Share This Post

Frontpage / Mobile

Μάχη Τιτάνων: iPhone X VS Samsung Galaxy Note 8

iPhone X

Με τον ερχομό του iPhone X στην αγορά, ήταν ίσως η πιο αναμενόμενη κόντρα κινητών που περιμέναμε παρόλο που κάποιοι θεωρήσουν πως ίσως είναι νωρίς. Έτσι λοιπόν τα δύο αυτά κινητά, το iPhone X και το Samsung Galaxy Note 8 επιλέχθηκαν για μία “κόντρα” σχετικά με τον σχεδιασμό και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Με το επετειακό μοντέλο της Apple, το iPhone X, να βγαίνει στην αγορά είτε στην τιμή των 1200€ (64GB), είτε στην τιμή των 1400€ (256GB) θα μπορούσε κανείς να πει πως οι τιμές είναι κοντά με αυτές του Note 8, το οποίο το συναντάμε είτε στα 950€ (64GB) είτε στα 1100€ (128GB).

Σχεδιασμός και Ποιότητα Κατασκευής

 

Το iPhone X έρχεται με ένα πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό ο οποίος θα μπορούσε κανείς να πει πως θυμίζει κατά κάποιο τρόπο το πρώτο iPhone του 2007. Καθώς τα iPhone 6, 6s, 7 αλλά και 8 παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες, το iPhone X έχει κάτι το διαφορετικό.

Έχει αρκετά μικρά περιθώρια, καταφέρνοντας έτσι να έχει μεγαλύτερη οθόνη από αυτή του iPhone 8 αλλά να έχει μικρότερο μέγεθος σαν συσκευή στο σύνολο. Αυτό βέβαια σημαίνει πως δεν υπάρχει το home button (πλήκτρο αρχικής), το οποίο συνόδευε τις συσκευές της Apple όλα αυτά τα χρόνια και μπορεί να δυσκολέψει ορισμένους χρόνιους λάτρεις της συσκευής στο να την χρησιμοποιήσουν.

Είναι μία εμφάνιση η οποία επιλέχθηκε με ρίσκο, όμως κάνει τη συσκευή ακόμη πιο όμορφη στο μάτι με το γυαλιστερό πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι να προσδίδει μεγαλύτερο κύρος στο ύφος του κινητού.

iPhone X

Περνώντας στο άλλο στρατόπεδο, η κυρτότητα έχει πλέον μπει για τα καλά όχι μόνο στα smartphone της Samsung αλλά και πολλών ακόμη εταιρειών. Το Note 8 έρχεται και αυτό με πολύ μικρά περιθώρεια, έχοντας μόλις 1 εκατοστό πλαισίου τόσο στο επάνω όσο και στο κάτω μέρος με την κυρτότητα στο πλάι δεξιά και αριστερά να δίνει μια γλαφυρότητα στο νέο μοντέλο της Samsung.

Note 8

Η Apple παρέμεινε επιφυλακτική με το θέμα της κυρτότητας καθώς στο δεξί μέρος της οθόνης υπάρχει το άσπρο “κουμπί” επιτρέποντας στον εκάστοτε χρήστη να έχει γρήγορη πρόσβαση σε ορισμένες εφαρμογές, επομένως εάν χρησιμοποιούνταν η κυρτότητα θα δυσκολευόταν αυτή η επιλογή.

Χρωματικές Επιλογές

Το iPhone X είναι διαθέσιμο σε δύο χρώματα: σε ασημί (το οποίο φέρνει σε άσπρο) και γκρι.

iPhone XΤο Note 8 κυκλοφορεί επίσης σε δύο αποχρώσεις: σε μαύρο και χρυσό.

 

Note 8

Χαρακτηριστικά

Φόρτιση

Και τα δύο τηλέφωνα προσφέρουν δυνατότητα ασύρματης φόρτισης, όμως και στις δύο περιπτώσεις η βάση φόρτισης πρέπει να αγοραστεί χωριστά.

“Ζωντανές Φωτογραφίες” και 3D Άγγιγμα

Αυτή είναι μία δυνατότητα που προσφέρει η Apple στους χρήστες της αποκλειστικά, καθώς μπορούν με τη “ζωντανή φωτογραφία” να βγει βίντεο μερικών δευτερολέπτων πριν και μετά τη φωτογραφία και στη συνέχεια με τη χρήση του 3D αγγίγματος πιέζωντας την οθόνη, να φαίνεται η φωτογραφία 3D.

Ξεκλείδωμα Οθόνης με Σκανάρισμα Προσώπου

Η Apple τοποθέτησε τη λειτουργία ξεκλειδώματος του κινητού με σκανάρισμα προσώπου και μετά από εκτεταμένες προσπάθειες είναι δύσκολο να εξαπατηθεί. Χαρακτηριστικά η Apple είπε πως τα στοιχεία από το κάθε σκανάρισμα αποθηκεύονται αποκλειστικά εντός του τηλεφώνου (αυτό για όσους είχαν κάποιους ενδοιασμούς για το αν στέλνονται στην Αμερική κλπ). Φαίνεται να έχει γίνει εξαιρετική δουλειά με αυτή τη λειτουργία καθώς υπάρχει πληθώρα ρυθμίσεων για το αν ο χρήστης θέλει να ξεκλειδώνει το κινητό μόνο όταν το κοιτάει, να μην ξεκλειδώνει εάν τα μάτια του είναι κλειστά και πάει λέγοντας.

