Share This Post

Frontpage / Trending / Οδηγοί

Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά νέου υπολογιστή!

Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά νέου υπολογιστή!

Πολλοί από εσάς σκέφτεστε να αγοράσετε νέο υπολογιστή. Τι πρέπει όμως να προσέξετε στην αγορά του έτσι ώστε να πάρετε κάτι που, όχι μόνο θα αξίζει τα λεφτά του, αλλά θα κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ τα πράγματα που ζητάτε;
Αυτός ο οδηγός είναι εδώ για να λύσει τις “γενικές” απορίες σας, γι’αυτό δεν πρόκειται ακριβώς να σας πούμε τι να πάρετε, πχ τον τάδε επεξεργαστή, ram κτλ, αλλά θα σας δώσουμε γενικότερα μια ιδέα του τι ψάχνετε.

Κουτί: Εδώ αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το αν θα χωρέσει το υλικό που θέλετε.
Τα κουτιά έχουν περιορισμό στο ύψος αερόψυξης που μπορούν να δεχθούν, κάτι που μπορείτε να τσεκάρετε στο επίσημο site της εταιρείας συνήθως. Για υδρόψυξη, σχεδόν όλα δέχονται μονή αερόψυξη στο πίσω μέρος αν έχουν θέση για 120mm ανεμιστηράκι. Για διπλή, δεν φτάνει μόνο να ελέγξετε το αν έχει θέση στο πάνω μέρος, αλλά και το αν χωράει το ψυγείο μαζί με τα ανεμιστηράκια χωρίς να “χτυπάνε” στην μητρική, οπότε έχετε το νου σας και για το πάχος της υδρόψυξης. Για ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά, κοιτάξτε εικόνες στο google καθώς και ψάξτε για άλλους με την ίδια ψύξη και κουτί.
Προσέξτε επίσης αν σας ικανοποιούν οι θέσεις για σκληρούς και αν η μητρική χωράει στο κουτί. Δώστε σημασία στα φιλτράκια αν θέλετε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη καθώς και στα πόσα ανεμιστηράκια παίρνει και το αν υπάρχουν “εμπόδια” όπως HDD trays που μειώνουν το airflow.
Περισσότερες πληροφορίες για το τι πρέπει να προσέξετε όταν θα επιλέξετε κουτί, θα βρείτε εδώ.

Τροφοδοτικό: Σημαντικό είναι το να πάρετε καλό τροφοδοτικό.
Αν πάρετε κάποιο μη επώνυμο (κινέζικο κατά τα άλλα) ή ένα που προορίζεται για υπολογιστή γραφείου τότε είναι πιθανόν να έχετε προβλήματα σταθερότητας, να σας καεί κάποιο εξάρτημα ή να ακούσετε ένα ξαφνικό μπαμ και να σβήσει ο υπολογιστής. Στην τρίτη περίπτωση, να ελπίζετε ότι δεν κάηκαν τα πάντα, καθώς έσκασαν οι πυκνωτές του τροφοδοτικού. Πάρτε λοιπόν κάποιο επώνυμο.
Προσοχή να έχει αρκετά καλώδια για το υλικό που θα βάλετε και που έχετε σκοπό να αγοράσετε μελλοντικά. Επίσης, προσέξτε να έχει 80 Plus πιστοποίηση, τουλάχιστον Bronze αν γίνεται.
Αν θέλετε πιο “όμορφο” και “στυλάτο” σύστημα, μπορείτε να αγοράσετε semi-modular ή full modular (τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια, είτε μερικώς είτε πλήρως). Υπάρχουν ακόμα τροφοδοτικά που έχουν περιλαμβανόμενα καλώδια ίδιου χρώματος (τα συναντάμε στα full modular κυρίως) καθώς και πολλές εταιρείες προσφέρουν sleeved cables διαφόρων χρωμάτων.
Τα Sleeved Cables χωρίζονται σε Replace Kit που αντικαθιστούν τα καλώδια του τροφοδοτικού, τα οποία είναι αρκετά ακριβά

Επεξεργαστής: Διαλέξτε κάποιον επεξεργαστή που θα σας καλύπτει σε αυτά που θέλατε, προσέξτε να είναι ξεκλείδωτος αν θέλετε να κάνετε overclock και να είναι καλός στο να κάνει αυτό που πρέπει ακόμα και αν κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Για Streaming, προτιμήστε να έχει τουλάχιστον 6 πυρήνες (και 12 Threads αν γίνετε) για να μην έχετε ποτέ κολλήματα ή drops, πχ i5-8400 ή Ryzen 5 1600, αν και η AMD στον τομέα Multitasking έχει αρκετό πλεονέκτημα.
Προτιμήστε κάποιον πιο “δυνατό” και όχι οριακό για την κάρτα γραφικών σας, πχ Ryzen 3 1200 ή i3-8100 με GTX 1060 6GB είναι κακή ιδέα αν παίζετε βαριά παιχνίδια, ενώ ένας Ryzen 5 1400/1600 ή i5-8400 με GTX 1060 6GB είναι καλή ιδέα και οδηγεί σε πιο ισορροπημένο σύστημα. Θέλουμε να αποφύγουμε το Bottleneck, καθώς ο επεξεργαστής θα χρειάζεται να τρέχει και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα, όχι μόνο το παιχνίδι.

