Hardware FAQ

faq

Τι είναι το FAQ και πως λειτουργει;

Το FAQ(Frequently asked questions) ή “Συχνές Απορίες” είναι το μέρος που θα βρείτε απαντήσεις στα πιο γνωστά προβλήματα-απορίες πάνω σε θέματα τεχνολογίας. Η ομάδα της PC Building GR έχει μαζέψει αυτή την βάση δεδομένων ανά τα χρόνια και σας προσφέρει τις απαντήσεις με ένα όσο πιο απλό και κατανοητό τρόπο. Για την καλύτερη δυνατή αναζήτηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την συντόμευση Control + F στο πληκτρολόγιο σας και να γράψετε την λέξη κλειδί που σας ενδιαφέρει, όπως: “bottleneck”, “ψύκτρα”, “overclock”, ή να κλικάρετε στα περιεχόμενα του πίνακα.

Τι είναι το Overclock;

Το overclock, όπως μαρτυρά και η ονομασία του, είναι η διαδικασία αύξησης της συχνότητας ρολογιού (clock) ενός τσιπ του ηλεκτρονικού υπολογιστή με σκοπό την επίτευξη καλύτερων επιδόσεων. Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από μεγαλύτερα framerates κατά το gaming, καλύτεροι χρόνοι ολοκλήρωσης μιας απαιτητικής και χρονοβόρας εργασίας όπως το project rendering μέχρι και τη γρηγορότερη επίλυση περίπλοκων μαθηματικών πράξεων (heavy number crunching). H διαδικασία του overclocking μπορεί να εφαρμοστεί στον κεντρικό επεξεργαστή του συστήματος (CPU), στην κάρτα γραφικών (GPU) και στη μνήμη RAM. Οδηγός overclock.

Χωράει η τάδε ψύκτρα στο τάδε κουτί;

Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό θα το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα. Έχουμε το κουτί Deepcool Dukase V2 και την ψύκτρα CoolerMaster Hyper 212 EVO. Ξεκινάμε από το site του κουτιού μας γράφοντας στο google το όνομα του. Το πρώτο λινκ που εμφανίζεται είναι συνήθως το σωστό. Περιηγούμαστε στην ιστοσελίδα και ψάχνουμε κάπου να λέει specs και πιο συγκεκριμένα, cpu cooler max length ή cpu cooler compatibility ή γενικά κάτι που μας δείχνει το μέγιστο μήκος σε mm. Στην περίπτωση μας, CPU Cooler Compatibility = 160mm height. Επόμενο βήμα είναι να ψάξουμε πάλι στο google το όνομα της ψύκτρας και να μπούμε στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή, στην περίπτωση μας της coolermaster . Πάλι ψάχνουμε τις διαστάσεις και πιο συγκεκριμένα το μήκος. Για την evo 212 έχουμε Heat Sink Dimensions = 116 x 51 x 159 mm, και κρατάμε το 159mm. Όπως βλέπουμε με μία απλή σύγκριση, το κουτί έχει 1mm περισσότερο χώρο από αυτό που χρειάζεται η ψύκτρα. Τέλος, στο συγκεκριμένο κουτί, αλλά και σε άλλα, υπάρχουν κάποια έξτρα mm λόγω του side panel που “πετάγεται” λίγο προς τα έξω. Όσον αφορά τις υδροψύξεις ακολουθούμε τα ίδια βήματα και ψάχνουμε στο κουτί για cpu liquid cooler ή cpu radiator. Συνήθη μεγέθη είναι τα 120/240/360mm. Στο παράδειγμά μας, το dukase v2 δέχεται 120mm μπροστά,πίσω και πάνω, ενώ δέχεται και 240mm πάνω.

