Share This Post

Uncategorized

Οικιακό low-budget PC για browsing και ταινίες

low-budget PC

Στις μέρες μας είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρει κανείς να χτίσει ένα σύστημα ικανό για όλες τις δουλειές, όχι επειδή δεν το επιτρέπει το hardware της αγοράς αλλά γιατί το budget για ένα τέτοιο εγχείρημα ξεφεύγει πολύ από τα επίπεδα της λογικής. Στο παρόν άρθρο, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα αρκετά φθηνό για απλή οικιακή χρήση όπως περιήγηση στο internet, ταινίες ή δουλειά γραφείου. Ας δούμε τα κομμάτια που θα συνθέσουν το σύστημα μας ένα ένα αναλυτικά:

Κουτί: Η επιλογή του κουτιού μπορεί να είναι καθαρά προσωπική για κάποιον, αλλά η πρόταση μας εδώ αφορά ένα μικρό και κομψό κουτί. Πρόκειται για τα Aerocool QS-240. Το QS-240 είναι mini tower και ένα από τα πιο συνηθισμένα κουτιά στην κατηγορία του, που προσφέρει τα πλήρως απαραίτητα για ένα σύστημα σαν το δικό μας, με μοντέρνο σχεδιασμό, πολλές καμπύλες, ένα διακριτικό σκούρο τζάμι και τιμή αρκετά ελκυστική.

Η τιμή του Aerocool QS-240 είναι γύρω στα 25€-30€.

Τροφοδοτικό: Το τροφοδοτικό είναι ένα ζωτικό σημείο του συστήματός μας καθώς τροφοδοτεί τα πάντα, οπότε δεν πρέπει ποτέ να το παραμελούμε. Ένα κακής ποιότητας τροφοδοτικό είναι ικανό να βλάψει το σύστημα μας, και ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με συστήματα αρκετών χιλιάδων ευρώ, τότε καταλαβαίνετε ότι πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή του. Για το σύστημα του άρθρου μας, έχουμε επιλέξει την πρόταση της Be Quiet, Be Quiet System Power B8 550W 80plus. Η ισχύς του είναι υπέρ αρκετή να τροφοδοτήσει το οικιακό μας σύστημα, με την ποιότητα και την αξιοπιστία της Be Quiet. Η πιστοποίηση 80 PLUS που μας παρέχει, είναι ένα έξτρα πλεονέκτημα, ενώ η ισχύς του μας επιτρέπει την προσθήκη μιας δυνατής κάρτας γραφικών στο μέλλον. Περισσότερα για τα τροφοδοτικά και τις διαφορές τους, μπορείτε να δείτε εδώ.

Η τιμή του Be Quiet System Power B8 550W 80plus βρίσκεται μεταξύ 55-60€.

Μητρική: Μιας και μας το επιτρέπει το budget μας, το σύστημά μας θα φέρει το νέο και πιο πρόσφατο socket 1151 της αγοράς, με την αρχιτεκτονική των Skylake. Έτσι, η μητρική που προτείνουμε για εδώ είναι η Gigabyte H110M-S2H(rev. 1.0). Στην τιμή που την προσφέρει η εταιρεία, είναι η ιδανική επιλογή καθώς οπλίζεται και με αρκετά χαρακτηριστικά όπως HDMI και DVI-D θύρες, ενσωματωμένη κάρτα ήχου 7.1 και αρκετές θύρες USB 2.0 και USB 3.0.

Η τιμή της Gigabyte H110M-S2H(rev. 1.0) είναι στα 60€-65€.

Επεξεργαστής: Μιας και επιλέξαμε το πρόσφατο 1151 socket σε μητρική, πρέπει να πράξουμε ανάλογα και στον επεξεργαστή, ώστε να αποφύγουμε θέματα ασυμβατότητας. Η επιλογή μας εδώ ακούει στο όνομα Intel Pentium Dual Core G4400. Πρόκειται για έναν ισχυρό διπύρηνο επεξεργαστή, ικανό να στηρίξει το σύστημά μας σε κάθε του λειτουργία καθώς προσφέρει υψηλό single thread performance. Η τεχνολογία μας επιτρέπει να συνδυάζεται και με ενσωματωμένα γραφικά(θα αναφερθούμε αργότερα σε αυτά) τα οποία δεν θα σας προδώσουν σε καμία από τις προαναφερθείσες χρήσεις.

Η τιμή του Intel Pentium Dual Core G4400 κυμαίνεται στα 55€-60€.

Μνήμες RAM: Με την πάροδο του χρόνου, οι τιμές στις μνήμες RAM πέφτουν κατακόρυφα, πράγμα που μας δίνει την δυνατότητα να εξοπλίσουμε το σύστημά μας με ικανές μνήμες σε πολύ προσιτή τιμή. Η πρότασή της Kingston, με την σειρά Fury, μας βρίσκει σύμφωνους εδώ. Θα επιλέξουμε, λοιπόν, τις HyperX Fury 4GB DDR4-2133MHz μνήμες, οι οποίες αναμφίβολα θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Για αυτούς που νιώθουν ότι τα 4GB δεν θα καλύψουν τις λειτουργίες τους, τότε μπορούμε να πάμε στα 8GB της ίδιας σειράς, με μια μικρή άυξηση στο κόστος.

