Share This Post

Frontpage / Οδηγοί

Οι καλύτερες εργονομικές καρέκλες γραφείου – 2016

Οι καλύτερες εργονομικές καρέκλες γραφείου – 2016

Αν υπάρχει κάποιος παράγοντας που κάποιος μπορεί να αλλάξει για να κάθεται 8 ώρες την ημέρα στο γραφείο του με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια, αυτό είναι η καρέκλα που χρησιμοποιεί.

Είναι αποδεδειγμένο πως το να κάθεσαι πολλές ώρες την ημέρα αυξάνει τα προβλήματα της καρδιάς, του μυοσκελετικού συστήματος, κυρίως της σπονδυλικής στήλης, προκαλεί προβλήματα στο κεφάλι, στα χέρια, τη μέση και αλλού.

Για όλους τους πόνους που αναπτύσσονται από το καθισιό, υπαίτιος είναι η καρέκλα που χρησιμοποιούμε, η στήριξη που μας παρέχει η καρέκλα και η στάση μας.

Δύο ξεχωριστές έρευνες το 1990 και το 2003 δείχνουν αύξηση της παραγωγικότητας εώς και 17% με την χρήση μιας εργονομικής καρέκλες στο γραφείο μας.

Μια καρέκλα με αρκετές υποστηρίξεις και λειτουργίες βοηθά στη μείωση των πόνων αλλά και στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πόνος χαμηλά στη μέση και αλλαγή της ιδιομορφίας της σπονδυλικής στήλης.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας προτείνει καρέκλες οι οποίες έχουν όλες τις λειτουργίες και την υποστήριξη για το σώμα μας. Σίγουρα κάποια καθίσματα σας φαίνονται ακριβά και μπορεί να μην σας βολεύουν με την πρώτη δοκιμή, αλλά ένα κάθισμα αποτελεί επένδυση για την υγεία σας. Όπως το τροφοδοτικό του υπολογιστή σας είναι υπέυθυνο για την σωστή λειτουργία του συστήματός σας, έτσι και το κάθισμα είναι υπεύθυνο για την σωστή λειτουργία του σώματος σας και η επένδυση σε ένα καλό είναι η έξυπνη κίνηση για όλους.

Μερικές πληροφορίες σχετικά με τα καθίσματα που επιλέξαμε:

Θα παρατηρήσετε πως σχεδόν κανένα δεν έχει προσκέφαλο. Αυτό αποτελεί τυχαίο γεγονός. Παρόλα αυτά το προσκέφαλο σε μια καρέκλα γραφείου είναι άχρηστο εξάρτημα που απλά προσθέτει στην τιμή. Παρατηρήστε τον εαυτό σας στο αμάξι ή όταν είστε στο γραφείο. Πόσες φορές πηγαίνετε πίσω το κεφάλι σας για να ξαπλώσετε; Σχεδόν ποτέ! Το προσκέφαλο βοηθά μόνο σε περιπτώσεις που θέλουμε να ξαπλώσουμε στην καρέκλα μας. Η λειτουργεία, λοιπόν, είναι άσχετη με την σωστή στάση του σώματος, και άσχετο με το άρθρο.

Ένα ακόμα που θα παρατηρήσετε είναι πως όλα, σχεδόν, τα καθίσματα είναι από ένα μαγαζί. Καμία σχέση δεν έχει ο γράφων αλλά και η PC Building με το μαγαζί αυτό. Μετά από αρκετές εβδομάδες έρευνας σε όλα τα γνωστά και μη καταστήματα μόνο το συγκεκριμένο είχε πραγματικά εργονομικά καθίσματα που άξιζαν την τιμή τους. Καθίσματα που δεν βρήκαμε πουθενά αλλού στην Ελλάδα παρά μόνο κάτι φτηνές απομιμήσεις.