Χωράει η τάδε κάρτα γραφικών στο τάδε κουτί;

Όπως και στην προηγούμενη ερώτηση με την ψύκτρα, έτσι και με την κάρτα γραφικών πρέπει να βρούμε από το site του κουτιού μας το max gpu length ή maximum graphics card length σε mm και να το συγκρίνουμε με το length που θα βρούμε στο site της κάρτας γραφικών μας. Ειδική περίπτωση είναι τα κουτιά από παλιά συστήματα dell και hp (κυρίως) που εκεί πρέπει να προσέξουμε και το πλάτος του κουτιού εκτός από το μήκος. Υπενθυμίζουμε ότι για αλλαγή κάρτας γραφικών πρέπει να τσεκάρουμε και το τροφοδοτικό μας τόσο ποιοτικά όσο και σε ισχύς.

Τι είναι το Sli και το Crossfire;

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Sli είναι η ορολογία για τις Nvidia κάρτες γραφικών που μπαίνουν σε διάταξη και Crossfire η ορολογία για τις AMD Radeon κάρτες γραφικών. Περισσότερα θα βρεις στο google με μια απλή αναζήτηση. Γενικά, αυτή η τεχνολογία είναι πολύ πίσω ακόμα οπότε να την αποφεύγετε.

Τι είναι το bottleneck? Έχει το σύστημα μου Bottleneck;

Δες κατευθείαν το αναλυτικό άρθρο μας ΕΔΩ.

Μπορεί κάποιος να μου στείλει τα builds της ομάδας;

Η ομάδα έχει πολλά προτεινόμενα builds, κυρίως για gaming συστήματα και μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ. Αν δεν σας καλύπτουν ή θέλετε κάποιον υπολογιστή για πιο απλή χρήση μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με την σελίδα μας στο Facebook. Τα gaming builds που προτείνουμε ανανεώνονται πολύ συχνά και προσφέρουν τις πιο αξιόλογες και αξιόπιστες προτάσεις για το κάθε χρηματικό όριο που προορίζονται.

Γιατί δεν αξίζουν οι AMD Fx series επεξεργαστές

Παλαιά αρχιτεκτονική, υψηλή κατανάλωση, χαμηλό single core perfomance και απουσία σύγχρονων τεχνολογιών. Περαιτέρω ανάλυση ΕΔΩ

Είναι καλός ο στοκ ανεμιστήρας των Intel επεξεργαστών; (intel stock cooler)

Το stock cooler των Intel είναι αρκετό εφόσον ο επεξεργαστής παραμένει στις stock ρυθμίσεις του. Στην περίπτωση που έχετε unlocked (K) επεξεργαστή και θέλετε να τον κάνετε overclock τότε επιβάλλεται η αγορά καλύτερου cooler. Επίσης ορισμένοι χρήστες που προτιμούν την ησυχία δεν θα είναι ευχαριστημένοι από την απόδοση του stock cooler, όταν φτάσει υψηλά RPM, οπότε προτείνεται  η αγορά άλλου.

Συμφέρει να αγοράζω το hardware για τον υπολογιστή μου σιγά σιγά;

Όχι καθώς σπαταλιέται άσκοπα χρόνος από την εγγύηση του προϊόντος.

Να πάρω τη Χ ή την Υ gpu;

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ισχύει το εξής: Ο,τι πληρώνεις παίρνεις. Παρόλα αυτά συστήνεται η αναζήτηση είτε γραπτών είτε σε μορφή video review των καρτών που σας ενδιαφέρουν που περιλαμβάνουν benchmarks από games και όχι απλά να τρέχουν κάποιο πρόγραμμα benchmark όπως το 3D Mark πχ.

Τι σημαίνει το αυτοκόλλητο +80 στα τροφοδοτικά;

Το 80+ είναι μια πιστοποίηση που παίρνουν κάποια τροφοδοτικά όσον αφορά στην αποδοτικότητα τους. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Διαφορές στα cherry switches

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες ΕΔΩ.

