Share This Post

Frontpage / Trending / Οδηγοί

Πως να ρυθμίσετε σωστά τα Windows για μέγιστη ταχύτητα!

Windows

Σίγουρα όλοι έχετε αναρωτηθεί γιατί ο υπολογιστής (που μερικοί από εσάς χρυσοπληρώσατε) κάνει τόση πολύ ώρα να κάνει boot, ακόμα και τώρα που έχετε Windows 8.1/10! Βλέπετε άλλους να κάνουν boot σε 20-30 δευτερόλεπτα ή λιγότερο, ακόμα και με απλό σκληρό και μετά άμεση ανταπόκριση και ο δικός σας σε αυτόν τον χρόνο ακόμα φορτώνει την επιφάνεια εργασίας. Άλλοι έχουν κατανάλωση RAM αφού τελειώσει η εκκίνηση στα 0.8-1.5GB και εσείς χτυπάτε 2+GB χαλαρά στο ξεκίνημα!

Αυτός ο οδηγός θα λύσει ΟΡΙΣΤΙΚΑ το θέμα σας και θα σας δώσει αυτό που ζητάτε! Προσοχή όμως: Εξαιρείται το fast boot μέσω BIOS, που προσωπικά δεν το προτιμώ γιατί οδηγεί σε BSOD με το παραμικρό ή/και σε περιορίζει, μιας και αν χρειαστεί να μπεις στο BIOS, δεν μπορείς γρήγορα! Αφού ακολουθήσετε όλα τα βήματα, θα κάνετε boot σε 20-30 δευτερόλεπτα ακόμα και με παλιά συστήματα. Αν έχετε SSD, τότε θα κάνει ακόμα πιο γρήγορα και σίγουρα θα βλέπετε χαμηλή χρήση RAM!

Προτού ξεκινήσετε, να έχετε εγκαταστήσει όλες τις εφαρμογές που χρειάζεστε. Μερικές ρυθμίσεις από τις παρακάτω δεν θα δουλέψουν σε Windows 8.1/10 Home Edition καθώς δεν υπάρχουν καν. Μία “παράκαμψη” αυτού του προβλήματος, είναι το να ανοίξετε το services.msc (το πατάτε στην αναζήτηση των Windows) και να βρείτε τις ρυθμίσεις εκεί ή μέσω του msconfig. Στο παρόν άρθρο, θα παρουσιάσουμε τον τρόπο μέσω Local Group Policy Editor.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

1) Windows Store και οι εφαρμογές των Windows – Άχρηστα πράγματα αν δεν έχετε 2-3 pc και θέλετε να παίρνουν αυτόματα όλες τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας!
Το Windows Store καθώς και οι εφαρμογές του (πχ Εικόνες, Βίντεο κτλ) είναι άχρηστα για το 90% ενώ μπορούν να γίνουν εκνευριστικά για χρήστες που προτιμούν την αίσθηση των Windows 7. Ευτυχώς, η Microsoft μας έδωσε την (κρυφή για τα απλά μάτια) επιλογή να τα απενεργοποιήσουμε. Η απεγκατάσταση των εφαρμογών είναι πολύ εύκολη, απλά πας στην Έναρξη, δεξί κλικ σε όποια δεν θες και απεγκατάσταση.

Το Store όμως, τραβάει άσκοπα πόρους συστήματος, ειδικά αν κάνατε το λάθος να συνδεθείτε με Microsoft Account στα Windows 8.1! Η λύση είναι απλή. Δεξί κλικ στο εικονίδιο που εμφανίζεται κάτω αριστερά μόλις πάμε με το ποντίκι εκεί, αναζήτηση και πατάμε gpedit.msc. Ανοίγουμε αυτό που μας δείχνει. Πάμε στο Computer Configuration, Administrative Templates (Windows 10), Windows Components, Store. Εκεί, διπλό κλικ στην επιλογή “Turn off the Store Application” που εμφανίζεται δεξιά μόλις πατήσετε στο Store και επιλέξτε Enabled. Apply και Ok. Στα Ελληνικά, θα το βρείτε στο Ρυθμίσεις υπολογιστή, Πρότυπα διαχείρισης, Στοιχεία των Windows, Αποθήκευση ή Αποθήκη (που δεν κολλάει καθόλου αυτό το όνομα, προφανώς και είναι bug ή λάθος μετάφραση) και μετά “Απενεργοποίηση της εφαρμογής του Store”.