Τρίτο και πιο σημαντικό, κανένα κάθισμα δεν είναι bucket. Για αυτό υπάρχει ένα σοβαρός λόγος και αυτός είναι η εργονομία. Τα καθίσματα bucket όπως έχουμε πει αρκετές φορές είναι για τα αμάξια. Περιορίζουν το σωμα και την ελευθερία κινησεων. Τα καθίσματα αυτά είναι φτιαγμένα να συγκρατούν το σώμα στα αμάξια και στις υψηλές ταχυτητες, δεν είναι φτιαγμένα για εργονομία και σωστή στάση του σώματος. Όλοι οι ορθοπαιδικοί αλλά και έρευνες γραφείου προτείνουν να μένουμε μακρυά από bucket καθίσματα. Παρόλα αυτα, επειδή είναι όμορφα και πολλές φορές προτιμούμε την ομορφιά από την υγεία, ο γράφων προειδοποιεί πως αν θέλετε bucket κάθισμα αποφύγετε οποιοδήποτε κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά. Το μόνο που προτείνω για κάποιον που θέλει bucket είναι οι DXRacer – King Series. Παρόλα αυτά, λόγο σχεδιασμού, ακόμα και έτσι τα πιο πάνω συνεχίζουν να ισχύουν αλλά σε μικροτερο βαθμό λόγο των πολλών επιλογών που έχει το κάθησμα σε σχέση με όλα όσα κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Η υγεία μας είναι το παν και σίγουρα δεν θα ήθελε κανένας να αποκτήσει προβλήματα μόνο και μόνο επειδή προτίμησε μια όμορφη κόκκινη bucket καρέκλα σε σχέση με μια εργονομική.

Ας πάμε να δούμε όμως τα καλύτερα καθισματα που μπορείτε να αγοράσετε αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

Καλύτερο Κάθισμα 2016

 

Medium M

30M-61

Το Medium M αποτελεί το καλύτερο κάθισμα που μπορείτε να αγοράσετε στην Ελλάδα και προτείνετε. Με τιμή στα 430 ευρώ σίγουρα δεν αποτελεί ένα φτηνό κάθησμα αλλά οι λειτουργίες που παρέχει είναι υπερ αρκετές για να το φέρετε στα μέτρα σας. Ακολουθεί πιστά τις γραμμές των καθισμάτων του Herman Miller και από την πρώτη “καθισιά” θα σας αφήσει άφωνους. Προσωπικά, έχοντας δοκιμάσει όλα τα καθίσματα αυτού του καταλόγου κατέληξα και αγόρασα αυτό. Με βοήθησε στις τενοντίτιδες στα χέρια όσο καμιά άλλη θεραπεία καθώς και σε πόνους της μέσης λόγο των προπονήσεων που κάνω. Είναι μια πολύ στοιβαρή καρέκλα, με δυνατά υλικά και αρκετα βαριά. Παρέχει μηχανισμό synchro, ρύθμιση των μπράτσων καθ’ ύψος και εσωτερικά, ρύθμιση μαξιλαριού μέσης κατά ύψος και βάθος καθώς και διάτρητο ύφασμα mesh, ιδανικό για το καλοκαίρι.

Μπορείτε να το δείτε και να το αγοράσετε εδώ.

Καλύτερο κάθισμα εώς 150€

Simplesimple-11

Η δυσκολότερη κατηγορία να βρεις κάθισμα το οποίο να είναι από καλά υλικά, σκληρό και εργονομικό. Παρόλα αυτά, το Simple αποτελεί την καλύτερη, και ίσως την μοναδική, επιλογή σε αυτά τα χρήματα. Φαίνεται σαν ένα απλό κάθισμα αλλά κρύβει μια mesh πλάτη, μηχανισμό relax, ρύθμιση ύψους του καθίσματος και των μπράτσω κ.α. Είναι πολύ συμαντικό ο καταναλωτής να καταλάβει πως σε ένα κάθισμα σημασία παίζει και η αντοχή του, τα υλικά του και ακόμα περισσότερο ο μηχανισμός. Το Simple αποτελεί την χρυσή τομή της κατηγορίας και πολύ δύσκολα θα βρείτε κάποιο καλύτερο.

Βρείτε το εδώ.

 

Καλύτερο κάθισμα εώς 200€

IKEA MARKUSmarkus-swivel-chair-gray__0324506_pe517017_s4

Αντιστρόφος ανάλογο, αλλά η Markus του ΙΚΕΑ αποτελεί την καλύτερη επιλογή για εργονομικό κάθισμα στα 200 ευρώ. Δεν περίμενα πως ένα κάθισμα του ΙΚΕΑ θα μπορούσε να είναι τόσο βολικό και ξεκούραστο. Παρόλο που χάνει βαθμούς στα μπράτσα, μιας και δεν ρυθμίζοντε, κερδίζει σε όλα τα υπόλοιπα, η υψηλή πλάτη και το mesh είναι απίστευτα βολικό και μαζί με την στοιβαρή κατασκευή της θα ικανοποιείσει και τον πιο απαιτητικό. Αρνητικό ή έλειψη υποστήριξης της πλάτης. Σε αυτή την κατηγορία τιμής, όμως, προτίνεται όπωσδηποτε.

