Share This Post

Frontpage / Software / Οδηγοί

Οι καλύτεροι Music Players για Windows

Music Players

Ένα άρθρο από τον Νικόλαο Μαρκόπουλο

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός, πριν πολλά χρόνια, οι μουσικές μου ακροάσεις βασίζονταν στο ραδιόφωνο και στις κασέτες. Μεγαλώνοντας μου επετράπει η πρόσβαση στο πικάπ και τους δίσκους βινυλίου του πατέρα μου. Σιγά σιγά άρχισα να αποκτώ τους δικούς μου δίσκους και κατόπιν τα CD’s. Γνωρίζω πως όλα αυτά σήμερα ακούγονται κάπως εξωτικά! Χρόνια τώρα η “δισκοθήκη” μου δεν είναι τίποτα άλλο από μια ευμεγέθη βάση δεδομένων ψηφιακών αρχείων και ο ηλεκτρονικός μου υπολογιστής αποτελεί το μέσο για τις μουσικές μου ακροάσεις.    

Για να χρησιμοποιήσουμε το pc μας ως μουσική πηγή χρειαζόμαστε κάποιον audio player, ένα πρόγραμμα δηλαδή ικανό να αναπαράγει τα μουσικά αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σκληρό μας δίσκο. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε κάποια τέτοια προγράμματα, τα υπέρ ή τα κατά τους και να καταλήξουμε, αν αυτό είναι δυνατό, στο καλύτερο για κάθε χρήση.

Καταρχάς να ξεκινήσω λέγοντας πως όλα τα λειτουργικά συστήματα περιλαμβάνουν έναν audio player, όμως αυτός θα μπορούσε να ικανοποιήσει μόνο τον χρήστη που έχει ελάχιστες απαιτήσεις από ένα τέτοιο λογισμικό. Ένας πραγματικός music player πρέπει να έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: να είναι ποιοτικός ως προς την αναπαραγωγή και άμεσος και βολικός ως προς τη χρήση. Επίσης για να περιορίσουμε το εύρος της αναζήτησης θα ασχοληθούμε μόνο με λογισμικό συμβατό με Windows, που αφορά άλλωστε τους περισσότερους από μας, το οποίο θα πρέπει να διατίθεται δωρεάν. Δεν ήταν λίγες οι επιλογές μας. Βρήκαμε αρκετούς Music Players, δοκιμάσαμε κάποιους, διαλέξαμε τους τρεις κατά τη γνώμη μας καλύτερους και τους παρουσιάζουμε αναλυτικά.

1) MUSIC BEE

Music Players

https://getmusicbee.com/

Ομολογώ πως δε γνώριζα καν την ύπαρξή του μέχρι  πριν λίγο καιρό, όταν κάποιος φίλος μου αποκάλυψε πως τον χρησιμοποιεί και είναι απόλυτα ευχαριστημένος. Μπήκα λοιπόν στο site και κατέβασα το αρχείο εγκατάστασης. Ο ιστότοπος είναι σύγχρονος σε εμφάνιση και λειτουργικός ενώ περιλαμβάνει forum για τους χρήστες και add ons για το πρόγραμμα. Με το πέρας της εγκατάστασης μου ζητήθηκε αν θέλω να προσθέσω τους φακέλους που περιέχουν τα μουσικά μου αρχεία, όπως κι έκανα. Η διαδικασία αυτή θέλει το χρόνο της, ανάλογα πάντα με το συνολικό όγκο των αρχείων και την ταχύτητα του δίσκου μας. Κατόπιν έτρεξα το music bee για πρώτη φορά.

Μία λέξη μπορεί να περιγράψει την αντίδρασή μου, ΔΕΟΣ. Άρχισα την περιήγηση στο πρόγραμμα και σχεδόν χάθηκα. Αν κάνω ένα  αναλυτικό review για το Music Bee θα χρειαστώ μία εβδομάδα τουλάχιστο. Σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις ό,τι μπορείς να φανταστείς και να το κάνεις με περισσότερους από έναν τρόπους.  Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά και απαραίτητα.

Music Players

Η “μέλισσα” μας επιτρέπει εκτός από το direct sound να επιλέξουμε ως έξοδο ήχου wasapi ή asio (για όσους έχουν κάρτα ήχου που υποστηρίζει asio οδηγούς) παρακάμπτοντας έτσι τον μίκτη των windows ώστε να έχουμε πολύ ανώτερο ηχητικό αποτέλεσμα. Μας επιτρέπει να προσθέσουμε δίσκους που υπάρχουν στο τοπικό μας δίκτυο και να διαχειριστούμε το υλικό τους. Υπάρχει ευδιάκριτο “search box” στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου, τα αποτελέσματα  της αναζήτησης είναι σχεδόν ακαριαία. Οι επιλογές στην ταξινόμηση των τραγουδιών περιλαμβάνουν όλα τα γούστα: κατά καλλιτέχνη, άλμπουμ, τραγούδι, είδος μουσικής, αλφαβητικά κτλ. Έχουμε φυσικά τη δυνατότητα να φτιάξουμε εύκολα playlists, να προσθέσουμε την προσωπική μας βαθμολογία (rating) στα τραγούδια αλλά και να τροποποιήσουμε τα tags τους (manual ή με τη χρήση του autotag αρκεί ο υπολογιστής να έχει πρόσβαση στο internet). Αυτόματα το πρόγραμμα κρατά σαν playlist τα κομμάτια που παίχτηκαν πιο πρόσφατα και αυτά που έχουν παιχτεί περισσότερες φορές.

