Share This Post

Frontpage / Οδηγοί

Ένα όπλο που το λένε Google

Ένα όπλο που το λένε Google

Στο παρόν άρθρο θα θίξουμε το θέμα της αναζήτησης δεδομένων στον παγκόσμιο ιστό.

Με την πάροδο του χρόνου και σαν παλιός(σχετικά) χρήστης του διαδικτύου, παρατηρώ μετά λύπης μου ένα άσχημο φαινόμενο. Οι νέοι χρήστες του διαδικτύου, και κυρίως μικροί σε ηλικία, έχουν πρόβλημα στην αναζήτηση δεδομένων στο διαδίκτυο που τους αφορούν άμεσα και λύνουν πολλά προβλήματα και απορίες τους. Δεν θα επεκταθώ σε πολλά θέματα αναζήτησης, αλλά μόνο στο θέμα των Ηλ.Υπολογιστών.

Πριν ξεκινήσουμε, δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει χρήστης του διαδικτύου που δεν ξέρει τι είναι η μηχανή αναζήτησης Google και πως χρησιμοποιείται. Αν πείτε όχι, θα το θεωρήσω ως ψέμα…
Επίσης ας θεωρήσουμε σαν ΛΑΘΟΣ ερωτήσεις, αυτές οι οποίες είναι εύκολο να απαντηθούν με ελάχιστες γνώσεις ή με μια απλή αναζήτηση στο Google. Ας θεωρήσουμε ΣΩΣΤΕΣ όσες ερωτήσεις είναι εύστοχες, συγκεκριμένες και εξειδικευμένες.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα ΛΑΘΟΣ ερωτήσεων:

“Παιδιά, τι είναι το Overclock?”
Είναι ερώτηση αυτή; Είναι ερώτηση που θα έπρεπε να απασχολεί μια ομάδα ανθρώπων, να καταλαμβάνει χώρο σε μια σελίδα και να στέκεται στο news feed μας;!! Είναι μια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί σε “Περίπου 116.000 αποτελέσματα (0,39 δευτερόλεπτα)” όπως με ενημέρωσε ο φίλος μου ο Googlης. Ξέρετε ο Googlης(τον λέω έτσι γιατί είμαστε φίλοι, με συμβουλεύει από μικρό παιδί) είναι πανέξυπνος και δεν χαλάει χατίρι σε κανέναν. Αν του κάνεις μια ερώτηση, ακόμα και ΛΑΘΟΣ ερώτηση, αυτός θα σου βρει πολλές απαντήσεις και αμέσως. Εν αντιθέσει με τους ανθρώπους που αν τους κάνεις μια ΛΑΘΟΣ ερώτηση, τους δημιουργείς νεύρα, τους κάνεις να μην θέλουν να σου απαντήσουν και να σε παροτρύνουν να χρησιμοποιήσεις το Google. Οπότε έχεις γλιτώσει και χρόνο και πολλές περίεργες συμπεριφορές..

Google

“Παιδιά η Coolermaster Nepton 140XL χωράει στο κουτί Zalman Z11??”
Προσωπικά ΔΕΝ έχω δει ποτέ μου το κουτί από κοντά, αλλά ούτε και την ψύξη αυτή. Για να σου απαντήσω κοίτα τι θα κάνω! Θα ανοίξω τον browser μου, θα πάω στο Google, θα γράψω στην μπάρα αναζήτησης “Zalman Z11” και θα δω τις διαστάσεις που έχει το κουτί για τα fan/ψύξεις. Μετά θα πάω πάλι στο Google, θα γράψω στην μπάρα αναζήτησης “Coolermaster Nepton 140XL” και θα δω τις διαστάσεις αυτής της ψύκτρας. Από δω και πέρα έρχεται η λογική(ελπίζω όλοι να έχετε).

Google

Google

Αν λοιπόν οι διαστάσεις της ψύκτρας μου είναι μικρότερες από αυτές του κουτιού, τότε αντιλαμβάνομαι με μεγάλη μου χαρά ότι η ψύκτρα που θέλω ΝΑΙ χωράει στο κουτί που θέλω. Και όλα αυτά τα έκανα αναζήτηση εγώ, χωρίς να έχω κανένα όφελος και κέρδος για όλο αυτό, μόνο και μόνο για να σου απαντήσω! Οπότε, την επόμενη φορά ΜΑΘΕ να κάνεις την αναζήτηση μόνος σου, χωρίς να σπαταλάς άδικα τον χρόνο μου, ειδικά αν δεν είσαι διατεθειμένος να μου δώσεις χρήματα για αυτό!

“guys ti einai to sli?”
Αλήθεια ρε φίλε; Αλήθεια;;; Σου αφήνω αυτή την φωτογραφία εδώ και αν σε ρωτήσω αύριο και μου πεις δεν ξέρω θα σε χτυπήσω..