Βρείτε το εδώ.

 

Καλύτερο κάθισμα εώς 300€

Mighmighmake

Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ίσως η πιο δύσκολη στην Ελλάδα. Καμιά καρέκλα δεν είναι ικανοποιητική περιέργος. Παρόλο που είμαστε σε πιο ακριβές τιμές, οι καρέκλες που υπάρχουν είναι ανεπαρκείς. Μέσα σε όλο το χαμό, βρήκαμε μία η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική των αναγκών αλλά όχι η καλύτερη. Έχοντας δοκιμάσει την καρέκλα μπορώ με σιγουριά να πω πως είναι καλύτερη εκείνης των 150 ευρώ αλλά όχι καλύτερη της Markus. Παρόλα αυτα αποτελεί μια γενναία επιλογή καθώς περιέχει όλα όσα χρειάζεται η σωστή στάση του σώματός μας. Η μόνη μου ένσταση έγκειται στο γεγονός πως το κάθισμα του και η πλάτη του είναι αισθητά σκληρή και μπορεί κάποιους να τους ξενίσει.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Καλύτερο High-End Κάθισμα

Η κατηγορία περιέχει καθίσματα από 500 ευρώ και πάνω. Σε αυτη την κατηγορία τα καλύτερα καθίσματα είναι δύο.

Ergohuman1726110

Η απίστευτη καρέκλα Ergohuman αποτελεί ένα μοναδικό κάθισμα στο είδος του. Ρυθμιζόμενα μπράτσα, προσκέφαλο, μηχανισμό synchro κ.α μπορούμε να φέρουμε την καρέκλα ακριβώς στο σωματότυπό μας. Παρόλα αυτά, αποτελεί μια πολύ δύσκολη καρέκλα στο στήσιμο της και εμπειρία, αφού αν την σετάρουμε δυσανάλογα, μπορούμε να κάνουμε περισσότερο κακό στο σώμα μας, παρά καλό. Καλό θα είναι λοιπόν, πρώτου κάποιος δώσει τα χρήματα που απαιτούντε για την αγορά της, να κάνει την έρευνά του γύρο από την σωστή σταη του σώματος και της καρέκλες. Στα χέρια του γνώστη αποτελεί ένα διαμάντι και μια από τις καλύτερες επενδύσεις για το γραφείο μας.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Restingresting128

The best of the best. Η καρέκλα Resting αποτελεί ένα μοναδικό κάθισμα στους μηχανισμούς του. Πέρα από τα κλασικά, αυτό που κάνει το κάθισμα ξεχωριστό είναι ο πατενταρισμένος μηχανισμος της πλάτης η οποία, με την βοήθεια αρθρώσεων και μπαρών, παίρνει το ακριβές σχήμα της πλάτης μας. Ακόμα περισσότερο, αυτές οι μπάρες λειτουργούν σαν τα σιδεράκια για τα δόντια μας. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην σπονδυλική μας στήλη ή την στάση μας, βοηθάει στο να επανέλθει το σώμα μας στη σωστή και φυσική του στάση. Με τιμή τα 1355 ευρώ αποτελεί κάθισμα που θα αγοράσει μόνο όποιος έχει συμαντικό πρόβλημα και μόνο όποιος δεν αρκείται παρά μόνο στο καλύτερο που κυκλοφορεί.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Μερικά λόγια

Στην Ελλάδα του 2016 είναι πολύ δύσκολο να βρούμε καλά καθίσματα για το γραφείο μας. Παρόλα αυτά, μετά από εξαντλητική έρευνα εβδομάδων καταλήξαμε σε αυτά που θεωρούμε τα καλύτερα.

Οι επιλογές είναι τόσες πολλές και τόσο διαφορετικές που κάποιος πολύ εύκολα μπορεί να θεωρήσει καλό ένα πολύ κακό κάθισμα. Το βλέπουμε καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προτίνονται bucket καθήσματα και πολύ κακες καρέκλες, σε αυξημένη τιμή, για καλές.

Κάνοντας την δική σας έρευνα και κυρίως διαβάζοντας για την επιστήμη γύρω από τα καθίσματα και την στάση του σώματος όταν καθόμαστε θα καταλήξετε και μόνοι σας στο συμπέρασμα που λέμε στο άρθρο. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος του ίδιου του άρθρου. Να διωρθώσουμε κάποια κακός κείμενα και την αυξημένη παραπληροφόρηση που υπάρχει.

Γράψτε μας στα σχόλια πια είναι η δική σας γνώμη…

Share This Post