Mafia III - Review

Share This Post

Frontpage / GameReviews / Gaming

Mafia III – Game Review

Mafia III - Game Review

Στην παρακάτω κριτική δεν υπάρχει κάποιο Spoil ή οτιδήποτε που δεν έχει παρουσιαστεί είτε από την ίδια την 2k είτε από κάποιον youtuber με early access στην ps4 version του τίτλου.

Το Mafia III είναι ο τελευταίος Open World τίτλος της 2k σε συνεργασία με την Hangar 13. Κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου στην τιμή των 50 ευρώ για Playstation 4, Xbox One και PC. Οι προσδοκίες όλων για αυτό το παιχνίδι ήταν αρκετά αν όχι πολύ υψηλές, κάτι το οποίο διαψεύστηκε από το ίδιο το παιχνίδι, πάντα αναφερόμενος στο PC port καθώς δεν πρόκειται για έκδοση αλλά για ξεκάθαρη μεταφορά του τίτλου από κονσόλα.

Mafia III

Ιστορία

 

Προϊδεασμένοι από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς Mafia, όλοι περιμέναμε μια καθηλωτική, ή τουλάχιστον ικανοποιητική ιστορία. Στο Mafia ΙΙΙ, καλούμαστε να ζήσουμε ως ο Lincoln Clay, βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ και ταυτόχρονα έγχρωμος σε μια κοινωνία που την χαρακτηρίζει ο ρατσισμός της. Καθώς το district οπού κατοικούν οι ομογενείς του το ξεπέφτει στα χέρια μιας νέας μαφίας , μετά την επιστροφή του από το Βιετνάμ, ο πρωταγωνιστής μας μαζί με την παρέα του οργανώνει ένα heist για να μπορέσει να βοηθήσει τους φίλους του να ξεχρεώσουν. Τα πράγματα όμως παίρνουν μια περίεργη πλοκή καθώς ο δανειστής και Mob Boss της πόλης Sal Marcano εμφανίζεται σε ένα πάρτυ για να λάβει το μερίδιό του μαζί με τον γιο του και κολλητό του Lincoln, Giorgi Macano. Την ιστορία αφηγούνται ο Father James, ο υπεύθυνος ιερέας του ορφανοτροφείου στο οποίο μεγάλωσε ο Lincoln, ο φίλος του και υπάλληλος της CIA John Donovan και ο Jonathan Maguire, υπάλληλος του FBI που ανέλαβε την υπόθεση του πρωταγωνιστή. Η πλοκή του παιχνιδιού βασίζεται για ακόμα μια φορά περισσότερο στις δικές σας αποφάσεις παρά στα standard events του παιχνιδιού. Ως μεγάλος fan των story driven παιχνιδιών λάτρεψα το story σαν γενικό concept. Στην συνέχεια του παιχνιδιού γνωρίζεις 3 νέους χαρακτήρες οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να κάνεις δική σου την πόλη με αντάλλαγμα αυτοί να διαχειρίζονται τα διάφορα Districts. Όπως έγινε γνωστό από διάφορα gameplay videos, τα 3 αυτά underbosses, η Cassandra, ο Burke και φυσικά ο Vito από το Mafia 2 αλλάζουν την στάση τους απέναντι σου αναλόγως με τις επιλογές σου. Αν οι χαρακτήρες δυσαρεστηθούν με τις επιλογές σου ή με την στάση σου απέναντι τους, θα χρειαστεί να τους σκοτώσεις. Αν για παράδειγμα δεν δώσεις σε κάποιον κανένα district ή του δώσεις τα “αρχηγία” ή rackets ενός district και μετά δώσεις το district σε άλλο underboss εκνευρίζονται αρκετά. Ταυτόχρονα, αυτός που θα λάβει πρώτος και δεύτερο district ή το πιο ακριβό, με το όνομα French Ward, θα θεωρείται πλέον πιστός και πολύ δύσκολα θα σε εγκαταλείψει. Προσωπικά δεν σκότωσα κανένα underboss και αποτέλεσε τεράστια ανακούφιση το γεγονός πως είχα έναν πιο ελαφρύ σε κλίμα τερματισμό από άλλο κόσμο ή κάποια άλλα saves που είχα προκειμένου να διαπιστώσω αν όντως υπήρχαν διαφορές σύμφωνα με τις επιλογές. Τα story missions και όχι τα open world είναι αρκετά ενδιαφέροντα και σε τοποθεσίες που καθώς περνούσα δίπλα έλεγα: “Αν δεν έχει boss εδώ είναι πολύ κρίμα”. Σε γενικές γραμμές ένα story με τα πάνω και τα κάτω του, σίγουρα όμως με αρκετό ενδιαφέρον.