Ψύκτρα επεξεργαστή: Αρκετά σημαντικό κομμάτι του υπολογιστή. Οι stock ψύκτρες είναι μέτριες προς χάλια όσο αφορά επιδόσεις προς θόρυβο.
Εδώ η AMD έχει πλεονέκτημα, καθώς οι stock ψύκτρες της είναι πρακτικά αθόρυβες, με ελάχιστο θόρυβο και ικανές να κρατήσουν ένα καλό overclock. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις αλλάξετε όμως κάποια στιγμή.
Οι περισσότεροι λοιπόν, αν πάρετε ακριβό επεξεργαστή ή/και στοχεύετε σε overclock,  θα πρέπει να πάρετε aftermarket αερόψυξη ή υδρόψυξη. Πρέπει να προσέξετε τι θα πάρετε και το οποίο να είναι ανάλογο των απαιτήσεων σας.
Οι πιο ακριβές αεροψύξεις είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ, γι’αυτό να δώσετε και προσοχή στο αν χωράει στο κουτί σας, αν υπάρχουν θέματα με το ύψος της ram, 1ο pci-e slot κτλ. Οι πιο ακριβές αεροψύξεις είναι το ίδιο καλές με τις υδροψύξεις, με την διαφορά ότι κάνουν πολύ λιγότερο θόρυβο και δεν υπάρχει η πιθανότητα διαρροής υγρού ή να σταματήσει η αντλία και να προκαλέσουν ζημιά οι υψηλές θερμοκρασίες.
Οι υδροψύξεις χωρίζονται στις AIO (All In One) και στις custom. Οι AIO είναι είτε μονές είτε διπλές, και υπάρχουν και τριπλές πλέον. Οι υδροψύξεις προσφέρουν το πλεονέκτημα χαμηλότερων θερμοκρασιών και της γρήγορης μείωσης της θερμοκρασίας από load σε idle. Ωστόσο, δεν προσφέρουν καλό airflow στα VRM της μητρικής και στις μνήμες RAM, κάτι που μας δίνουν οι αεροψύξεις.
Το αν θα επιλέξετε αερόψυξη ή υδρόψυξη είναι δικό σας θέμα, και έχετε στο νου σας ότι η NZXT και η Corsair προσφέρουν εγγύηση αντικατάστασης προϊόντων που χάλασαν σε περίπτωση leak που έγινε από αστοχία προϊόντος (ελαττωματικό προϊόν). Για άλλες εταιρείες που μπορεί να προσφέρουν την ίδια εγγύηση δεν έχουμε πληροφορίες, προς το παρόν.

Μητρική: Μην τσιγκουνευτείτε ΠΟΤΕ από το συγκεκριμένο εξάρτημα. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του υπολογιστή σας.
Πάνω στην μητρική κουμπώνουν τα πάντα, επιτρέπει μελλοντικές αναβαθμίσεις, σας επιτρέπει πιο σταθερό και καλύτερο overclock. Ειδικά πλέον που έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα οι τιμές ακόμα και σε μητρικές που έχουν τρομερές δυνατότητες, είναι αρκετά χαζό να πάρετε μια φθηνιάρικη για να γλιτώσετε 10-20€.