2) Windows Defender, το χειρότερο Antivirus που υπάρχει και τρέχει ΠΑΝΤΑ στο παρασκήνιο.
Το συγκεκριμένο antivirus, είναι ενσωματωμένο στα 8.1/10 και το χειρότερο που υπάρχει. Απενεργοποιήστε το και θα δείτε τεράστια διαφορά! Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ antivirus, αλλά αν θέλετε οπωσδήποτε να έχετε, πάρτε την δωρεάν έκδοση κάποιου τρίτου, όπως του Panda/Avast κτλ.

Για την απενεργοποίηση του, δεξί κλικ στο εικονίδιο των Windows που εμφανίζεται κάτω αριστερά μόλις πάμε με το ποντίκι εκεί, αναζήτηση και πατάμε Windows Defender. Ανοίγουμε αυτό που θα μας δείξει, πάμε στην καρτέλα Ρυθμίσεις και ξε-τσεκάρουμε την επιλογή “Ενεργοποίηση προστασίας πραγματικού χρόνου” (ασχέτως αν λέει “προτείνεται”, Microsoft είναι) και μετά “Αποθήκευση αλλαγών”. Θα σας βγάλει μήνυμα ότι δεν είστε ασφαλής κτλ, αλλά μην δώσετε σημασία. Έτσι και αλλιώς, δεν ήσασταν ασφαλής με το συγκεκριμένο Antivirus.

Σε περίπτωση που έχετε Windows 10, πιθανόν να θέλετε να το κλείσετε οριστικά, οπότε και πάτε εκεί που βρήκατε το Store (Computer Configuration, Administrative Templates, Windows Components), βρίσκετε το Windows Defender Antivirus, ανοίγετε την επιλογή “Turn off Windows Defender Antivirus”, τσεκάρετε το Enabled, Apple & Ok και είστε έτοιμοι! Στα Ελληνικά, θα το βρείτε στο Ρυθμίσεις υπολογιστή, Πρότυπα διαχείρισης, Στοιχεία των Windows, Windows Defender.

3) Ώρα για την ρύθμιση της εικονικής μνήμης
Η εικονική μνήμη των Windows, είναι πρακτικά η “δευτερεύουσα” μνήμη RAM. Είναι πολύ πιο αργή από την RAM ωστόσο και τα Windows την χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ όταν τελειώνει η διαθέσιμη RAM ή όταν αρχεία που είναι φορτωμένα στην RAM έχουν κάποιο διάστημα να χρησιμοποιηθούν. Τα Windows κάνουν αυτόματη διαχείριση της εικονικής μνήμης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το καλύτερο!
Η εικονική μνήμη αποθηκεύεται στον σκληρό (ή στον ssd) και συγκεκριμένα στο διαμέρισμα που έχετε εγκαταστήσει τα Windows (ή ήταν εγκατεστημένα). Αποθηκεύεται με το όνομα “pagefile.sys” και το μέγεθος αλλάζει συνεχώς, καθώς και συνήθως δεν πρόκειται να το δείτε το συγκεκριμένο αρχείο μέσω της Εξερεύνησης των Windows.
Πώς και πόσο θα την βάλουμε την εικονική λοιπόν; Θα πάμε στον Πίνακα Ελέγχου, Σύστημα και Ασφάλεια, Σύστημα και μετά “Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους” στα αριστερά. Πάμε στην καρτέλα “Για προχωρημένους”, πατάμε “Ρυθμίσεις”, πάλι “Για προχωρημένους”, μετά στο “Αλλαγή” και μας εμφανίζει αυτό:

Ξε-τσεκάρουμε την επιλογή “Αυτόματη διαχείριση….” και μας ξεκλειδώνει τις επιλογές “Προσαρμοσμένο μέγεθος” κτλ.

