Share This Post

Frontpage / Gaming

Είναι το PUBG το καλύτερο παιχνίδι του 2017;

Είναι το PUBG το καλύτερο παιχνίδι του 2017;

Μάρτιος  2017. Ένα νέο battle royale παιχνίδι κάνει την είσοδο του δειλά δειλά μέσω της Early Access λειτουργίας στο Steam. Ο λόγος για το PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG). Όλο και περισσότεροι streamers αλλά και youtubers αρχίζουν να το παίζουν αλλά και να το ”προωθούν”. Το φαινόμενο αρχίζει και μεγαλώνει, το παιχνίδι αποκτά φανατικούς παίχτες που έχουν δαπανήσει σε αυτό εκατοντάδες ώρες αλλά και φανατικούς haters.  Στους επόμενους μήνες σπάει κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας/πωλήσεων αλλά και ταυτόχρονων παικτών, μέχρι που σπάει και το ρεκόρ του Dota 2 από τον Μάιο του 2016. Ένα ακόμα ρεκόρ, που αφορά στους περισσότερους ταυτόχρονα συνδεδεμένους παίκτες στο παιχνίδι, το PUBG το έφτασε και το κατέρριψε στις 16 Σεπτεμβρίου, με 1.342.857 ταυτόχρονα συνδεδεμένους παίχτες στην πλατφόρμα του Steam. Ο παρακάτω πίνακας, από το steamcharts, μάλιστα δείχνει τα top 10 peaks με το PUBG να είναι στην κορυφή με τεράστια διαφορά από το δεύτερο Dota 2.

Ωραία τα νούμερα; Φυσικά, και μπράβο στην Blue Hole και τον Brendan Greene που κατάφεραν από το πουθενά να σημειώσουν μία τέτοια επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά, ας εξετάσουμε το παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό. Αξίζει άραγε κανείς να δώσει 30€ για το συγκεκριμένο ”τελειοποιημένο” προϊόν εδώ και μερικές μέρες PUBG;

Ας πάρουμε τα πράγματα εξαρχής. Τι σημαίνει Early Access Game; Πρόκειται λοιπόν για επιλογή του Steam στην οποία οι developers λανσάρουν παιχνίδια που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης (Alpha) και πρακτικά αγοράζοντας τα από την μία συναινείς στο γεγονός ότι δεν αγοράζεις ολοκληρωμένο προϊόν και από την άλλη βοηθάς τους εκάστοτε developers να ολοκληρώσουν το έργο τους. Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις που η Early Access λειτουργία έχει καταχραστεί, όπως παλαιότερα από διάφορα πολύ δημοφιλή τότε παιχνίδια, όπως για παράδειγμα από το DayZ.

Το PUBG  όμως και η Blue Hole φάνηκε να αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά αυτό το θέμα και να ασχολείται με το παιχνίδι της, προσφέροντας συνεχώς νέα updates, άλλοτε με μεγάλες και άλλοτε με μικρότερες βελτιώσεις. Όσοι ασχολούνται ελάχιστα παραπάνω από τον μέσο όρο με τα βιντεοπαιχνίδια, μπορούν να κατανοήσουν ότι τα παιχνίδια σε Alpha έκδοση είναι οριακά playable, έτσι λοιπόν ήταν και το Battlegrounds. Άπειρα glitches/bugs, ατελείωτα crashes, server lag και το αγαπημένο όλων, CHEATERS. Η Blue Hole, λοιπόν, έδινε συνεχώς updates τα οποία μάλλον δεν ακολουθούσαν το feedback.

Κάπως έτσι άρχισε μια κατρακύλα του PUBG, όχι τόσο ως προς τα νούμερα αλλά ως προς τις αρνητικές κρητικές που έδιναν και έπαιρναν και σε μεγάλα sites αλλά και στο Steam φυσικά. Που οφειλόταν αυτό; Μα που αλλού φυσικά, στο ότι η Blue Hole αντί να προσπαθήσει να διορθώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση προσπαθούσε να φέρει νέους χάρτες, νέα όπλα και νέα οχήματα, χτίζοντας ουσιαστικά ένα νέο ”οικοδόμημα” πάνω σε ”σάπια” θεμέλια.

Τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν όμως, όταν ανακοινώθηκε το επίσημο release του παιχνιδιού στις 12/12/2017 για το Χbox Οne και στις 21/12/2017 για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μάλιστα, στο Steam εμφανίστηκε και στην αρχική σελίδα σε μορφή live countdown για την ακριβή ώρα του realease του PlayerUnknown’s Battlegrounds PC 1.0 Launch όπως ονομαζόταν.

Εν τέλει, το ”full release” πραγματοποιήθηκε αλλά τα σχόλια δεν άλλαξαν. Παρότι ενθαρρυντικά, τις πρώτες μέρες τονίζοντας το πιο άνετο gameplay λόγω ικανοποιητικού αριθμού fps (frames per second), η ζυγαριά δεν άργησε να γείρει ξανά προς τον αρνητικό πόλο. Τα κύρια προβλήματα είναι τα εξής:

  1.  Συνήθως όταν φορτώνει το παλιό map έχουμε crash issues
  2. Ουκ ολίγες φορές πετάει του παίχτες από το αεροπλάνο σε random σημεία
  3. Στην αρχή του παιχνιδιού κάνεις teleport σαν να παίζεις με ping που φτάνει τιμές 200+ ms
  4. Προσθήκη killcam το οποίο συνήθως παραπέμπει σε infinite loading & crash
  5. Επίσης στην αρχή του παιχνιδιού δεν μπορείς απλά να σηκώσεις όπλα λόγω server lag
  6.  Game crashes με δικαιολογία  NET Framework issues

Οπότε, γιατί ένα τέτοιο παιχνίδι να έχει κάνει τέτοια επιτυχία; Οι λόγοι είναι απλοί. Ο πρώτος, είναι ότι προωθήθηκε πολύ από διάσημους streamers όπως προαναφέρθηκε, κάνοντας πολλούς ”οπαδούς” να το αγοράσουν. Ο δεύτερος και ο κυριότερος, είναι ότι πρόκειται για ένα άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι. Από την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσεις για να ”φας” το πολυπόθητο κοτόπουλο(Winner Winner Chicken Dinner) μέχρι την εξερεύνηση του χάρτη και την οδήγηση, όλα αποτελούν μία απολαυστική εμπειρία η οποία γίνεται ακόμη καλύτερη όταν την μοιράζεσαι με φίλους σε voice chat.

Εν κατακλείδι, αξίζει το PUBG σαν σύνολο και αξίζει το αντίτιμο που ζητά; Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πρόκειται για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι αλλά δεν αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα (βλ. Arma Mods, H1Z1) και παρότι έγινε θεωρητικά η ολοκληρωμένη κυκλοφορία του παιχνιδιού, πάσχει από δεκάδες προβλήματα ακόμα. Ναι μεν, αλλά..

Τελικά, η απόφαση είναι του κοινού. Το κοινό θα κρίνει αν αξίζει ή όχι ένα τέτοιο παιχνίδι, μιας και το κοινό είναι αυτό που το ανέδειξε ως εδώ που βρίσκεται τώρα. Εσείς τι πιστεύετε; Αξίζει;

Share This Post