Το Note 8 έχει και αυτό αυτήν την δυνατότητα ξεκλειδώματος όμως θα μπορούσε κανείς να πει πως δεν υπήρξε η ίδια προσοχή και προσήλωση της Samsung σε αυτό το κομμάτι, καθώς είναι περισσότερες οι πιθανότητες να εξαπατηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία σε αυτό το μοντέλο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει η λειτουργία και είναι εύκολη η χρήση της καθώς ανταποκρίνεται πλήρως στη χρήση του μέσου ιδιοκτήτη.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Επεξεργαστής

To iPhone χρησιμοποιεί A11 Bionic Chip με αρχιτεκτονική 64-bit διαθέτωντας 6 πυρήνες.

To Note 8 από την άλλη, διαθέτει 8 πυρήνες έχοντας τον Exynow 8895.

Ram

Το smartphone της Apple είναι οπλισμένο με 3GB τα οποία μπορούν να ανταπεξέρθουν σε βαρύ multitasking χωρίς κανένα πρόβλημα.

Από την άλλη το μεγαθήριο της Samsung έρχεται με 6GB τα οποία φυσικά είναι υπέραρκετα για κάθε είδους εργασία, multitasking και gaming.

Αποθηκευτικός Χώρος

Η ναυαρχίδα της Apple εξοπλίζεται είτε με 64GB αποθηκευτικού χώρου είτε με 256GB χωρίς δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης (η οποία πρακτικά είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί.)

Το Note 8 βρίσκεται στην αγορά είτε στα 64GB είτε στα 128GB με δυνατότητα επέκτασης στα 256GB φυσικά.

Ανάλυση Οθόνης

To iPhone X έχει 5.8in HDR ανάλυση στα 2436×1125.

Ενώ το Note 8 διαθέτει οθόνη 6.3 Quad HD Super Amoled  ανάλυση στα 2960×1440.

Φωτογραφική

Το iPhone X διαθέτει μία από τις καλύτερες φωτογραφικές της αγοράς αυτή τη στιγμή, με 12 MP κάμερα με διπλό φακό (ο ένας στα 1.8f, ενώ ο άλλος στο 2.4f). Παράλληλα είναι το πρώτο κινητό της αγοράς που μπορεί να καταγράψει βίντεο 4k στα 60fps έχοντας επίσης απίστευτο σταθεροποιητή εικόνας-βίντεο κάνοντας την υπόθεση βίντεο αρκετά ευκολότερη και ανεβάζοντάς την επίπεδα βοηθώντας κάποιον να κάνει ακόμη και επαγγελματική δουλειά με το συγκεκριμένο μοντέλο.

iPhone X

Το Note 8 έχοντας και αυτό μία πολύ δυνατή κάμερα με διπλό φακό 12MP στα 1.7f, μπορεί να καταγράψει βίντεο στα 4k, όχι στα 60fps, αλλά κάνοντας αρκέτα καλή δουλειά με λειτουργία αργής κίνησης που δίνει τη δυνατότητα σε αρκετούς να δοκιμάσουν αρκετές τεχνικές με αυτό το μοντέλο.

Note 8

Μπροστινή Κάμερα

Το smartphone της Apple διαθέτει αρκετά καλό φακό και σε αυτήν την κάμερα στα 7MP με f/2.2, με αρκετά χρήσιμες για το κοινό λειτουργίες όπως η λειτουργία πορτραίτου, ενώ μπορεί να καταγράψει βίντεο στα 1080p.

Από την άλλη το όπλο της Samsung κατέχει φακό 8MP έχοντας f/1.7 έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα του auto focus, κάτι που παίδευε αρκετό κόσμο όμως εδώ η Samsung τους λύνει τα χέρια.

Ανθεκτικότητα Νερό-Σκόνη

To iPhone X σε αυτόν τον τομέα δεν είναι όσο δυνατό θα μπορούσε να είναι ή όσο ισχυρό θα το ήθελα ορισμένοι, έχοντας IP67, που είναι ικανοποιητικό.

Το Note 8, σε αυτόν τον τομέα έρχεται ισχυρότερο ή ανθεκτικότερο θα μπορούσε να πει κανείς, εξοπλισμένο με IP68 έχοντας εμφανώς καλύτερη αντοχή τόσο σε σκόνη όσο και σε νερό.

Μπαταρία

Εδω τα πράγματα είναι κάπως αναμενόμενα με το iPhone να έρχεται με μία μπαταρία των 2716mAh η οποία να φαίνεται εκ πρότων εντυπώσεων πως είναι αρκετή για να κρατήσει το κινητό στη ζωή για μία ολόκληρη ημέρα.

Από την άλλη μεριά το Note 8 διαθέτει μία μπαταρία των 3300mAh, η οποία επιτρέπει στο κινητό να λειτουργεί για κάτι παραπάνω από μία ημέρα.

Συμπερασμα

Φυσικά και τα δύο τηλέφωνα διαθέτουν εξαιρετικό σχεδιασμό και αφήνεται στην κρίση του χρήστη για το ποιό smartphone θα χρησιμοποιήσει καθώς είναι δύσκολο να επιλεχθεί νικητής αφού και τα δύο έχουν δυνατά σημεία που υπερέχουν το ένα του άλλου αλλά και σημεία τα οποία υπάρχουν ορισμένες ατέλειες από τις οποίες χάνουν κατά κάποιο τρόπο κοινό. Επομένως, πρέπει ο αγοραστής να σκεφτεί τι ακριβώς είναι αυτό που ζητάει από το εκάστοτε κινητό που θέλει να αγοράσει και να στραφεί προς εκείνη την εταιρεία, το κινητό της οποίας πιστεύει πως τον καλύπτει περισσότερο.

Share This Post

Leave a Reply