Στον τομέα του ήχου, λόγω wasapi ή asio, ο player δίνει αυτούσιο το υλικό και είναι θέμα του hardware που διαθέτουμε (κάρτα ήχου, dac, ηχεία, ακουστικά κτλ) η σωστή αναπαραγωγή. Επίσης διαθέτει ένα equalizer με 10 ή 15 μπάντες και έτοιμα profiles. Δοκίμασα το loudness και μπορώ να πω πως με άφησε ικανοποιημένο. Υπάρχει και η δυνατότητα των dsp plugins για επεμβάσεις που ίσως να θέλει να κάνει ο χρήστης. Μέσω plugin μπορούμε να προσθέσουμε και vst.

Music Players

Τα extra features του Music Bee είναι εντυπωσικά. Έχουμε πρόσβαση σε φωτογραφίες και στοιχεία των καλλιτεχνών, όπως επίσης μπορούμε να δούμε τους στίχους του κομματιού που αναπαράγει ο player την κάθε στιγμή. Μπορούμε να συνδεθούμε στο λογαριασμό μας στο soundcloud, σε διάφορους ιντερνετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και να πάρουμε πληροφορίες για τις επερχόμενες συναυλίες.

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε την λειτουργία autoDJ, την δυνατότητα για cd ripping αλλά και μετατροπή μουσικών αρχείων σε άλλο format, την αλλαγή της εμφάνισης μέσω skin που κατεβάζουμε από την ιστοσελίδα αλλά και τον έλεγχο του προγράμματος από android εφαρμογή. Αυτό το τελευταίο το δοκίμασα και μπορώ να πω πως λειτουργεί άψογα, είναι η πιο βολική remote συσκευή για media player που έχω δοκιμάσει ποτέ.

Συμπερασματικά ο Music Bee είναι ένας player που οι δυνατότητές του ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις του μέσου χρήστη και είναι highly recommended από μας.

 

2) Media Monkey

Music Players

http://www.mediamonkey.com/

O Μedia Μonkey είναι ένας Music Player γνωστός εδώ και χρόνια, δεν ξεχνάμε άλλωστε πως λάνσαρε και το δικό του μη απωλεστικό αλγόριθμο συμπίεσης μουσικών αρχείων .ape (κάτι αντίστοιχο του .flac). Ο ιστότοπος του είναι τυπικός και παλαιότερης αισθητικής όμως βρίσκεις αυτό που χρειάζεσαι. Ο player διατίθεται σε δύο εκδόσεις, τη δωρεάν και την gold. Κάναμε χρήση μόνο της πρώτης αφού έτσι κι αλλιώς η pro δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. Όπως και στον Music Bee έτσι κι εδώ όταν τελείωσε η εγκατάσταση, κατά το σετάρισμα του προγράμματος, δηλώσαμε τους φακέλους που περιέχουν τα audio files μας. Πάμε λοιπόν να δούμε τον “πίθηκο”.

Music Players

Ο Media Monkey είναι πιο λιτός σε σχέση με τον Music Bee, όμως από την άλλη είναι πιο άμεσος και βολικός. Δε σε μπερδεύει με πολλά tabs και η πρόσβαση στη δισκοθήκη είναι παιχνίδι. Η αναζήτηση κι εδώ είναι ουσιαστικά ακαριαία, μέσω του search box. Υπάρχει η δυνατότητα να παρέμβουμε στα tags των τραγουδιών, να τα βρούμε αν τυχών δεν τα έχουμε, όπως επίσης να βρούμε φωτογραφίες και εξώφυλλα. Φυσικά μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας playlist, να βαθμολογίσουμε τα κομμάτια μας με βάση το προσωπικό μας γούστο αλλά και να βρούμε τους στίχους.

Όσον αφορά τον ήχο υπάρχει η επιλογή το wasapi output και με αυτό τον τρόπο δεν γίνεται καμία παρέμβαση στη ποιότητα των κομματιών από το πρόγραμμα ή το λειτουργικό μας. Υπάρχει επίσης ένα τυπικό equalizer με το οποίο μπορούμε να φέρουμε τον ήχο στα γούστα μας, όπως και dsp plugins.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Media Monkey είναι πως μετατρέπει τον υπολογιστή μας σε σέρβερ και μπορούν έτσι να έχουν πρόσβαση στα τραγούδια μας άλλες συσκευές που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο, πχ μια smart tv ή ένα android phone κτλ. Κατά τα άλλα βρίσκουμε και εδώ τον autoDJ, το crossfader και δυνατότητα για ripping και converting των μουσικών format. Δυστυχώς η εφαρμογή για android προσφέρεται για περιορισμένη χρήση εκτός κι αν αγοράσουμε την pro έκδοση.

