Share This Post

Frontpage / Hardware

PC vs Κονσόλες: Ένας αιώνιος πόλεμος

PC vs Κονσόλες: Ένας αιώνιος πόλεμος

Ως παντοτινοί θαυμαστές του PC gaming εδώ στο PC Building GR, σας παρουσιάζουμε μια αιώνια διαμάχη. PC ή κονσόλες; Το PC gaming είναι στα ύψη του. Και πραγματικά, αξίζει.

Ας δούμε και γιατί.

Τιμή

Το PC gaming παραμένει ακριβό. Οι κονσόλες κυμαίνονται γύρω στα 300 ευρώ. Πλάκα πλάκα δεν μπορείς να φτιάξεις κάποιον αξιόλογο υπολογιστή σε αυτήν την τιμή.

dsc01005-100675954-orig

Οι τιμές έχουν πέσει αρκετά και με λίγη έρευνα χτίζεις έναν αξιοπρεπέστατο υπολογιστή με 500 ευρώ.

Ιδιαίτερα έχουν πέσει οι τιμές στις κάρτες γραφικών. Με περίπου 200 ευρώ παίρνεις μια καρτα γραφικών που πατάει όλες τις τρέχουσες κονσόλες.

Εντάξει σίγουρα το πλέον βρίσκεις φτηνό hardware. Αλλά και πάλι είναι ακριβό σε σύγκριση με τις κονσόλες. Αξίζει πιο πολύ για τους gamers.

Αναβαθμισημότητα 

Γιατί άραγε ξοδεύουμε 500 ευρώ σε κινητά που δεν θα κρατήσουμε και περιμένουμε τις κονσόλες να κρατήσουν για πολύ καιρό; Οι κονσόλες αρχίζουν να χρησιμοποιούν την στρατηγική που έχει εδώ και χρόνια το PC. Περισσότερες και πιο δυνατές κονσόλες θα ανακοινώνονται κάθε δύο ή τρία χρόνια.

Αλλά δεν μπορείς να αναβαθμίσεις μια κονσόλα ουσιαστικά. Είναι μια πλατφόρμα. Δεν γίνεται να ανοίξεις το PS4 και να το βάλεις μια νέα GPU.

xbox-scorpio-100665974-large

Ο υπολογιστής σίγουρα είναι η πιο ακριβή λύση, άλλα μπορείς να ακολουθήσεις ένα μονοπάτι αναβαθμίσεων. Ένας επεξεργαστής μπορεί να κρατηθεί μέχρι και πέντε χρόνια. Το ίδιο περίπου και μια κάρτα γραφικών. Όλα τα άλλα αντικαθίστανται μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Και πάλι δεν είμαι σίγουρος εάν θα δούμε κι’άλλες εκδόσεις των PS4/Xbox One σύντομα.

Exclusives

Η μεγάλη καραμέλα για τις κονσόλες είναι τα exclusives. Όμως μπορώ να ανοίξω το Steam και να βρώ εκατοντάδες exclusives για τον υπολογιστή.

favoriteembellishedamethystinepython

Όλοι έχουμε αυτόν τον φίλο που θα το θέσει αυτό, “Το PC δεν έχει exclusives”.

Είναι ένα περίεργο επιχείρημα όχι και πολύ σωστά δομημένο. Πιο πολύ θα ταίριαζε “Το PC δεν έχει exclusives που θέλω να παίξω”. Υπάρχουν παρά πολλά PC exclusives.

Παιχνίδια στρατηγικής υπάρχουν μόνο στον υπολογιστή, αν εξαιρεθεί το Halo Wars.

Συμβατότητα παιχνιδιών

Με το που αγοράσεις ένα παιχνίδι για τον υπολογιστή σου ανήκει για πάντα. Όσους υπολογιστές και αν αλλάξεις το παιχνίδι σου θα είναι εδώ για εσένα.

Το PC gaming έχει 40 χρόνια ιστορίας. Στο Steam συχνά βγαίνουν σε έκπτωση κλασσικά arcade παιχνίδια. Ξέχασα να αναφέρω όλα τα console emulators.

dosbox-100539291-large

Για να παίξει κάποιος με Playstation 4, τα παιχνίδια του Playstation 3 θα πρέπει να δίνει 20 ευρώ τον μήνα.

Εκπτώσεις και δωρεάν παιχνίδια

Για όσους δεν τους αρέσουν τα κλασσικά παιχνίδια υπάρχουν καλά νέα. Είναι πιο οικονομικό να είσαι PC gamer και να αγοράζεις νέους τίτλους. Οι τιμές πέφτουν αστραπιαία και παραμένουν στο ίδιο επίπεδο.

Επίσης οι περίφημες εκπτώσεις του Steam θα σου διευκολύνουν το πορτοφόλι. Αλλά δεν είναι και οι μόνες εκπτώσεις. Το Green Man Gaming και το Humble έχουν εκπτώσεις σε καθημερινή βάση.

steam-summer-sale-100314088-large-1

Τα free-to-play παιχνίδια είναι αμέτρητα και μερικά είναι από τα πιο διάσημα στον κόσμο, όπως το Dote 2, το League of Legends και το Team Fortress 2.

Λεπτομέρειες

Σε ζαλίζει το κλειδωμένο Field of View στις κονσόλες; Το FOV στα περισσότερα παιχνίδια στον υπολογιστή μπορεί να προσαρμοστεί μέχρι και 100 μοίρες.

Δεν σου άρεσε ένα παιχνίδι; Το Steam και το Origin προσφέρουν refunds εφόσον πληροίς κάποιες προϋποθέσεις.

Ευκαμψία στον έλεγχο

Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο είναι πιο ακριβή και πιο εύκολα για έναν νέο gamer.

169901_5a56694919080128fa0ea2fbdbadd2e6

Αλλά υπάρχουν πολλά παιχνίδια στο υπολογιστή που παίζουν καλύτερα με ένα controller, όπως το Dark Souls 3 και το Assasins’s Creed.

Ο υπολογιστής είναι αναγκαίος

Φτάσαμε στο τέλος. Για πολλούς ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος, είναι κομμάτι της ζωής τους. Ο υπολογιστής έχει άπειρες δυνατότητες σε αντίθεση με τις κονσόλες η οποίες επικεντρώνονται αποκλειστικά στο gaming. Στον κόσμο που υπάρχει το Chromecast και το Steam Link τι να την κάνεις την κονσόλα.

dellxps27_primary-100046494-large

Επίλογος

Το PC gaming όντως έχει τα προβληματάκια του ακόμη. Ατελείωτο troubleshoot σε forums και προβλήματα με το λογισμικό. Ναι δεν είναι για όλους το PC αλλά είναι πιο προσβάσιμο από το παρελθόν.

Share This Post

Leave a Reply