Share This Post

Frontpage / Hardware

Η ακτινοβολία έχει εισβάλει στην ζωή μας για τα καλά

radioactive-001

Το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί μέσα στην ακτινοβολία και έχει προσαρμοστεί σε ένα ραδιενεργό περιβάλλον. Σήμερα, όμως, οι πηγές της ακτινοβολίας γύρω μας είναι τόσες πολλές, που εύλογα αναρωτιόμαστε για την ασφάλειά μας. Κινητά,ασύρματα τηλέφωνα,φούρνοι μικροκυμάτων και κάποιες ιατρικές εξετάσεις προσθέτουν φορτία ακτινοβολίας στον οργανισμό μας.

Όπως είναι φυσικό, το να χρησιμοποιούμε ένα κινητό τηλέφωνο δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να κάνουμε τρεις ακτινογραφίες την εβδομάδα. Και αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον οργανισμό μας η ακτινοβολία εξαρτάται από τη συχνότητά της,ένα χαρακτηριστικό μέγεθος που αφορά τα κύματα όλων των ειδών και στην περίπτωση του ήχου, είναι αυτό που δίνει σε κάθε νότα την ιδιαίτερη χροιά της.Όσο αφορά τις ακτινοβολίες (δηλαδή τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα), ανάλογα με τη συχνότητά τους χωρίζονται σε ιονίζουσες και μη ιονίζουσες.

Το κινητό: Η συζήτηση των επιστημόνων σχετικά με το αν είναι ή όχι επιβλαβής η ακτινοβολία των κινητών συνεχίζεται και έχει πλέον εστιαστεί στην ακτινοβολία των συσκευών και όχι των κεραιών. To 2011 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατάταξε την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό στη λίστα με τους «πιθανώς καρκινογόνους» παράγοντες που προκάλεσε αίσθηση διεθνώς.Να σημειωθεί όμως ότι στην ίδια κατηγορία κατατάχθηκε ο καφές και το τσάι. Έκτοτε έχουν δημοσιευθεί έρευνες που υποστηρίζουν ότι η χρήση των κινητών είναι αθώα και άλλες σε κυτταροκαλλιέργειες και πειραματόζωα όπου παρατηρήθηκαν μορφολογικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο και αλλαγές συμπεριφοράς. Όμως δεν έχει αποδειχτεί κάποια βιολογική βλάβη επειδή αυτή η τεχνολογία είναι 20 χρονών και αυτή η γενιά είναι τα πειραματόζωα των κινητών,πρέπει όμως να είμαστε επιφυλακτικοί.Έτσι:

  • Μειώνουμε την ακτινοβολία που λαμβάνουμε αυξάνοντας την απόσταση του κινητού από το σώμα μας με Bluetooth ή ακουστικά, οπότε μειώνεται η ακτινοβόληση του κεφαλιού.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση του σε κλειστούς χώρους (σπίτι, αυτοκίνητο), επειδή το κινητό «αγωνίζεται» να πιάσει σήμα, οπότε η ένταση της ακτινοβολίας που εκπέμπει αυξάνεται.

Ασύρματο τηλέφωνο: Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου εκπέμπει ακτινοβολία μόνο την ώρα που μιλάτε, με ισχύ συνήθως χαμηλότερη από την αντίστοιχη του κινητού τηλεφώνου, αφού η κεραία με την οποία πρέπει να επικοινωνήσει (βάση ασύρματου τηλεφώνου) βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (σε αντίθεση με την συνήθως μακρινή απόσταση των κινητών τηλεφώνων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας). Σε αντίθεση με τα ακουστικά των ασύρματων τηλεφώνων που εκπέμπουν περιοδικά, οι βάσεις εκπέμπουν συνεχώς δημιουργώντας και την μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Ασύρματο ρούτερ: Ο τρίτος πιο συχνός τύπος κεραίας μέσα στα σπίτια είναι το μόντεμ του ασύρματου ίντερνετ (ή αλλιώς ασύρματο ρούτερ ή Wi-Fi ή WLAN = Wireless Local Area Network). Τα ασύρματα μόντεμ ρούτερ εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία συχνότητας συνήθως 2400 ΜΗz και η ισχύς τους κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι τα 100mW.

Δίκτυα Wi-Max=Ακτινοβολία Wi-Fi για όλους: Τα δίκτυα Wi-Max είναι ασύρματα δίκτυα με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από τα αντίστοιχα Wi-Fi. Κεραίες Wi-Max εγκαθίστανται από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε διάφορα σημεία σε κατοικημένες περιοχές για να παρέχουν ασύρματο ίντερνετ σε ολόκληρες πόλεις ή τμήματα πόλεων (εμβέλεια συνήθως >30χλμ). Οι συνδρομητές υπηρεσιών WiMax θα μπορούν να έχουν ασύρματη σύνδεση στο ίντερνετ σε όποιες περιοχές καλύπτονται, ωστόσο την ακτινοβολία των κεραιών θα την δέχονται και οι μη συνδρομητές..Ήδη κεραίες Wimax έχουν εγκατασταθεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη για να καλύψουν περιοχές όπου οι εταιρείες έχουν ελλιπή ενσύρματα δίκτυα χαλκού ή οπτικών ινών, καθώς το κόστος εγκατάστασης WiMax είναι πολύ πιο οικονομικό για τις εταιρείες.

Συμβουλές μείωσης της έκθεσης στις ακτινοβολίας από ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ.

  • Αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο με ενσύρματο (το οποίο λειτουργεί ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, σε αντίθεση με τα ασύρματα τηλέφωνα) ή τουλάχιστον με κάποιο ασύρματο τηλέφωνο μηδενικής ακτινοβολίας σε stand by.
  • Αντικαταστήστε την ασύρματη σύνδεση του ίντερνετ με ενσύρματη, χρησιμοποιώντας καλώδιο δικτύου (Ethernet) για να συνδέσετε τον υπολογιστή με το μόντεμ.
  • Στην περίπτωση μη αντικατάστασης του ασύρματου τηλεφώνου και της ασύρματης σύνδεσης του ίντερνετ, σας συμβουλεύουμε να τα απενεργοποιείτε τουλάχιστον κατά τις βραδινές ώρες (ή τις ώρες ύπνου γενικότερα) και να τα τοποθετήσετε σε σημεία μακριά από χώρους υψηλής χρήσης.
  • Απενεργοποιείτε την ασύρματη λειτουργία του laptop, tablet και κινητού όταν δεν σας είναι απαραίτητη. Η κεραία τους εκπέμπει ακτινοβολία ακόμη και αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ.
  • Μείωση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που δέχονται τα γεννητικά σας όργανα όταν έχετε πάνω στο σώμα σας το laptop ή tablet, με ενεργοποιημένες τις κεραίες WI-Fi, είναι εφικτή με τη χρήση υλικών ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης που ανακλούν τις ασύρματες ακτινοβολίες σε ποσοστό 99%.
    Ακτινοβολια

Share This Post

Leave a Reply