Δύο αδύναμες GPU σε SLI/CROSSFIRE ή μια δυνατή;

Δυστυχώς τα περισσότερα games πλέον δεν κάνουν καλό scaling με dual gpu configurations, προφανώς όχι και με triple/quad, ως αποτέλεσμα του κακού τους optimize.Τα προβλήματα κυμαίνονται από screen tearing μέχρι fps drops μέχρι crashes, γι’ αυτό και προτείνεται 1 δυνατή gpu. Άμα κάποιος θέλει για προσωπικούς λόγους να έχει 2 gpu στο setup του προτείνεται να κάνει sli/crossfire τουλάχιστον με 1070/490(όταν βγει). Οτιδήποτε επιπέδου 1060/480 και κάτω δεν αξίζει να επενδύσει κάποιος για dual gpu setup.

Πώς κάνουμε format;

Αναλυτικές πληροφορίες ΕΔΩ.

Αξίζει να κάνω Reflow σε νεκρή κάρτα;

Το Reflow αποτελεί προσωρινή λύση. Είτε αυτή κρατήσει μερικές μέρες είτε μερικούς μήνες. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μόνιμη λύση.

Xρειαζομαι αναβάθμιση σε έναν SSD από HDD?

Ένας SSD γενικά αποτελεί την πιο VFM αναβάθμιση που μπορεί να κάνεις κάποιος στο pc του. Οι διαφορές στην απόκριση και την γενική αίσθηση του συστήματος είναι μεγάλη ακόμα και αν δεν μπει σε SATA 3. Μιλάμε για τους συμβατικούς ssd και όχι εκείνους που απαιτούν m.2 ή pcie slot. Εκεί το κόστος ανεβαίνει καθώς όμως και η απόδοση. Εάν όμως κάποιος θέλει να φτιάξει καινούργιο pc και στην προσπάθειά του να χωρέσει SSD κάνει υποχωρήσεις στην κάρτα γραφικών, πχ να καταλήξει με 1060 αντί 1070, τότε όχι καλύτερα εφόσον το σύστημα προορίζεται για gaming δεν αξίζει να θυσιάσεις τη κάρτα γραφικών για έναν SSD ο οποίος δεν σου δίνει καλύτερο frame rate στα games. Μόνο στο γρηγορότερο loading βοηθάει.

Πρέπει οπωσδήποτε να φοράω βραχιόλι γείωσης για να μην κάνω ζημιά στα parts;

Όχι. Το βραχιόλι χρησιμοποείται συνήθως σε επαγγελματικά περιβάλλοντα για να είναι 110% σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η εμπειρία και η ιστορία πάντως έχει δείξει ότι άτομα που έχτιζαν ή χτίζουν ακόμα pc για χρόνια χωρίς απαραιτήτως να γειώνονται,είτε ακουμπώντας κάποιο καλοριφέρ ή μεταλλικό μέρος κουτιού με κλειστό τροφοδοτικά μέσα,σπάνια έως ποτέ συνάντησαν πρόβλημα. Το hardware έχει εξελιχθεί πολύ και δεν είναι τόσο ευαίσθητο όσο νομίζουν πολλοί. Προτείνουμε απλά να γειώνεστε πριν το στήσιμο του υπολογιστή,ειδικά εάν είστε άπειροι,προκειμένου να αισθάνεστε περισσότερη ασφάλεια και λιγότερο άγχος το οποίο είναι και το πιο πιθανό να σας δημιουργήσει πρόβλημα.

Αγόροσα ram 2000Mhz αλλά μου δείχνει μόνο τα 1000.Γιατί;

Το λέει στο όνομα.DDR=Double Data Rate.Οπότε αν δείτε σε κάποιο πρόγραμμα ότι σας δίνει τη μισή ταχύτητα δεν είναι λάθος ούτε έχει πρόβλημα η ram.Έτσι είναι φτιαγμένο να αναπαρίσταται.

Yδρυψυξη VS Αεροψυξη θετικά και αρνητικα

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Το δεμα μου θα περασει τελωνειο;

Άμα ακολουθήσετε τις οδηγίες ΕΔΩ ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες.Πάντα μιλώντας για δέματα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι τα εντός δεν περνάνε τελωνείο.Στο παραπάνω link στο τέλος του άρθρου εμπεριέχονται και προσφορές από το gearbest με affiliate links για όποιον θέλει να στηρίξει την ομάδα.