Share This Post

Frontpage / Hardware / Trending

Η AMD επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν πολλοί Ryzen με δυνατότητα OC

AMD Ryzen

Η AMD φαίνεται να επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι επεξεργαστές πέρα από τον “τερατώδη” Ryzen CPU, 8 πυρήνων και 16 Threads, που έχει παρουσιαστεί προς το παρόν.

Με την αναμενόμενη κυκλοφορία των Ryzen πριν το τέλος του πρώτου τρίμηνου του 2017 (που σημαίνει πριν το τέλος του Μαρτίου), λογικά θα δούμε περισσότερους επεξεργαστές Ryzen από τις προτάσεις 8 πυρήνων που υπάρχουν ήδη. Η AMD δεν έχει αποκαλύψει ακόμα ακριβώς τον αριθμό πυρήνων και τις επιλογές (Cores-SMT) των άλλων επεξεργαστών της συγκεκριμένης σειράς.


Θεωρητικά, η AMD θα ακολουθήσει τα χνάρια της Intel, που απλά απενεργοποιεί (ή αφαιρεί εντελώς) το SMT (Simultaneous Multi-Threading, ίδιο με το HyperThreading), και έτσι θα δημιουργήσει νέα προϊόντα. Αυτό όμως είναι η προσωπική μου σκέψη. Το αν η AMD θα έχει 4πύρηνους και 6πύρηνους στην σειρά, είναι μη επιβεβαιωμένη πρόβλεψη και φήμες.

Επιπλέον, σε συνέντευξη με το PCWorld, ο Jim Anderson, πρώτος Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του τμήματος της AMD που σχετίζεται με επεξεργαστές και γραφικά, είπε ότι η εταιρεία “(…)δεν πρόκειται να κάνει μια κυκλοφορία στα χαρτιά(…) Το έχουμε κάνει στο παρελθόν. Δεν πρόκειται να μπλέξουμε με αυτό“. Ο Rob Hallock της AMD, έριξε επιπλέον φως στο όριο του πρώτου τριμήνου 2017 για την κυκλοφορία των επεξεργαστών: “Όταν εταιρείες λένε πρώτο τρίμηνο ή πρώτο εξάμηνο, οι άνθρωποι υποθέτουν ότι αυτό σημαίνει στο τέλος των παραπάνω“. “Η τελευταία μέρα του Q1 δεν είναι ο στόχος μας“.


Και εδώ φαίνεται, ότι η AMD επιβεβαιώνει ότι όλοι οι Ryzen θα είναι ξεκλείδωτοι και θα έχουν δυνατότητα overclock (ποτέ δεν είπε το αντίθετο ωστόσο). Αλλά το overclock μπορεί να υποστηρίζεται από κάθε Ryzen επεξεργαστή, μόνο όμως τα hi-end/enthusiast στοχευμένα chipsets στις αντίστοιχες AM4 μητρικές, τα X300, X370 και B350 θα είναι δυνατόν να ανεβάσουν την συχνότητα μέσω του πολλαπλασιαστή στην προτίμηση σας.


Κακά τα ψέματα όμως, η AMD φαίνεται να έχει κάνει καλή δουλειά με τους Ryzen, ασχέτως αν είναι περίπου ίσοι με τους Broadwell-E στο θέμα Single και Multi Core Performance. Ακόμα και αν είναι 5-15% πίσω από Skylake/Kaby Lake στο θέμα Single Core Performance, αυτό δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο, ειδικά αν έρθουν με μια σχετικά καλή τιμή και δυνατότητα υψηλού overclock.

Πρέπει όμως να σκεφτούμε, ότι δύσκολα θα έρθουν με μια πολύ χαμηλή τιμή. Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες, όπως το κόστος Research & Development (παρελθοντικού, τωρινού και μελλοντικού), το οποίο επηρεάζει σημαντικά την τελική τιμή, καθώς και η τιμή του ανταγωνιστή. Η αρχιτεκτονική των Ryzen, πρακτικά σχεδιάστηκε από την αρχή, που σημαίνει ότι θα έχει (και είχε) υψηλό κόστος ανάπτυξης. Εξάλλου, ο Intel i7-6900k έρχεται με τιμή 999$ US, και αν ο Ryzen έχει παρόμοιες επιδόσεις στην τελική, γιατί να τον βάλει στην μισή τιμή; Κάθε επιχείρηση θα τον έβαζε στο 70-80%, και επιχειρήσεις είναι η AMD, Intel, Nvidia κτλ.


Η Intel έχει cross profit margin (περιθώριο κέρδους) με μέσο όρο 60%, που σημαίνει ότι μπορεί να ρίξει αρκετά τις τιμές, αν δει ότι χάνει μεγάλο μερίδιο από τις πωλήσεις. Την AMD ωστόσο, δεν την παίρνει να έχει πολύ χαμηλές τιμές, καθώς τα συνεχή λάθη των τελευταίων ετών έχουν εξαντλήσει τα αποθεματικά της (σε χρήματα), και υπήρξαν φήμες για εξαγορά της από Samsung ή Microsoft. Εν ολίγοις, για να “ξεπεράσει” τυχόν μελλοντικά λάθη, και να συνεχίσει την ανάπτυξη των προϊόντων της, ΠΡΕΠΕΙ να έχει αρκετό κέρδος, ώστε να ανέβουν τα αποθεματικά της σε υγιή επίπεδα.

Η AMD έχει να ξεπεράσει και τον παράγοντα “έλλειψης εμπιστοσύνης”. Γι’αυτό πρέπει να βγει καλό ότι κυκλοφορήσει υπό το όνομα της, και πρέπει να αφοσιωθεί στην γρήγορη βελτίωση αυτών, καθώς πλησιάζουν οι Nvidia Pascal Refresh και Volta και οι Intel Cannon Lake, με τους τελευταίους να φημολογείται η αύξηση πυρήνων στους i7 (και πιθανόν και στους i5) στο mainstream κοινό (πχ Socket 1151). Σίγουρα πρέπει να καλυτερέψει το τμήμα marketing της AMD, και να αρχίσει η χορηγία ομάδων eSports, YouTubers, να δίνουν δείγματα για review παντού (κυρίως στους σοβαρούς επαγγελματίες reviewers), ώστε να μεγιστοποιηθεί η εμπιστοσύνη μέσω μεγάλης ποσότητας των ειλικρινών review των προϊόντων της.


Πέρα των παραπάνω, πρέπει να προχωρήσει σε λύσεις στον τομέα των servers, καθώς ένα μεγάλο και σταθερό κομμάτι του κέρδους της Intel, έρχεται από αυτόν τον τομέα.

Όλα τα παραπάνω, είναι φήμες και απόψεις δικές μου. Το μόνο σίγουρο όμως, είναι ότι το 2017 θα είναι το ελάχιστο ενδιαφέρον, και πιστεύω ότι θα πέσουν αρκετά οι τιμές και θα αγοράζουμε καλύτερα συστήματα, με πολλές επιλογές στην ίδια τιμή.

Εξάλλου, είμαστε καταναλωτές, αγοραστές, πελάτες, και θέλουμε τις μέγιστες επιδόσεις, με την πιο δυνατή χαμηλή τιμή. Και γι’αυτό ακριβώς, δεν θα έπρεπε να υποστηρίζουμε συγκεκριμένη εταιρεία, παρά μόνο αυτό που συμφέρει την τσέπη μας και την δουλειά μας!

Πηγή

Share This Post

Leave a Reply