Εν κατακλείδι ο Media Monkey δεν θα απογοητεύσει κανένα, αντιθέτως θα αγαπηθεί από χρήστες που δε θέλουν να περιπλανόνται και να μπερδεύονται σε περίπλοκα μενού και λειτουργίες.

 

3) Foobar2000

Music Players

http://www.foobar2000.org/

Εδώ πλέον είμαι στο στοιχείο μου μιας και ο Foobar είναι ο player που χρησιμοποιώ για περισσότερο από μία δεκαετία. Το site είναι δωρικό, σαν site της δεκαετίας του ’90 και σίγουρα ξενίζει και μπερδεύει τον επισκέπτη. Ο player δεν διατίθεται απλά δωρεάν, είναι open source και αναπτύσσεται συνεχώς από μια μεγάλη κοινότητα, γι αυτό και τα plugin που μπορεί κάποιος να βρει είναι πάρα πολλά.

Ο Foobar2000 δεν είναι λιτός, είναι αυτό που λέμε “barebone”. Από μόνος του μετά την εγκατάσταση είναι εντελώς γυμνός. Στην πρώτη επαφή μαζί του θα απογοητευτείς, αν όμως του δώσεις χρόνο και ασχοληθείς θα σε ανταμείψει. Θα πρέπει να “χτιστεί” προσθέτοντας τα plugins που θα βρούμε στην επίσημη ιστοσελίδα ή σε τρίτες. Προσωπικά, αν κι είμαι απόλυτα εξοικιωμένος μαζί του, κατανοώ τις δυσκολίες που θα συναντήσει κάποιος που θα θελήσει να τον εγκαταστήσει για πρώτη φορά, κάτι που θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για αρκετούς. Για το λόγο αυτό δε θα περιγράψω τη διαδικασία σεταρίσματος και θα κάνω την παρουσίαση του με το σκεπτικό πως ο player εγκαταστάθηκε σωστά κι είναι έτοιμος για χρήση.

Music Players

Στον Foobar2000 λοιπόν μπορείς να κάνεις τα πάντα. Αναπαράγει ό,τι τύπο αρχείου υπάρχει, διαθέτει wasapi & asio output, μπορείς να κάνεις upsampling – downsampling, να προσθέσεις άπειρα dsp και vst, να αλλάξεις την εμφάνιση και τη διάταξη της επιφάνειάς του και γενικά δεν έχει κανέναν περιορισμό. Έχεις πρόσβαση ακόμα και σε Software Development Kit όπου αν διαθέτεις γνώσεις Visual C++ μπορείς να επέμβεις στον κώδικα του προγράμματος. Δε χρειάζεται λοιπόν να αναφερθούμε καν σε απλές λειτουργίες όπως σύνδεση μέσω δικτύου τόσο τοπικού όσο και internet, αναζήτηση αρχείων, έλεγχος ή διόρθωση των tags και των metadata των αρχείων, μεταφορές αντιγραφές αρχείων, πρόσβαση σε εξώφυλλα και σε στίχους τραγουδιών κτλ. Ακόμα υπάρχουν διάφορες εφαρμογές για remote control στο android συμβατές με τον Foobar ώστε να μπορούμε να τον χειριζόμαστε αραχτοί στην πολυθρόνα μας. Γενικά οι μόνοι περιορισμοί είναι η φαντασία μας κι ο ελεύθερος χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε για να τον γνωρίσουμε. Από την άλλη μεριά είναι ελαφρύς (μπορεί να τρέξει άνετα σε ένα μονοπύρηνο μηχάνημα), δεν έχω παρατηρήσει κάποια σοβαρά bugs, δε θυμάμαι να μου έχει κρασσάρει ή κολλήσει ποτέ και είναι πολύ άνετος στη χρήση του όταν μάθεις τα χούγια του.  

Συμπέρασμα

Όπως τονίσαμε και στην αρχή της παρουσίασης, το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε ήταν οι καλύτεροι δωρεάν Music Players για περιβάλλον Windows. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν περιλαμβάνονται εξαιρετικοί players όπως ο JRiver κι ο Amara. Οι τρεις στους οποίους καταλήξαμε θα καλύψουν όλους τους χρήστες ανάλογα με τις απαιτήσεις τους. Όλοι τους έχουν τις απαραίτητες δυνατότητες για έναν High End Music Player όπως bit perfect streaming υλικού υψηλής ανάλυσης, πρόσβαση στο υλικό μέσω δικτύου και έλεγχος μεγάλων βάσεων δεδομένων, σύγχρονες ευκολίες όπως τηλεχειρισμός, πρόσβαση σε internetικούς σταθμούς, tags, metadata κτλ. Όμως τον MusicBee θα τον προτιμήσουν κυρίως πιο μικρές ηλικίες και χρήστες που θέλουν να έχουν τα πάντα “out of the box”, τον MediaMonkey όσοι χρειάζονται τα βασικά εύκολα κι άμεσα και τον Foobar2000 αυτοί που δε θα διστάσουν να κοπιάσουν λίγο προκειμένου να φτάσουν στο άριστο.  Σε όποιον και να καταλήξετε δε θα απογοητευτείτε.  

Share This Post