Μνήμη RAM: Εδώ δεν μετράει και τόσο η συχνότητα αν είστε σε Intel, σε αντίθεση με τους Ryzen.
Αν πάρετε επεξεργαστή τύπου APU της AMD (πχ Ryzen 3 2200G ή Ryzen 5 2400G) και χρησιμοποιείτε τα ενσωματωμένα γραφικά, RAM υψηλότερης συχνότητας (3000+Mhz) θα αυξήσουν κατά πολύ τα fps, ενώ οι Dual Channel αντί για Single Channel θα δώσουν ένα Boost 70+%. Οι Ryzen δεν επωφελούνται μόνο στους APU από RAM υψηλότερης συχνότητας και Dual Channel, αλλά και στο θέμα επεξεργαστικής ισχύος.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ταχύτητα ανταπόκρισης, η παθητική ψύξη, το πόσο “ψηλές” είναι οι RAM (σε περίπτωση που θα βάλετε μεγάλη αερόψυξη πιθανόν να έχετε προβλήματα και να μην χωράνε) και κυρίως η χωρητικότητα.
Μέχρι πριν λίγο καιρό, για απλή χρήση και ελαφρύ gaming τα 4GB RAM ήταν αρκετά, ωστόσο πλέον το στάνταρ στην χωρητικότητα είναι τα 8GB για απλή/μέτρια χρήση και ελαφρύ/βαρύ gaming. Οι απαιτήσεις ωστόσο αυξάνονται, και για αρκετούς τα 8GB RAM δεν είναι αρκετά πλέον, οπότε θα χρειαστεί να κοιτάξετε στα 16GB στην πορεία, αν όχι εξαρχής.
Τα 32/64 Gb είναι υπερβολή για τους περισσότερους, αν και για video rendering, τα 32 Gb βοηθάνε πολύ στην ταχύτητα απέναντι στα 16 Gb. Θυμηθείτε ότι στο rendering η ram σχεδόν πάντα φτάνει το μέγιστο και όσο περισσότερη έχεις, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η μετατροπή.

Κάρτα γραφικών: Είναι το εξάρτημα που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στο gaming.
Πάντα να προτιμάτε non-reference κάρτες εκτός αν δεν έχετε άλλη επιλογή. Διαλέξτε κάτι που θα σας καλύψει στα παιχνίδια που παίζετε κυρίως, αλλά μην πέσετε στην παγίδα και πάρετε κάτι που δεν παίζει καλά τους τελευταίους τίτλους, καθώς είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι μόλις θα έχετε κάτι στα χέρια σας που παίζει τα πάντα, τότε θα κατεβάσετε ότι σας κατέβει στο κεφάλι.
Το SLI/CrossFire δεν αξίζει, καθώς το scaling (αύξηση επιδόσεων) κινείται στο 30-80%, με αρκετά παιχνίδια να μην εκμεταλλεύονται καν την 2η κάρτα γραφικών. Οπότε, προτιμήστε δυνατότητα κάρτα αντί για δύο.
• Για 1080p Gaming το ιδανικό είναι μία GTX 1050 Ti, ενώ αν θέλετε 144Hz στο 1080p θα χρειαστεί να κοιτάξετε GTX 1060 6GB ή RX 580 8GB ή GTX 1070.
• Για 1440p, μια GTX 1060 6GB ή RX 580 8GB θα σας καλύψει για 60-75 fps, αλλά για 144Hz θα χρειαστεί να ανεβείτε σε GTX 1070 και πάνω.
• Για 2160p, το γνωστό 4k, κοιτάζετε στα μάτια μια GTX 1080 Ti. Θα σας καλύψουν και οι GTX 1070/1070Ti/1080 με κάποιες υποχωρήσεις βέβαια. 144Hz βέβαια σε 4k είναι άπιαστο όνειρο, ακόμα και με GTX 1080 Ti SLI για σχεδόν όλα τα παιχνίδια.

SSD ή Σκληρός δίσκος: Αυτός θα τρέχει το λειτουργικό, τα προγράμματα κα τα παιχνίδια μας.
Από SSD, οι καλύτεροι με διαφορά στην κατηγορία είναι οι Samsung, οπότε προτιμήστε τους. Μην βάλετε δίσκο χαμηλής χωρητικότητας (120GB) γιατί σίγουρα θα βάλετε κάποιο παιχνίδι και όλα τα προγράμματα στην πορεία μόλις δείτε την διαφορά στην ταχύτητα, οπότε προτιμήστε τουλάχιστον 250GB εξαρχής.
Για σκληρό δίσκο, γνωστό ως HDD, αγοράστε κάποιον με αρκετή χωρητικότητα, γρήγορο, υψηλών στροφών (οι 7200 rpm είναι καλοί, παρακάτω πέφτει η ταχύτητα).
Αποφύγετε τύπου Green γιατί στοχεύουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που ρίχνει τις επιδόσεις.
Για αποθήκευση, αξιοπιστία και χαμηλό θόρυβο, ιδανικοί είναι οι Red της WD.
Για παιχνίδια, οι WD Blue και Toshiba είναι υπεραρκετοί, ενώ οι WD Black είναι πεταμένα λεφτά.
Αν είστε ανάμεσα σε SSD και σκληρό δίσκο, προτιμήστε για αρχή τον SSD και αργότερα βάλτε τον σκληρό δίσκο.