Google

Πάμε τώρα σε μερικές ΣΩΣΤΕΣ ερωτήσεις που καθένας απολαμβάνει και οι πλειοψηφία μαθαίνει από αυτές:

“Παιδιά ξεκίνησα να κάνω OC τον τάδε επεξεργαστή μου και έχω φτάσει το σημείο να έχω τα τάδε GHz σε τάδε Volts. Παρατήρησα μια μικρή αστάθια στα GHz κατά την διάρκεια, χωρίς να ξέρω που οφείλεται. Κάποιος που να έχει αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα μπορεί να βοηθήσει;”
Προσωπικά, δεν ξέρω να κάνω OC και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ. Έχω διαβάσει γύρω από το OC αλλά δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να κάνω κάτι πάνω σε αυτό. Οπότε μια τέτοια ερώτηση θα μπορούσε να μου φανεί χρήσιμη για το μέλλον, άρα θα ήθελα να δω απαντήσεις από κάποιους που γνωρίζουν. Το κακό με τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι ότι θέλουν αρκετή αναζήτηση στον φίλο μου τον Googlη μέχρι να βρεις τις συγκεκριμένες απαντήσεις που θες. Οπότε ναι, θα ήταν μια εύστοχη ερώτηση σε μια ομάδα που ασχολείται με τέτοια θέματα. Επειδή προανέφερα ότι δεν έχω εμπειρία πάνω στο OC, αλλά επειδή έχω ήδη κάνει αναζήτηση πάνω στο θέμα στο Google και απαιτεί κάποια πιο εξειδικευμένα πράγματα, είναι προτιμότερο να ρωτήσεις ευθέως άτομα που να ξέρουν το αντικείμενο, να σου πουν ιδέες και λύσεις ή ακόμα να σε παραπέμψουν σε πιο εξειδικευμένες σελίδες στο Google. Ήταν μια ΣΩΣΤΗ ερώτηση, που ένας σχετικός θα μπορούσε πιθανόν να απαντήσει, αλλά σίγουρα θα ήταν ένα καλό μάθημα για όσους δεν ξέρουν το αντικείμενο.

“Παιδιά έχω αυτό τον επεξεργαστή και αυτή την κάρτα γραφικών, λέτε να έχω bottleneck?”
Θεωρείται ΣΩΣΤΗ ερώτηση γιατί δίνει το δικαίωμα για αναζήτηση σε διάφορα θέματα. Πρώτα απ’ όλα κάποιος μη γνώστης του θέματος που θα το δει, θα αναρωτηθεί τι είναι το bottleneck. Με μια απλή αναζήτηση, να η ευκαιρία σου φίλε:

Google

Μετά κάποιος άλλος θα αναρωτηθεί, ναι μεν είναι αυτό το bottleneck αλλά πως μπορώ να κρίνω αν τα δικά μου parts έχουν bottleneck; Με μια απλή αναζήτηση στο Google θα δει απλώς τι είναι το bottleneck σαν όρος αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Το θέμα εδώ λοιπόν θέλει μια πιο εξειδικευμένη αναζήτηση στην αγαπημένη μας μηχανή αναζήτησης Google ή απλά γνώμες από γνώστες του θέματος. Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί δεν γνωρίζετε γιατί γίνεται το φαινόμενο του bottleneck και πως καταλαβαίνουμε αν “πάσχουμε” από αυτό, αλλά δεν είναι στιγμή να το αναλύσουμε εδώ.

Με το άρθρο μου αυτό σίγουρα υπάρχουν άτομα που με μίσησαν, που με θεώρησαν εκκεντρικό και καυστικό, αλλά και άλλοι που με θεώρησαν πιο λογικό και σωστό. Δεν θα μπω στον κόπο να αναφερθώ σε σχολιασμούς και αντίστοιχες συμπεριφορές. Το παρόν άρθρο γράφτηκε για να σας μάθει ότι μπορείτε και ξέρετε. Όλοι μπορείτε να ΑΝΑΖΗΤΆΤΕ. Δεν είναι καθόλου δύσκολο Και προφανώς δεν είναι ντροπή..Δοκιμάστε το μια φορά, και θα εθιστείτε για πάντα. Και μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε τα ξέρει όλα. Και εγώ πριν σας απαντήσω Googlαρα, και ο άλλος θα Googlάρει και ο τεχνικός θα Googlάρει για να μάθει ακόμα πιο πολλά. Οπότε μην βάζετε σε κόπο άλλους ανθρώπους να κάνουν αυτό που ΕΣΕΙΣ πρέπει να κάνετε. Μάθετε να κυνηγάτε κάτι αν το θέλετε, και όχι να σας έρχεται στο πιάτο. Προσπαθήστε να διαβάζετε για αυτό που θέλετε να μάθετε και όχι να πέρνετε μια τυχαία απάντηση από ένα τυχαίο άτομο ανάμεσα σε χιλίαδες.

..και τέλος αν ποτέ μπείτε στην διαδικασία να αναζητήσετε κάτι σας δίνω μια πολύτιμη βοήθεια που θα σας λύσει τα χέρια:

https://www.google.com/

Share This Post

1 Comment

  1. Με αγάπη :΄)

Comments are now closed for this post.