Ο Lincoln θα θεωρούταν από πολλούς ένας χαρακτήρας ψυχρός και ακατάλληλος για έναν τέτοιο ρόλο. Πράγματι στην αρχή έτσι φαίνεται αλλά μέσα από τα πάθη του και από τα λάθη του μαθαίνει. Εμφανίζεται η ανθρώπινη πλευρά του βετεράνου στρατιώτη. Ο χαρακτήρας έχει συναισθήματα από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, αν και αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων δεν αποτυπώνονται πάντα άρτια ή επιθυμητά. Δεν είναι υπερβολικός σε κανέναν τομέα έκφρασης. Είναι δίκαιος και τίμιος ή τουλάχιστον αυτή την πλευρά είδα στην δική μου εξέλιξη της ιστορίας και μπορώ να πω πως μου άρεσε αρκετά η ειλικρίνεια του και η απλότητα στις σκέψεις του. Ο Lincoln είναι ο άνθρωπος που δεν χρησιμοποιεί πλάγια μέσα, αλλά επιτίθεται κατευθείαν στο κέντρο. Το μεγάλο προσόν του χαρακτήρα πάντως σίγουρα έτσι όπως προβάλλεται από τους συμπρωταγωνιστές του είναι η δύναμή του και ικανότητά του να χειρίζεται όπλα.

Mafia III

Mafia III

Optimization

 

Πολλά είναι αυτά που πρέπει να λεχθούν σε αυτόν τον τομέα. Καταρχήν το έτος 2016 και captured 30 fps κατά το launch είναι δύο πράγματα που δεν πάνε μαζί. Το θέμα αυτό προσωπικά το διόρθωσα πριν κυκλοφορήσει το patch μέσα από ένα file του παιχνιδιού. Πριν αναφερθώ στα in game προβλήματα, αξίζει να αναφερθεί πως οποιεσδήποτε αλλαγές από το Nvidia Control Panel ή το αντίστοιχο της AMD σχετικά με τα φίλτρα του παιχνιδιού δεν προσφέρει καμία απολύτως αλλαγή στο performance ή στην οπτική ποιότητα. Ας ξεκινήσουμε από κάτι γενικό και θα φτάσουμε σε πιο ειδικά προβλήματα και λεπτομέρειες. Καταρχήν, το παιχνίδι όπως ανέφερα και στην εισαγωγή είναι ένα Port. Τι εννοώ; Το παιχνίδι είναι η πλήρης αντιγραφή του τίτλου από τις κονσόλες στο PC.  Επίσης, να τονίσω πως όλα τα παρακάτω προβλήματα δεν δικαιολογούνται για κανέναν λόγο καθώς το παιχνίδι δεν παίζει native 1080p αλλά upscaled 720p όπως αντιλήφθηκα με ένα άνοιγμα του Steam Community in game. Όπως εύκολα διαπίστωσα, η διαφορές ανάμεσα στα low και τα ultra είναι απειροελάχιστες, και αυτό καθιστά αδύνατο κάποιος που πληρεί τα minimum requirements να παίξει τον τίτλο στα low 40-60 fps. Το motion blur, ακόμα και όταν το αφαίρεσα παρέμενε αισθητά ενοχλητικό ενώ το Anti – Aliasing όσο πιο ψηλά το έβαζα, τόσο πιο θολή γινόταν και η εικόνα. Απίστευτα ενοχλητικό υπήρξε το γεγονός πως τα αυτοκίνητα εμφανίζονταν από 5 ως και 25 μέτρα και πολλές φορές δεν μπορούσα καν να τα αποφύγω για να μην τρακάρω. Τα textures είναι υπερβολικά θολά και δυστυχώς εκτός από αυτό υπήρχαν και ακόμα περισσότερα μικροπροβλήματα με τα ποικίλα graphics features. Για παράδειγμα, το mirror quality είναι άθλιο όπως συμπεραίνει κανείς από τα διάφορα memes και gifs που κυκλοφόρησαν με τον Lincoln να κοιτάζει τον καθρέφτη και να εμφανίζεται η πλάτη του με αρκετή καθυστέρηση. Το reflection quality, από τα hoods των αυτοκινήτων μέχρι το νερό είναι για ακόμη μία φορά μέτρια και τα reflections θολά. Το render distance σε αρκετές περιπτώσεις είναι ξεκαρδιστικό αλλά προσωπικά έζησα οδυνηρές καταστάσεις εξαιτίας αυτών των προβλημάτων. Καταρχήν, το παιχνίδι έκανε reset τα saves μου δύο φορές. Το γιατί δεν το ξέρω. Όταν έφτασα στην προτελευταία αποστολή, έπεσα “θύμα” του κόσμου και βρέθηκα σε ragdoll κάτω από τον κόσμο για περίπου 2 λεπτά. Όταν έκανα respawn, βγήκα στην μέση του παιχνιδιού. Την άλλη φορά, επειδή το cloud δεν έκανε σωστά την δουλειά του απλώς γύρισα 2 missions πίσω. Όπως θα δείτε και σε φωτογραφίες παρακάτω, ο τίτλος σίγουρα επιφέρει βελτιώσεις στον τεχνικό του τομέα και είναι νομίζω καιρός οι Developers να καταλάβουν πως καλύτερα να καθυστερούν και να παραδίδουν κάτι έτοιμο παρά να πλασάρουν τα patch που ουσιαστικά δεν διορθώνουν τίποτα. Τέλος κάτι εξίσου αστείο εν μέρη με τα προηγούμενα είναι το γεγονός πως μπορείς να πυροβολήσεις κάποιον οδηγό μέσα από το τζάμι, αυτός θα πεθάνει αλλά το τζάμι θα μείνει άθραυστο.