Η τιμή της HyperX Fury 4GB DDR4-2133MHz είναι στα 20€-25€, ενώ αν επιλέξουμε τα 8GB η τιμή ανεβαίνει στα 35€-40€.

Σκληρός δίσκος-SSD: Άλλη μια κατηγορία που “υποφέρει” από μείωση τιμών, είναι οι δίσκοι SSD. Οι χαμηλές τιμές τους πλέον, σε σχέση με την χωρητικότητα που προσφέρουν, τους καθιστούν άκρως δελεαστικές επιλογές. Έτσι στην κατηγορία αυτή, θα έχουμε δύο προτάσεις. Πρώτη μας επιλογή, είναι να πάμε σε έναν γνωστό και αξιόπιστο μηχανικό δίσκο, τον Western Digital Caviar Blue 1TB. Ο δίσκος αυτός είναι ίσως η καλύτερη αγορά στην κατηγορία του, προσφέρει γρήγορες ταχύτητες, αξιοπιστία καθώς και ένα μεγάλο χώρο αποθήκευσης της τάξης του 1TB. Η επιλογή νούμερο δύο, αφορά στους δίσκους SSD και πιο συγκεκριμένα στον Patriot Blast 240GB. Ο SSD αυτός από την μια στερείται χωρητικότητας μιας και προσφέρει μόνο 240GB, αλλά από την άλλη προσφέρει ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης αρκετά ανώτερες από αυτές του μηχανικού δίσκου. Η επιλογή αυτού του κομματιού, λοιπόν, αφήνεται στην προσωπική επιλογή του καθενός ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του.

Η τιμή του Western Digital Caviar Blue 1TB είναι στα 55€-60€ ενώ η τιμή του SSD Patriot Blast 240GB είναι στα 65€-70€.

Κάρτα γραφικών: Μιας και κάναμε λόγο για ένα low-budget σύστημα, για οικιακή και απλή χρήση, δεν θα χρειαστούμε εξωτερική κάρτα γραφικών. Θα χρησιμοποιήσουμε το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών του επεξεργαστή μας, όπως αναφέραμε παραπάνω, που είναι το Intel HD Graphics 510, ικανό να στηρίξει τις δουλειές μας χωρίς προβλήματα. Ασφαλώς αν κάποιος επιθυμεί να ξεφύγει από το αυστηρό των χρημάτων, μπορεί να προσθέσει την κάρτα γραφικών της επιλογής του.

Οδηγός οπτικών μέσων: Κομμάτι απαραίτητο για τους λάτρεις ταινιών από DVD ή gamers που προτιμούν τις retail εκδόσεις. Το οικονομικό και αξιόπιστο DVD-ROM LG GH24NSD1 θα καλύψει τις ανάγκες του συστήματός μας σε μια πολύ προσιτή τιμή.

Η τιμή του LG GH24NSD1 ανέρχεται στα 10€-15€.

Περιφεριακά: Ένα σύστημα που προορίζεται για οικιακή χρήση, πιθανόν στο σαλόνι του σπιτιού, θα ήταν πολύ βολικό αν ήταν συνδεδεμένο με ένα ασύρματο ποντίκι και πληκτρολόγιο. Η πρότασή μας εδώ, λοιπόν, είναι το μικρό και βολικό combo της Logitech, Logitech Wireless Combo MK220. Με τιμή αρκετά χαμηλή, αξιοπιστία της Logitech και απλή ασύρματη σύνδεση USB θα καλύψει τις ανάγκες μας και με το παραπάνω. Έξτρα περιφερειακά που θα μπορούσε να προσθέσει κανείς, είναι μια webcam(για Skype και βιντεοκλήσεις) ή ένα monitor. Κορυφαία επιλογή webcam για την τιμή της είναι η Logitech C270, καθώς προσφέρει καθαρή εικόνα 720p και αξιόλογο ήχο από το ενσωματωμένο μικρόφωνό της. Το monitor είναι μια επιλογή που αφορά στις προτιμήσεις του καθενός, καθώς έχουμε αρκετές διαφορές ως προς τις αναλύσεις, τα χρώματα, το μέγεθος και άλλα βασικά χαρακτηριστικά. Αντ’ αυτού, το σύστημά μας μπορεί εύκολα να συνδεθεί σε μια τηλεόραση στο σπίτι μας, ώστε να αποφύγουμε την αγορά έξτρα monitor.

Η τιμή του Logitech Wireless Combo MK220 βρίσκεται στα 20€-25€ ενώ η τιμή της webcam Logitech C270 είναι στα 20€-25€. Τέλος, φθηνά monitors ξεκινούν από τα 80€ και η τιμή τους αυξάνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

Το άρθρο έφτασε στο τέλος του και το σύστημά μας ολοκληρώθηκε. Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για ένα σύστημα οικιακής χρήσης και όχι απαιτήσεων, δηλαδή περιήγηση στο internet, βιντεοκλήσεις, δουλειές γραφείου και ταινίες. Αν αθροίσει κανείς τις τιμές των προϊόντων θα προκύψει ένα σύστημα που δεν ξεπερνάει τα 300€, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα προσιτό για κάποιους που ψάχνουν μια οικονομική λύση.

Share This Post

2 Comments

  1. Pingback: fifa coins

Leave a Reply