Share This Post

Frontpage / Οδηγοί

Έξυπνα tips για σωστό και αποτελεσματικό Overclock.

Έξυπνα tips για σωστό και αποτελεσματικό Overclock.

To overclock ή αλλιώς υπερχρονισμός είναι η αύξηση της συχνότητας λειτουργίας σε συγκεκριμένα κομμάτια του υπολογιστή μας. Συνήθως μιλάμε είτε για τον επεξεργαστή είτε για την κάρτα γραφικών μας, αλλά overclock γίνεται κι στην μνήμη ram. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να “κλοκάρουμε” τα εξής:

Συχνότητα cpu
Συχνότητα cache (Intel επεξεργαστές)
Συχνότητες HTT & Mobo (AMD επεξεργαστές)
Συχνότητα RAM (εδώ, πέρα από την συχνότητα, overclock θεωρείτε κι το “σφύξιμο” των timings)
PCIE Freq (παλιά intel συστήματα – ίσως και amd)
Συχνότητα πυρήνα κάρτας γραφικών καθώς και των μνημών αυτής.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν κάνουμε overclock(OC)

Πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι ποτέ μα ποτέ ένας cpu δεν κλοκάρει το ίδιο με έναν άλλο παρόμοιο!!! Ναι έχουν το ίδιο όνομα, ναι έχουν τα ίδια specs, αλλά έχουν σχεδιαστεί να δουλεύουν στην ίδια εργοστασιακή συχνότητα και όχι να παίζουν όλοι στα 4.5GHz με 1.23 vCore.

Δεύτερον, το OC δεν θα κάψει σχεδόν ποτέ κάτι αν αυτός που κάνει OC ξέρει πως να το κάνει σωστά. Αν κάποιος βέβαια ανεβάσει το vCore σε 1.5+v πολύ πιθανό όλο και κάτι να συμβεί μακροπρόθεσμα (για παράδειγμα degrade). Για να πραγματοποιήσουμε OC προτιμάται για τον cpu και τις ram το OC από BIOS, ενώ για την gpu είτε “τρέχουμε” (flashάρουμε για τους πιο ψαγμένους) κάποιο άλλο mod-αρισμένο BIOS είτε από κάποιο πρόγραμμα μέσα από το λειτουργικό (msi afterburner, sapphire trixx, evga precision, nvidia inspector κλπ).

Όσον αφορά στο OC στην κάρτα γραφικών, πηγαίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε με στοκ ρεύμα (άντε μέχρι +0.05ν πάνω). Στις κάρτες γραφικών τελευταίας γενιάς της Nvidia αυτό σημαίνει 1450+MHz core ενώ στις κάρτες της AMD 1100-1200 MHz core. Στις κάρτες της Nvidia οι μνήμες συνήθως κλοκάρονται πιο εύκολα. Samsung/Hynix μνήμες ξεπερνάνε τα 1900MHz με “μαμά” ρεύμα όταν σε AMD (βλ. 290x) οι αντίστοιχες μνήμες Samsung πάνε 1650-1700MHz. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το ρεύμα και τα timings που έχουν οι μνήμες κάθε κάρτας (πχ μία GTX980 μπορεί να έχει πιο χαλαρά timings από μία R9 290x γι’αυτό και να τερματίζουν 200-300MHz πιο κάτω). Άλλος ένας παράγοντας είναι και ο IMC (Integrated Mem Controller ή Ενσωματωμένος Ελεγκτής Μνήμης) που υπάρχει τόσο σε cpus όσο κι σε gpus. Το πόσο καλό “κομμάτι” IMC έχουμε επηρεάζει και την μέγιστη συχνότητα μνήμης (πχ οι ίδιες μνήμες DDR4 σε έναν επεξεργαστή Skylake μπορεί να παίξουν μέχρι 3800MHz ενώ σε έναν άλλο να φτάσουν και τα 4000MHz).

12483098_512244675616276_1060257575_o

Πως επηρεάζει την θερμοκρασία το OC

Πολλοί λένε πως το OC κόβει χρόνια από τους cpus λόγω ανεβασμένων θερμοκρασιών συνεχώς. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όχι τουλάχιστον σε ανησυχητικό βαθμό.

Στο θέμα τις θερμοκρασίας ας αναλύσουμε δύο σενάρια:
1) CPU: Default 3.5GHz με 1.20 vCore
2) CPU: Overclocked 4.2GHz με 1.20 vCore

Στην 2η περίπτωση οι θερμοκρασίες θα ανέβουν λίγο (ας πούμε max 5°C σε φυσιολογικές συνθήκες) μιας και ναι μεν το vCore μένει ίδιο, όμως η αύξηση των ρολογιών απαιτεί παραπάνω Amperes. Άρα έχουμε μια σχέση:  P(watt) = 1.20(vCore) * Amperes.