Mafia III

Mafia III

Mafia III

Mafia III

Mechanics

 

Τα Mafia παιχνίδια ανέκαθεν ξεχώριζαν για το shooting τους και το Driving. Στον συγκεκριμένο τίτλο, ευχαριστήθηκα το driving σε μεγάλο βαθμό καθώς ακόμα και σαν άχρηστος μπορούσα να οδηγήσω χωρίς να τρακάρω σε αντικείμενα που προϋπήρχαν στον χάρτη και δεν έκαναν spawn στα 5 μέτρα. Το shooting το περίμενα λίγο πιο ομαλό αλλά ήταν ικανοποιητικό. Τι εννοώ με το ικανοποιητικό όμως απέχει πολύ από την Shooting εμπειρία. Με την λέξη ικανοποιητικό περιγράφω την συμπεριφορά των όπλων κατά τους πυροβολισμούς και τα reload animations. Το shooting experience θα το περιέγραφα περισσότερο σαν “περίπατο” καθώς σε ένα από τα saves τερμάτισα στο hard απλά με ένα πιστόλι με σιγαστήρα, και πιστέψτε με δεν είμαι κανένας επαγγελματίας. Τι θέλω να πω; Πως η AI δεν ανταποκρίνεται στα standards του PC. Οι npcs πυροβολούν αρκετά αργά, αργούν να σε αντιληφθούν και όταν το κάνουν αργούν να αντιδράσουν. Επιπρόσθετα, το οπτικό τους πεδίο περιορίζεται στα 10 περίπου μέτρα, το οποίο για ακόμη μια φορά φαίνεται κωμικό. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές, που θα πεθάνετε αφού έχετε αδειάσει έναν γεμιστήρα πάνω στον εχθρό ενώ αυτός θα σας πάρει one shot με πιστόλι ή shotgun. Ο τρόπος με τον οποίο προμηθεύεσαι τα όπλα και τα αυτοκίνητα είναι τόσο πρωτότυπος όσο και ευφάνταστος και το γεγονός πως κάθε φορά που πεθαίνεις χάνεις τα μισά σου λεφτά αν δεν τα αποθηκεύσεις το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον. Λάτρεψα τα μικρά εικονίδια που εμφανίζονται στην άκρη του δρόμου έναντι του GPS για να σε καθοδηγήσουν όπως επίσης και τα takedowns. Τα animations ανέρχονται σε 5 αλλά παρόλα αυτά παραμένει απίστευτα ικανοποιητικό. Τα open world missions στα οποία αναφέρθηκα πιο πάνω είναι πολύ επαναλαμβανόμενα αλλά τα διαφορετικά locations σε κάνουν κατά κάποιο τρόπο να το ξεχνάς. Ένα ακόμα παράπονο είναι το γεγονός πως τα animations στις ανακρίσεις και στα Missions που παίρνεις κάποιο racket στην κατοχή σου είναι πάντα τα ίδια. Εντύπωση μου έκανε το γεγονός πως το κάθε underboss σου προσφέρει διαφορετικά όπλα σε αντάλλαγμα με ένα district έτσι ώστε πάλι καλείσαι να επιλέξεις ποιος σε βολεύει κάθε φορά περισσότερο και ποιος ταιριάζει με το gameplay style σου.