Leds: Αν θέλετε πιο όμορφο σύστημα και πιο “επιθετικό”, τότε μπορείτε να διαλέξετε led strips ή ανεμιστηράκια με leds.
Ωστόσο τα Leds είναι παντελώς αδιάφορα όσο αφορά τις επιδόσεις του υπολογιστή. Προτιμήστε να αγοράσετε καλύτερη μητρική στα ίδια χρήματα αντί για μια μητρική με ωραία λεντάκια ή καλύτερα ανεμιστηράκια για μεγαλύτερο airflow και λιγότερο θόρυβο αντί για τα RGB. Ο φωτισμός με LED είναι κλάσεις ανώτερος αν επιλέξετε να τον εφαρμόσετε κυρίως με led strips σε κάθε περίπτωση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ TIPS!
1) Προτού αγοράσετε ένα σύστημα, δείτε στο YouTube πως τρέχει κάποιο αντίστοιχο και δείτε και benchmarks για το κάθε εξάρτημα ξεχωριστά.

Μην βλέπετε Benchmarks μεγαλύτερα από 6 μήνες, όσο πιο πρόσφατα, τόσο καλύτερα. Οι drivers ενημερώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να αλλάζουν και οι επιδόσεις.
2) Κάντε έρευνα αγοράς ώστε να ξέρετε από που συμφέρει να το αγοράσετε, αφού βέβαια διαλέξετε το τελικό build.
Το φθηνότερο κατάστημα δεν είναι πάντα το καλύτερο. Μπορεί να σας ανεβάσουν την τιμή μετά την παραγγελία, να χρεώνουν πολλά χρήματα για μεταφορικά, να κάνει πάνω από 2 εβδομάδες να έρθει.
Πάντα να κοιτάτε αξιολογήσεις καταστημάτων σε Skroutz/Google/Facebook. Όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα. Τα λίγα εξτρά χρήματα που θα δώσετε παραπάνω για γρήγορη εξυπηρέτηση, άμεση διαθεσιμότητα και καλό Aftersale Support δεν θα πάνε χαμένα σε καμία περίπτωση.
3) Προσέξτε να σας καλύπτει και σε μελλοντικές αναβαθμίσεις. Εκτός αν σας ενδιαφέρει μόνο το τώρα.
Όταν αγοράζουμε ένα σύστημα, δεν κοιτάμε μόνο το τώρα.  Απαντήστε στον εαυτό σας στις παρακάτω ερωτήσεις και όχι μόνο, για να δείτε πόσο αξίζει η επένδυση που πάτε να κάνετε.
Αν σε 2-3 χρόνια χρειαστεί να κάνετε κάποια αναβάθμιση, είναι ικανό το υλικό να την δεχτεί απροβλημάτιστα;
Για πόσο καιρό θα υπάρχουν νέοι επεξεργαστές για την πλατφόρμα;
Πόση RAM δέχεται το σύστημα συνολικά;
Μέχρι τι κάρτα γραφικών μπορείτε να βάλετε που μπορεί να την σηκώσει το τροφοδοτικό σας;
Πόση εγγύηση έχει το κάθε εξάρτημα;
4) Μην πάρετε ποτέ μα ποτέ έτοιμο.
Εκτός να τον προορίζετε αποκλειστικά για γραφείο. Στους έτοιμους συνήθως πληρώνετε το σηματάκι της εταιρείας και την υποστήριξη επιχειρήσεων, που αν δεν έχετε, δεν την χρειάζεστε.
5) Πρακτικά υπάρχουν τρεις τύποι υπολογιστή.
• Με έμφαση στον επεξεργαστή
Χρησιμεύει στον να τον κρατήσεις πολλά χρόνια και να αλλάζεις μόνο την κάρτα γραφικών ανά 2-4 χρόνια. Εννοείται ότι μπορεί να χρειαστεί αναβάθμιση και η μνήμη RAM.
• Με έμφαση στην κάρτα γραφικών
Είναι ο “χαζός” τύπος του FULL GPU POWER ΤΩΡΑ με ελάχιστες δυνατότητες αναβάθμισης καθώς ο CPU είναι ίσα ίσα δυνατός ώστε να καλύψει την συγκεκριμένη κάρτα γραφικών, και το υπόλοιπο υλικό “περιορίστηκε” για να βάλουμε καλύτερη GPU.
• Με εξισορρόπηση.
Ο τύπος που θα επιτρέψει μελλοντικές αναβαθμίσεις στα πάντα. Με τα χρόνια, θα κρατήσετε λογικά το κουτί, το τροφοδοτικό, τον SSD και τον HDD, ίσως και την μητρική, και επεξεργαστής/μνήμη RAM/κάρτα γραφικών θα αλλάζονται.

Προσωπικά, προτιμώ την πρώτη επιλογή του τούμπανου επεξεργαστή γιατί κρατάει πολλά χρόνια και δεν χρειάζεται να ξοδεύω συνεχώς λεφτά για αναβαθμίσεις, δίνω 200-300€ μια φορά ανά 2-4 χρόνια και το κάνω 2-3 φορές αυτό χωρίς πρόβλημα με bottleneck κτλ.

 

Share This Post