Όπως βλέπετε, έβαλα σε κόκκινο την “Προσαρμογή μεγέθους” και την “Μονάδα δίσκου”. Εδώ προσέξτε να επιλέξετε το που θέλετε να πάει το αρχείο της εικονικής μνήμης, κατά προτίμηση στο διαμέρισμα που ήταν εξαρχής και που είναι εγκατεστημένα τα Windows. Αν μπορείτε, βάλτε την εικονική μνήμη στον ssd σας, ΕΙΔΙΚΑ αν έχετε λίγη RAM (4 και κάτω δηλαδή). Στην περίπτωση μου, επέλεξα το κυρίως διαμέρισμα. Το μέγεθος ωστόσο είναι άλλη ιστορία και πάει ανάλογα με το τι χρήση κάνετε, τι τρέχετε συνήθως και πόση RAM έχετε.

Σας συμβουλεύω τα εξής:
Αν έχετε RAM από 2 Gb και κάτω:
• Αρχικό μέγεθος: 1024MB
• Μέγιστο μέγεθος: 4096MB
Αν έχετε RAM από 2 εώς 4 Gb:
• Αρχικό μέγεθος: 50% της συνολικής εγκατεστημένης μνήμης RAM
• Μέγιστο μέγεθος: 150% της συνολικής εγκατεστημένης μνήμης RAM. Σε περίπτωση που κάνετε βαριά χρήση, 200%.
Αν έχετε RAM από 4 εώς 8 Gb:
• Αρχικό μέγεθος: 2048MB
• Μέγιστο μέγεθος: 4096MB, σε περίπτωση βαριάς χρήσης 8192MB
Αν έχετε RAM από 8 εώς 12 Gb:
• Αρχικό μέγεθος: 2048MB
• Μέγιστο Μέγεθος: 4096MB, σε περίπτωση βαριάς χρήσης 8192MB
Αν έχετε RAM από 12 και πάνω, βάλτε ότι θέλετε ή αφήστε στο αυτόματο ή απενεργοποιήστε την (δεν το προτείνω).

Προσοχή: το βήμα αυτό δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο βοηθάει στην αποφυγή bug στην εικονική μνήμη που θα γεμίσει τον βασικό δίσκο μας, και στον περιορισμό χρήσης αυτής ώστε να χρησιμοποιείται παραπάνω η μνήμη RAM.

4) Ώρα για το msconfig – προϋπόθεση να έχετε εγκαταστήσει όλα τα προγράμματα που ξεκινάνε αυτόματα. Μέσω του msconfig μπορείτε να επηρεάσετε δραματικά την ταχύτητα της εκκίνησης. Για να μπούμε στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, δεξί κλικ στο εικονίδιο των Windows που εμφανίζεται κάτω αριστερά μόλις πάμε με το ποντίκι εκεί, αναζήτηση και πατάμε “msconfig”. Ανοίγουμε αυτό που μας δείχνει και πάμε στην δεύτερη καρτέλα με το όνομα “Εκκίνηση υπολογιστή” και κλικάρουμε στο “Επιλογές για προχωρημένους”. Θα μας ανοίξει αυτό:

Τσεκάρουμε την επιλογή “Αριθμός επεξεργαστών” και ανοίγουμε το slide από κάτω. Επιλέγουμε τον μέγιστο αριθμό. Αυτό το κάνουμε για να αποφύγουμε το “Core Parking”, που είναι η απενεργοποίηση πυρήνων που δεν χρησιμοποιεί το σύστημα. Μπορούμε να κάνουμε την ρύθμιση πολύ ευκολότερα και αρκετά πιο αποτελεσματικά με προγράμματα για “Core Unpark”. Ένα από αυτά είναι το “Disable CPU Core Parking Utility” της Coder Bag.

Πατάμε Οκ και πάμε στην επόμενη καρτέλα με το όνομα “Υπηρεσίες”. Τσεκάρουμε την επιλογή “Απόκρυψη όλων των υπηρεσιών της Microsoft” που έχει κάτω κάτω αν δεν ξέρουμε τι κάνουμε. Από-επιλέξτε όλες τις εφαρμογές που δεν θέλετε να ξεκινούν καθώς και όλες τις “Υπηρεσίες Update” και “Updater” κτλ. Αφήστε μόνο τους drivers για την κάρτα γραφικών και τα προγράμματα που θέλετε εσείς (πχ Razer Synapse, διάφορα Utilities ελέγχου της κάρτας γραφικών κτλ). Πατάμε “Εφαρμογή” και μετά “Οκ”. Θα σας βγάλει επιλογή για επανεκκίνηση. Όχι ακόμα, έχουμε ακόμα μία ρύθμιση.