Αν τα Amperes για παράδειγμα ήταν 66 πριν και τώρα είναι 75, η κατανάλωση από 80 Watt θα έχει ανέβει στα 90 Watt. Οπότε:  Αύξηση κατανάλωσης = παραπάνω θερμοκρασία.

Τώρα αν κάποιος καταφέρει και πάει τον επεξεργαστή στα 4.7GHz με 1.35 vCore θα ισχύει Watt = 1.35 επί τα νέα Ampere. Με το σενάριο αυτό θα παρατηρήσουμε και μεγάλο άλμα στην αύξηση της θερμοκρασίας. Ένα ιδανικό σενάριο είναι όταν ένας cpu (όπως οι νέοι Skylake της Intel) έχει VID (Voltage Identification) στο 1.25, να ρίξουμε το vCore και να παίξουμε σε αυξημένη συχνότητα. Για παράδειγμα αντί για 4GHz με 1.25 vCore να πάμε στα 4.4GHz με 1.18 νCore. Σε αυτήν την περίπτωση πιθανότατα δεν θα υπάρξει αύξηση της θερμοκρασίας άρα και η μείωση ζωής του επεξεργαστή δεν επηρεάζεται από το OC. Τώρα υπάρχει και η περίπτωση που δεν μπορούμε να πετύχουμε κάποια ρολόγια σε “x” θερμοκρασίες που θα θέλαμε. Για παράδειγμα αρκετές νέες κάρτες γραφικών της Nvidia (βλ. GTX970/980/980ti) μπορεί να έχουν την δυνατότητα να τρέξουν 1500+MHz με 1.2νCore στους 40°C – 45°C αλλά λόγω του ότι είναι σχεδιασμένες να παίζουν στους 60°C – 70°C αυτό να μην είναι εφικτό ακόμα κι σε περίπτωση αύξησης του ρεύματος μιας και ανεβάζει την θερμοκρασία αλλά βοηθά στην αύξηση της σταθερότητας. Βέβαια καμιά φορά αυτό κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Πως ελέγχουμε αν το σύστημα είναι σταθερό μετά από OC

Μετά από κάθε προσπάθεια Overclock σε οποιοδήποτε κομμάτι του υπολογιστή μας καλό θα ήταν να δοκιμάζουμε τα αποτελέσματα και τις δυνατότητές τους με ορισμένες τεχνικές και προγράμματα ώστε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του συστήματος μας μελλοντικά. Πάμε να δούμε κάποια από αυτά παρακάτω:

Για τον επεξεργαστή υπάρχουν πολλών ειδών προγράμματα αλλά τα πιο γνωστά είναι τα εξής: Prime95, Aida64, και Stress Test αλλά για πιο γρήγορα αποτελέσματα μπορείτε να δοκιμάσετε και τα Intel XTU Benchmark, Cinebench, 3DMark Vantage και 3DMark Vantage CPU Tests και αν περαστούν όλα με επιτυχία τότε είστε καλλυμένοι.

Για τις μνήμες ram υπάρχουν τρία σωστά stress test εργαλεία: memtest86 (μέσα από bootable usb), memtest (για windows)και  Superpi32m (είναι λιγότερο αξιόπιστο από τις άλλες δυο λύσεις αλλά πιο γρήγορο).

Για την κάρτα γραφικών θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τα: Unigine Heaven, 3DMark11 GT3 & GT4, 3DMark Firestrike & Firestrike Extreme.

Τι είναι το degrade

Το φαινόμενο degrade είναι η περίπτωση στην οποία έχουμε κάνει OC αλλά λόγω ρεύματος (κυρίως) και/ή λόγω θερμοκρασίας ο επεξεργαστής ή η κάρτα γραφικών ζητάει περισσότερο ρεύμα για να τρέξει εκεί που παλαιότερα ήταν σταθερός. Για παράδειγμα σε ένα test που έγινε ο επεξεργαστής της Intel i7-2700κ για τα 5GHz ήθελε 1.47νCore αλλά μετά από ένα χρόνο χρήσης δεν ήταν πλέον σταθερός και ζητούσε πλεον 1.52vCore.

12489965_512244282282982_1125938848_o

Ελπίζουμε το άρθρο να ήταν ευανάγνωστο και βοηθητικό για κάποιον που δεν κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο θέμα του υπερχρονισμού στους υπολογιστές.

Μην ξεχνάτε ότι Overclock σε κάθε σύστημα κάνετε καθαρά με προσωπική σας ευθύνη και δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη κάποιος άλλος, κάποιο site ή κάποια λανθασμένη πληροφορία που έφτασε σε εσάς.

Ευχαριστούμε τον φίλο της PC Building GR Σταύρο Σ. για τις γνώσεις και πληροφορίες του που θέλησε να μοιραστεί μαζί μας.

 

Share This Post