Mafia III

Μουσική

 

Δεν γίνεται στον συγκεκριμένο τίτλο να μην δημιουργήσω μια ξεχωριστή κατηγορία μόνο για το soundtrack. Προσωπικά θεωρώ πως όχι μόνο περιγράφει την εποχή στην οποία διαδραματίζεται το παιχνίδι αλλά πολλές φορές εξέφραζε όσα ο χαρακτήρας δεν μπορούσε. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά το soundtrack αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του παιχνιδιού.

Γενικά Σχόλια

 

Για την τιμή των 49,99€ στο Steam, το παιχνίδι αξίζει αν έχετε έναν υπολογιστή πάνω από τα reccomended system requirements και δεν σας απασχολούν τα τεχνικά προβλήματα αλλά αναζητάτε ένα καλό open world story παιχνίδι. Το παιχνίδι δοκιμάστηκε σε μια gtx 970 και σε μια gtx 1080 και υποθετικά η 970 είναι ισάξια της 780 που είναι στα recommended αλλά σταθερά 60 fps δεν κατάφερε ούτε ανάμεσα medium high. Τεράστιος κόσμος για εξερεύνηση, ρεαλιστική αναπαράσταση της πόλης και της κοινωνίας της Νέας Ορλεάνης το 1970, σίγουρα ένα εξαιρετικό soundtrack, ένα story εκδίκησης με αρκετό ενδιαφέρον καθιστούν αυτόν τον τίτλο Must Play αν δεν σας αφορούν τα τεχνικά προβλήματα.

Mafia III

Mafia III

Αξίζει τελικά;

 

Εξαρτάται. Παραβλέποντας τα προβλήματα και κοιτώντας την ιστορία και τα missions βλέπουμε δύο πράγματα. Μια δυνατή ιστορία και πολλές επαναλήψεις. Τα τεχνικά προβλήματα προσωπικά δεν μπόρεσα να τα παραβλέψω και αυτό κυρίως λόγου του πλήθους τους. Θέλετε 1080p Ultra Settings 60 fps; Δεν είναι εφικτό με κάτι χαμηλότερο από μια rx 480, gtx 1060 ή 980 και αυτές πάλι με συμβιβασμούς. Δεν ήταν έτοιμος τεχνικά ο τίτλος και δεν θεωρώ πως έπρεπε να κυκλοφορήσει σε αυτή του την κατάσταση. Προτείνω να κάνετε υπομονή μέχρι να γίνει κάποια αξιοπρεπής έκπτωση στον τίτλο ή μέχρι να τελειοποιηθεί πλήρως, κάτι το οποίο δεν νομίζω πως θα συμβεί. Στην τωρινή του κατάσταση το προτείνω σε όσους θέλουν μόνο το story ή έχουν μια 1070 μέσα στο σύστημά τους.

Mafia III

Mafia III

Αξιολόγηση

 

Σε γενικές γραμμές, το Mafia III είναι ένα ευχάριστο shooting, Open World και Story Driven παιχνίδι. Πολλά είναι τα στοιχεία που το καθιστούν unplayable. Ωστόσο, ένα δυνατό σενάριο εκδίκησης, ο ρατσισμός και η αναπαράσταση εκείνης της εποχής μέσα από έναν έγχρωμο σίγουρα είναι κάτι το πρωτοφανές και ενδιαφέρον. Οι Developers απλά παράτησαν την PC version και νομίζουν πως όλοι εμείς οι PC gamers δεν θα αντιδράσουμε με αυτά που μας παραδίδουν. Σίγουρα περιμέναμε κάτι πολύ ανώτερο τεχνικά αλλά το story παρουσιάζει αρκετές δυνατότητες από την πλευρά της 2k.

Mafia III

 

Share This Post