα είχα το δίκτυο έτοιμο να δεχθεί το πρώτο stream από τον υπολογιστή μου.

Η ταινία ήταν το Star Wars. Η ποιότητα streaming απίστευτη (η παρακάτω φωτογραφία το αδικεί πολύ). Χωρίς καθόλου buffering. Το extra bonus στην υπόθεση; Δεν κάνει απλά streaming την ταινία αλλά και τους εξωτερικούς υπότιτλους από τον υπολογιστή στο Box. Αλλά ακόμα και αν δεν έχουμε υπότιτλους, έχει την δυνατότητα να ψάξει μέσω υπηρεσίας και να βρει τους κατάλληλους.

MXQ-1-2

 

 

Τελικό Συμπερασμα

Η εμπειρία μας με το MXQ Pro+ ήταν κάτι παραπάνω από καλή. Είναι ένα από τα ελάχιστα gadgets που με έχουν εντυπωσιάσει με τις δυνατότητες του, την εύκολη λειτουργία του και τα χαρακτηριστηκά του σε σχέση με την τιμή.

MXQ-7

Μοναδικά μελάνα σημεία αποτελούν οι προεγκατεστημένες εφαρμογές οι οποίες κάποιες δεν δουλεύουν σωστά out of the box και η επιλογή Update & Backup ή οποία απλά δεν κάνει τίποτα. Φυσικά τα παραπάνω δεν αποτελούν ούτε κατά διάνοια κάτι για το οποίο κάποιος δεν θα επέλεγε το συγκεκριμένο προϊόν.

Το MXQ Pro+ 4Κ αποτελεί αυτή την στιγμή την καλύτερη επιλογή για κάποιον που θέλει ένα multimedia Box για την τηλεορασή του σε χαμηλή τιμή. Η ποιότητα και τα χαρακτηρηστικά του είναι εντυπωσιακά και σε συνδυασμό με ένα air mouse και keyboard (τα οποία υποστηρίζει) αποτελεί το υπέρτατο value for money της διασκέδασης για το σπίτι σας.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Αποκτήστε το τώρα εδώ.

Share This Post