5) Τελευταίο και σημαντικό – Windows Update
Το Update τρέχει πάντα στο παρασκήνιο και κατεβάζει αυτόματα τις ενημερώσεις. Αυτό καταντάει εκνευριστικό και κάνει το σύστημα να αργεί.
Για να το λύσουμε, πάμε στον Πίνακα Ελέγχου, Σύστημα και Ασφάλεια, Windows Update και μετά “Αλλαγή Ρυθμίσεων”. Διαλέγουμε την τρίτη επιλογή. Πατάμε Οκ και τελειώσαμε. Τώρα θα κάνουμε ενημερώσεις και θα τις κατεβάζουμε όταν και αν το θέλουμε εμείς! Κάντε επανεκκίνηση.

Ωστόσο, σε περίπτωση που έχουμε Windows 10, το παραπάνω δεν είναι δυνατόν. Πρέπει να απενεργοποιήσουμε το Windows Update Service, με ότι αυτό συνεπάγεται. και να το ενεργοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε Update το λειτουργικό μας. Για να απενεργοποιήσουμε την υπηρεσία, πάμε στο services.msc, βρίσκουμε την επιλογή “Windows Update”, διπλό κλικ, Disabled και Apply & Ok.

Δώστε προσοχή στα εξής:

α) Κάντε συχνά ανασυγκρότηση (ή αλλιώς βελτιστοποίηση), ειδικά αν έχετε σκληρό δίσκο.
β) Χρησιμοποιείτε συχνά CCleaner και μην αφήνετε τον σκληρό να γεμίσει πάνω από 80%.
γ) Ότι Antivirus και αν βάλετε, αν δεν προσέξετε θα κατεβάσετε ιούς!
Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια Antivirus και δεν έχω κολλήσει ποτέ ιό, επειδή προσέχω.
δ) Μην επιβαρύνετε τον υπολογιστή σας με adblock κτλ.
Απλά τρώνε RAM χωρίς λόγο, πέρα από την “ζημιά” που κάνουν στους Content Creators κτλ. Τα Adblock δημιουργήθηκαν με σκοπό να σταματούν τις ενοχλητικές διαφημίσεις (pop ups, ιστοσελίδα με “εκπαιδευτικό” περιεχόμενο γεμάτη με διαφημίσεις για προφανούς λόγους).
Αν θέλετε ωστόσο να αποφύγετε τις διαφημίσεις όπου σας εκνευρίζουν, ενεργοποιήστε το μόνο σε αυτές.
ε) Όσο αφορά τους περιηγητές:
• Ο Opera έχει “επιθετική” πολιτική εκκαθάρισης RAM, μόλις κλείσετε ένα παράθυρο θα απελευθερωθεί αυτόματα η αντίστοιχη RAM, ενώ αφού φορτώσει μια ιστοσελίδα και την αφήσετε.
Είναι περιηγητής με έμφαση στην οικονομία πόρων.
• Ο Chrome έχει και αυτός πολιτικής εκκαθάρισης RAM αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο.
Είναι περιηγητής με έμφαση στις επιδόσεις και αυτό το αναδεικνύουν οι επιλογές προφόρτωσης ιστοσελίδων ενώ τις αναζητείτε και προφόρτωσης ιστοσελίδων που επισκέπτεστε συχνά, ενώ δεν “καθαρίζει” την RAM που χρησιμοποιεί όταν κλείνετε μία καρτέλα που κάποια στιγμή θα ξανανοίξετε (χρησιμοποιεί πρόβλεψη).
• Ο Firefox δεν κάνει τίποτα από αυτά, με την διαφορά να την κάνει ο Firefox Quantum που κλίνει προς την πλευρά του Chrome.
στ) Η καλή συντήρηση σε ένα σύστημα είναι το πιο σημαντικό.
Αν κάνετε format ή/και περάσετε τις παραπάνω ρυθμίσεις, αν δεν κάνετε συντήρηση, σε δύο μήνες θα τρέχει σαν χελώνα.
ζ) Τα Windows 8.1/10 κάνουν ΠΑΝΤΑ ένα “μίνι” fast boot, απλά δεν είναι τόσο γρήγορο.
Είναι γνωστό ως Hybrid Sleep ή Hibernation. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα δείτε μετά από καιρό την χρήση RAM να εκτοξεύεται σε 1,2 και 3 Gb. Αυτό λύνεται με μια “καθαρή” εκκίνηση.

Αν θέλετε να κάνετε “καθαρή” εκκίνηση, δηλαδή να διαγραφτούν όλα τα αρχεία που έχουν αποθηκευμένα τα Windows για να ξεκινούν γρήγορα, τραβήξτε μια επανεκκίνηση (δεξί κλικ στο εικονίδιο, τερματισμός λειτουργίας ή έξοδος και μετά Επανεκκίνηση) ή ανοίξτε μια γραμμή εντολών ως διαχειριστής και πατήστε την εξής εντολή για να απενεργοποιήσετε το σύστημα σας:
shutdown -s
Σε λιγότερο από ένα λεπτό, τα Windows θα κλείσουν και την επόμενη φορά που θα ανοίξετε τον υπολογιστή σας θα κάνει “καθαρή” εκκίνηση. Αν θέλετε να ορίσετε εσείς το σε πόσο χρόνο πατήστε την εξής εντολή:
shutdown -s -t 60
Στην θέση του 60 βάζετε όποιον αριθμό θέλετε εσείς και μετριέται σε δευτερόλεπτα. Πχ για μία ώρα θα βάλετε 3600. Η συγκεκριμένη εντολή θα σας φανεί χρήσιμη και αν θέλετε να το κλείσετε πχ σε 2 ώρες αφού κατεβάσει κάτι και εσείς θα λείπετε!

Υπάρχει επιλογή για απενεργοποίηση του, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξετε, ΕΚΤΟΣ αν έχετε SSD και σας ενδιαφέρει το ζήτημα εγγραφών, μιας και στο Fastboot γίνονται πολλά GB εγγραφών κάθε φορά που απενεργοποιείτε ή επανεκκινείτε το σύστημα σας! Για να το απενεργοποιήσετε, ψάξτε στην αναζήτηση των Windows την λέξη “cmd”, κάντε δεξί κλικ και πατήστε στην επιλογή “Run as Administrator”. Επιβεβαιώστε τα δικαιώματα με “Yes”.
Στο νέο παράθυρο της γραμμής εντολών, πατήστε την εξής εντολή:
powercfg.exe /hibernate off
Αν θέλετε να το ξαναενεργοποιήσετε, πατήστε την εξής εντολή:
powercfg.exe /hibernate on

η) Δώστε προσοχή να έχετε εγκατεστημένους τους Drivers και τα τελευταία BIOS στην μητρική σας. 
Ειδικά τους Chipset Drivers (εξαιρετικά σημαντικοί για Ryzen) και τους GPU Drivers, οι οποίοι βοηθούν δραματικά στην αύξηση επιδόσεων του συστήματος σας.

Share This Post

5 Comments

 1. Σημαντικο αρθρο! Μπραβο ρε παιδια για την προσπαθεια!

  Reply
 2. re paidia gia to gpedit.msc dn mopou brikei apotelesmata kamia boitheia?

  Reply
  • Τι εννοεις? Πατας στο search και δε βγαζει τιποτα?

   Reply
 3. “προσωπικά δεν το προτιμώ γιατί οδηγεί σε BSOD με το παραμικρό!” εεε, όχι

  Εκκίνηση σε 4.5 δεύτερα, SSD βεβαίος

  Reply
 4. Παρόλο που ανοίγω γρήγορα, έκανα και τα παραπάνω βήματα. Άραγε θα ανοίγει μόνος του σε λίγο 😛 .

  Reply

Leave a Reply